Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ: Επόμενη μέρα με σενάρια για ανασχηματισμό και στο βάθος εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε «αχαρτογράφητα νερά» μπαίνουν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση μετά την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή η οποία προκάλεσε κυβερνητική κρίση με επικρατέστερα ενδεχόμενα από τη Δευτέρα και μετά, ανασχηματισμό στην κυβέρνηση και ξεκαθαρίσματα στο κόμμα. Πιθανότατα στο βάθος η ατζέντα να έχει κι εκλογές

το φθινόπωρο.

Ειδικά αν στην επικείμενη κοινοβουλευτική διαδικασία για την επικύρωση της τελικής συμφωνίας η στάση των βουλευτών που καταψήφισαν, απείχαν ή ψήφισαν παρών, παραμείνει ή προστεθούν στην αρνητική ψήφο και οι βουλευτές που ψήφισαν «ναι» αλλά με κείμενό τους δημοσιοποίησαν τη διαφωνία τους με την βάση συμφωνίας επί της οποίας ο πρωθυπουργός ζήτησε εξουσιοδότηση για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Τυπικά, η κυβέρνηση δεν χάνει τη δεδηλωμένη – κάτι τέτοιο μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με πρόταση μομφής – ωστόσο προκύπτει άμεσο πολιτικό ζήτημα κι ενδοκυβερνητική κρίση.

Ο πρωθυπουργός, εφόσον κλείσει η συμφωνία αναμένεται να την φέρει στη Βουλή προς ψήφιση κι εκεί θα περάσει με τις ψήφους των άλλων κομμάτων.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα και με τα όσα ο ίδιος έχει δηλώσει το τελευταίο διάστημα με πιο πρόσφατες τις δύο προειδοποιήσεις ότι δε θα δεχτεί απώλεια δεδηλωμένης και ότι είτε όλοι θα συνεχίσουν μαζί είτε θα πέσουν μαζί τα πιθανά σενάρια που διαγράφονται είναι:

Είτε ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει τα ηνία σε μια μεταβατική κυβέρνηση ολίγων μηνών, χωρίς τον ίδιο πρωθυπουργόΕίτε να παραμείνει ως το τέλος του καλοκαιριού και να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση αυτό προϋποθέτει ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και η νέα φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοι «φεύγουν» πρώτοι…

Σχετικά με τις «προβληματικές» περιπτώσεις των βουλευτών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν στήριξαν την κυβέρνηση στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού όταν ρωτούνται παραπέμπουν στον Κανονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο εν λόγω κανονισμός ο οποίος συντάχθηκε λίγο καιρό πριν τις εκλογές προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

-οι υποψήφιοι δεν μπορούν έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος ή να έχουν συμπεριφορές που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ.

-οι υποψήφιοι αναλαμβάνουν πολιτική και ηθική δέσμευση ότι η βουλευτική έδρα ανήκει στο κόμμα και θα σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος και τον Κανονισμό της ΚΟ.

-η παραίτησή από το βουλευτικό αξίωμα είναι στη διάθεση του κόμματος, εφόσον α) δεν υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις, β) κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, και οι εξηγήσεις του/της κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος, γ) η δημόσια συμπεριφορά του πλήττει το κύρος του κόμματος.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν «συλλογικές αποφάσεις» επί της συγκεκριμένης συμφωνίας πέρα από την φαστ τρακ συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία τυπικά δε θεωρείται όργανο, είναι πιθανό να προκύψει πρόβλημα με την εφαρμογή του κανονισμού. Βουλευτές μπορεί να επικαλεστούν τη δέσμευσή τους στις συλλογικές αποφάσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν προεκλογικά, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα η βουλευτική έδρα ανήκει στον βουλευτή και όχι στο κόμμα.

Πάντως η κυβέρνηση αναμένεται να αρχίσει την επιβολή διοικητικών μέτρων από τα δύο «όχι» δηλαδή τις βουλευτίνες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα και ακολούθως να ζητήσει τις παραιτήσεις των δύο υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας, δηλαδή του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη ή να τους απομακρύνει από την κυβέρνηση μέσω ανασχηματισμού.

«Προβληματική» χαρακτηρίζεται και η περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία στο μυαλό του πρωθυπουργού και των συνεργατών του δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως Πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης αυτής (πρόκειται για θεσμικό αξίωμα και όχι πολιτικό) επιβάλει προσεκτική εξέταση των δυνατών επιλογών.

Ερωτηματικά για το «παρών» των λαφαζανικών

Επίσης, αναμένεται με ενδιαφέρον ποια ερμηνεία θα κάνει ο πρωθυπουργός για τα ουκ ολίγα λαφαζανικά στελέχη που ψήφισαν «παρών». Ουσιαστικά πρόκειται για αρνητική ψήφο που δηλώνει απόσυρση της στήριξης στην κυβέρνηση – τη στιγμή που μάλιστα ο πρωθυπουργός προσέδωσε χθες χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνη στην ψηφοφορία . Ωστόσο τα ηγετικά στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που έδωσαν γραμμή τόσο για «ναι» όσο και για «παρών» δείχνουν να πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο και στηρίζουν την κυβέρνηση και εκφράζουν τη διαφωνία τους. Σε αυτό κατατείνει και η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη μετά την ψηφοφορία ότι με την ψήφο του στηρίζει την κυβέρνηση αλλά όχι το πρόγραμμα λιτότητας. Δεν είναι ωστόσο καθόλου βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει την ίδια ερμηνεία…

ΣΥΡΙΖΑεξελίξειςεκλογέςανασχηματισμόςκαταψήφισησυμφωνίαδανειστέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα