Κυβέρνηση: Άνοιξαν νέα μέτωπα

Αν και παραμένει άγνωστο τι θα μπορούσε να γράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα απομνημονεύματά του για την εποχή που διανύουμε (ως άλλος Μακρυγιάννης, όπως παρουσιάστηκε στο εξώφυλλο περιοδικού που αποσύρθηκε άρον-άρον προτού φτάσει στα περίπτερα), ωστόσο ο «στρατηγός» της ελληνικής κυβέρνησης έχει κάτι κοινό με τον αγωνιστή της Επανάστασης: Πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Όσο περνούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αναζητείται τρόπος άρσης ενός αδιεξόδου που, αν και οφείλεται στην πανδημία, εν τούτοις προκλήθηκε

από το παρατεταμένο λοκντάουν. Η «λύση» των περιοριστικών μέτρων για να μην οδηγηθεί σε έμφραγμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο δεν ανέκοψε το τρίτο πανδημικό κύμα, αλλά το φούντωσε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θα ήθελε να σχεδιάζει το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς. Άλλωστε, το πιστοποιητικό εμβολιασμού που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίστηκε ως πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντ’ αυτού, το κυβερνητικό επιτελείο είναι με την πλάτη στον τοίχο, καθώς την ύστατη ώρα που έπρεπε να βγάλει από το συρτάρι το σχέδιο για τη δημόσια υγεία, έβγαλε φύλλα πορείας για τους γιατρούς. Έπειτα από άκαρπες συναντήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών, ανοίγοντας ένα μέτωπο, χωρίς να έχει απαντηθεί ποιο επιπλέον νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό θα δουλέψει πλάι τους ή σε ποιες επιπλέον κλίνες θα νοσηλευτούν οι ασθενείς.

Η επιστράτευση των ιδιωτών από τον τομέα της Υγείας δεν είναι μαζική και δημιουργεί έναν αυτοματισμό «ενάντια» σε γιατρούς, πετώντας τους το μπαλάκι των ευθυνών. Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που συνεχίζουν να παλεύουν με τις ελλείψεις (και χωρίς χειροκροτήματα), φορτώνονται το βάρος της πανδημίας μαζί με το βάρος του εμβολιασμού.

Παράλληλα, έχει ανοίξει και μέτωπο με τους φαρμακοποιούς για τα «τεστ στο σπίτι», ενώ ξαφνικά η ιχνηλάτηση γίνεται μέρος της περιβόητης ατομικής ευθύνης. Ήδη οι φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν δηλώσει την πλήρη διαφωνία τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντιεπιστημονικό σχέδιο και θέτοντας το ερώτημα πώς υπάρχει η σιγουριά ότι κάποιος που βγει θετικός θα το δηλώσει ώστε στη συνέχεια να γίνει καταγραφή σε πραγματικό χρόνο.

Και υπάρχει και το πάντα ανοιχτό μέτωπο με την κοινωνία και την αγορά. Όσες κατευναστικές δηλώσεις και να κάνει ο πρωθυπουργός, όση κατανόηση και αν υπάρχει για την κόπωση των πολιτών, γεγονός παραμένει ότι πολλοί βρίσκονται πέντε μήνες εκτός επαγγελματικής δραστηριότητας, μαθητές καλούνται να δώσουν Πανελλήνιες έχοντας κάνει μόνο τηλεκπαίδευση, τα «έξυπνα» μέτρα λειτουργούν με αποκλεισμούς για όσους δεν μένουν σε προνομιούχες περιοχές και τα πάντα μοιάζουν να έχουν παγώσει σε έναν ασαφή χωροχρόνο.

Ούτε καν το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των καταστημάτων περιποίησης άκρων δεν ζέστανε κάπως την αγορά, ενώ ακόμα και οι εκδηλώσεις στην Αθήνα για την Επανάσταση του 1821 θα είναι για λίγους και εκλεκτούς με αυστηρά μέτρα και την πρωτεύουσα να θυμίζει φρούριο.

Υπό πίεση…

Έτσι, λοιπόν, με καθυστέρηση ενός χρόνου η κυβέρνηση αποφάσισε να απαιτήσει τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, όπως σε κάθε περίπτωση που μια πολιτική απόφαση λαμβάνεται υπό πίεση και βιαστικά, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και ουσιαστικά ήταν το φιτίλι με το οποίο η κυβέρνηση κατάφερε να ανοίξει νέα μέτωπα και μάλιστα με επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θεωρητικά δεν βρίσκονται μακριά από τη Ν.Δ.

Μέσα σε λίγες μέρες κατόρθωσε – εν μέσω ασφυκτικών συνθηκών πανδημίας και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του – να στρέψει εναντίον της ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι βρίσκονται στα κάγκελα, ενώ ειδικά για τους γιατρούς η απόφαση επίταξης των υπηρεσιών τους δίνει πολεμοφόδια στην αντιπολίτευση, η οποία εδώ και μήνες ζητά μετ’ επιτάσεως προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο αμήχανη για την κυβέρνηση όταν ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ανάγκες για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ την ώρα που ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν κριθεί απαραίτητο, να γίνουν και άλλες επιτάξεις, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία έχει υψηλό κόστος.

Το άσχημο για την κυβέρνηση είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στιγμή που η πανδημία σαρώνει τη χώρα και επί της ουσίας αδυνατεί να βρει λύση για τεράστια προβλήματα, όπως το άνοιγμα των σχολείων ή του λιανεμπορίου. Ενώ πλέον τα κυβερνητικά στελέχη μοιάζει να αποφεύγουν να δώσουν πιθανές ημερομηνίες για το πότε ενδέχεται να ανοίξουν οι δραστηριότητες αυτές, καθώς οι ειδικοί και ιδίως όσοι δεν είναι μέλη της Επιτροπής Ειδικών υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη για κάποιες εβδομάδες ακόμα.

Μέσα σε όλα αυτά, η σύγκρουση με γιατρούς και φαρμακοποιούς επιτείνει ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα και δημιουργεί μια αίσθηση ελλιπούς προετοιμασίας για την αναμενόμενη κρίση που θα προκαλούσε το νέο κύμα της πανδημίας.

…και νέος πονοκέφαλος

Την ίδια στιγμή, ένας νέος πονοκέφαλος πιέζει την κυβέρνηση, με τη μορφή της απαγόρευσης επί ποινή προστίμου που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση στους πολίτες της που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές. Για την ακρίβεια, ο νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί ώς τις 29 Μαρτίου από τη βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύει κάθε μη απαραίτητο ταξίδι στο εξωτερικό και το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι 5.000 λίρες.

Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι της χώρας προτείνουν αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια για διακοπές ακόμα και μετά τις 17 Μαΐου, ημερομηνία που προτείνεται στη βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι προβλέπεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επέκταση των προστίμων μέχρι και τα τέλη Ιουνίου στην περίπτωση που δεν αρθούν οι περιορισμοί.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τους Βρετανούς τουρίστες, τα νέα από το Λονδίνο μόνο καλά δεν ακούγονται στα αυτιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, η οποία έχει επενδύσει πολλά στον φετινό τουρισμό για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Μπάλωμα

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά που καταγράφονται στην πολιτική της όσον αφορά την πανδημία είναι και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η διανομή δωρεάν τεστ στους πολίτες μέσω των φαρμακείων την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα.

Η ανακοίνωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο άφησε πολλά κενά, καθώς ούτε πότε θα αρχίσει η διανομή ήταν αρκούντως διαφωτιστική ούτε πώς θα πραγματοποιούνται – γιατί είναι υπό συζήτηση ακόμα και το πόσο εφικτό και ορθό, ως προς το αποτέλεσμα, είναι να κάνει το τεστ ο κάθε πολίτης μόνος του – ούτε το αν για τα αποτελέσματά τους θα υπάρχει μια πλατφόρμα στην οποία θα καταγράφονται. Ενώ την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί έθεταν ζήτημα και ασφάλειας αλλά και μιας κάποιας αμοιβής στην περίπτωση που οι ίδιοι αναλάβουν να κάνουν το τεστ σε έναν πολίτη.

Στην ουσία χρειάστηκε να περάσουν κάποιες μέρες για να έλθει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και να πει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως «θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες».

Εθελοντικά στο… «τεφτέρι» τα κρούσματα

Η Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως για την κυβέρνηση «προτεραιότητες παραμένουν το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των σχολείων, με ασφάλεια και με επιπλέον εργαλείο τα self test που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες».

«Πολύ σύντομα, περί τις αρχές Απριλίου, θα είμαστε έτοιμοι. Θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Να επαναλάβω ότι είναι δωρεάν» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Είμαστε η πρώτη χώρα που κάνει μαζική δωρεάν διάθεση αυτών των τεστ. Είναι μια στρατηγική – το self test – που εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία και στην Ελβετία, όχι όμως με κρατική δωρεάν διάθεση, αλλά με εμπορική διάθεση».

Όπως εξήγησε, αναφερόμενη για το τεστ στο σπίτι, η Πελώνη, «πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει, προφανώς, στην πρόληψη, αλλά και στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση των ασυμπτωματικών ασθενών, που μπορεί να φέρουν τον ιό και να μην το γνωρίζουν, και βεβαίως στην καλύτερη ιχνηλάτηση».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ερωτήματα για την ορθή και πιστή αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας με τα τεστ στο σπίτι δημιουργεί η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο Mega. Και αυτό γιατί υποστήριξε πως δεν είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική η δήλωση των αποτελεσμάτων των τεστ για κορωνοϊό που θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες στο σπίτι τους.

«Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να το δηλώσει κάποιος, διότι πιστεύουμε στην ατομική ευθύνη κι ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα είναι να το δηλώσει» είπε χαρακτηριστικά ο Πιερρακάκης. Όπως είπε ο υπουργός, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί κάποιος εθελοντικά να δηλώνει αν είναι θετικός στον ιό με βάση το self test και κατόπιν αυτό θα οδηγεί στη δυνατότητα οι πολίτες να μπορούν να κάνουν δωρεάν πρόσθετο rapid test σε δημόσιες δομές.

Απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης

Στην περιβόητη πλέον, για άλλους λόγους όμως, συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «Βήμα της Κυριακής» διατράνωσε την πεποίθησή του ότι η χώρα μπορεί να κάνει άλμα δεκαετίας στον τομέα της ανάπτυξης μετά τον «τελευταίο κάβο της περιπέτειας» της πανδημίας.

«Υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για ένα άλμα, το τονίζω, όχι απλά ένα βήμα. Ένα άλμα δεκαετίας κι όχι μια προσωρινή εκτίναξη του ΑΕΠ. Γιατί θα στηρίζεται σε πραγματικά θεμέλια, μετασχηματίζοντας την οικονομία όπως ζητάμε τόσα χρόνια. Μια ανταγωνιστική οικονομία που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Ερωτώμενος σχετικά για τα σενάρια πρόωρων εκλογών ο Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο στόχος του είναι να κριθεί η κυβέρνηση συνολικά για την πολιτική της.

«Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολιτική μας και για τα συγκεκριμένα “παραδοτέα” που αφορούν την ανάταξη της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω στην τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα. Και να θέσω ειλικρινά το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την πορεία. Εάν θέλουν να τη συνεχίσουμε πιο δυναμικά και με καλύτερα αποτελέσματα ή αν θα πάρουν το ρίσκο να τη διακόψουν».

Keywords
νέα, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, οφείλεται, λύση, επιταξη, επιστρατευση, τεστ, φαρμακοποιοι, πανελληνιες 2013, αθηνα, σχολεια, μμε, μαΐου, ιουνίου, ελλαδα, φαρμακεια, test, mega, rapid, εκλογες, αεπ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, πανελληνιες, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ανοιγμα σχολειων, κοινωνια, αποτελεσματα, rapid, ημερομήνια, αεπ, βημα, γερμανια, δωρεαν, εμπορικη, λονδινο, μμε, οικονομια, πιεση, τα νεα, τεστ, υγεια, ωρα, mega, test, αγορα, απλα, αυτια, εβδομαδες, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, ελβετια, εμφραγμα, ενημερωση, εξωστρεφεια, εποχη, επρεπε, ευθυνη, ζητα, ιδια, θυμιζει, υγειονομικο, καγκελα, κυμα, κοπωση, λεπτομερειες, λύση, μαΐου, μακρια, μηνες, μητσοτακης, μορφη, νοσοκομεια, παντα, ορια, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, πιστη, πονοκεφαλος, προβληματα, προσληψεις, ρισκο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σπιτι, σχεδιο, ταξιδια, υπουργειο υγειας, φυλλα, αγνωστο, ασφαλεια, ενωση, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακου, μοιαζει, ομαδες, πληροφοριες, ταξιδι, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα