Κυβέρνηση: Χαμόγελα για τη Συμφωνία, πονοκέφαλος λόγω Καμμένου

Πολιτική

Προσπάθεια να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδικά μετά την εκτόνωση της κρίσης με τον Νίκο Κοτζιά πριν και μετά την παραίτηση. Στόχος της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα με τη νομοθέτηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για αναδρομικά, ασφαλιστικές εισφορές και μείωση ΕΝΦΙΑ, ενώ οι καλές ειδήσεις για τις συντάξεις ήρθαν τελικά νωρίτερα

από το αναμενόμενο.

Ο πρώην ΥΠΕΞ το Σάββατο, λίγες ώρες μετά την είδηση για την θετική έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας στα Σκόπια, φάνηκε να μαλακώνει, τουλάχιστον απέναντι στον πρωθυπουργό, τον οποίο δύο μέρες πριν προκαλούσε να δώσει στην δημοσιότητα, την επιστολή παραίτησης που του απέστειλε. Εκτιμάται ότι στο εξής, αν διατηρήσει υψηλούς τόνους, θα στρέφει τα βέλη του κυρίως προς το πρόσωπο του Πάνου Καμμένου και όχι κεντρικά στην κυβέρνηση. Άλλωστε ο πρωθυπουργός κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο ΥΠΕΞ προχτές, τον κάλυψε σε σχέση με τα μυστικά κονδύλια, καθώς έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει εξορθολογίσει τις σχετικές δαπάνες κι έχει κάνει πιο διαφανές το θεσμικό πλαίσιο, επομένως δεν υπάρχει κακοδιαχείριση, για την οποία κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ο υπουργός Άμυνας στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σήμερα αναμένονται τα μηνύματα Κοτζιά από την ομιλία του σε εκδήλωση στην Κρήτη.

Πάντως ακόμη και αν οι τόνοι πέσουν για μερικές μέρες η εξέλιξη στα Σκόπια και η δρομολόγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν προοιωνίζεται ήρεμο κλίμα από πλευράς κυβερνητικού εταίρου από εδώ και πέρα και μέχρι να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Μπορεί ένα στρατηγικό στοίχημα της κυβέρνησης, το οποίο παίρνει το δρόμο του με την εγγύηση και του πρωθυπουργού όπως είπε για την ανάληψη των καθηκόντων του ως ΥΠΕΞ, ωστόσο αυτό καθιστά τη νευρικότητα στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ δεδομένη.

Καμμένος κατά Κουίκ

Χθες ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να μαζέψει τις εντυπώσεις από το «εν θερμώ» tweet της Παρασκευής όπου έδειξε να υιοθετεί τις καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης Ζάεφ, ενώ παράλληλα εξέφραζε τη ντροπή του την ώρα που από την κυβέρνηση χαιρέτιζαν τη ευόδωση των προσπαθειών για εξεύρεση πλειοψηφίας 2/3. Χθες με νέο τουίτ αναδημοσίευσε άρθρο ιστοσελίδας «προσκείμενης» στους ΑΝΕΛ που αναφέρει μεταξύ άλλων «Καμιά σύμπλευση λοιπόν με τους ανθέλληνες, έμμισθους της Τουρκίας, φασίστες του VMRO». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι ΑΝΕΛ μένουν στην κυβέρνηση μέχρι να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή.

Ωστόσο, η νευρικότητα αυτή τη φορά ξέσπασε στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ καθώς από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη, ο Πάνος Καμμένος καταφέρθηκε κατά όσων αποκλίνουν από τη γραμμή των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό κάνοντας λόγο για «μακεδονοκλάστες». Μάλιστα έστρεψε τα πυρά προς τον Τέρενς Κουίκ καθώς τον φωτογράφισε με την αναφορά περί συγνώμης για όσους έκανε υπουργούς ενώ δεν ήταν βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών σε δημόσιες δηλώσεις του ο Τέρενς Κουίκ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Καμμένου από τις ΗΠΑ για το plan B ευθυγραμμίστηκε με τον Νίκο Κοτζιά λέγοντας και αυτός ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας τη χαράσσουν ο ΥΠΕΞ και ο πρωθυπουργός.

Πρόωρες τον Μάιο ή νωρίτερα;

Πάντως η εξέλιξη της Παρασκευής στην ΠΓΔΜ αναθερμαίνει το σενάριο η Συμφωνία να έρθει στην ελληνική Βουλή νωρίτερα, κατά τα τέλη Ιανουαρίου όπως είχε δηλώσει αρχικώς ο Ν. Κοτζιάς, και άρα και οι πρόωρες εκλογές να γίνουν νωρίτερα του Μαΐου. Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι και με το καλό και με το κακό σενάριο (δηλαδή σε περίπτωση που μεσολαβούσαν εκλογές στην ΠΔΜ) η Συμφωνία θα έρθει τον Μάρτιο.

Παράλληλα η συζήτηση για την κοινοβουλευτική αριθμητική θα συνεχιστεί με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι, ανεξαρτήτως ΑΝΕΛ και Καμμένου διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τόσο για να περάσει τόσο την Συμφωνία όσο και για να ολοκληρώσει τη θητεία. Σύμφωνα με ό,τι έχει διαφανεί έως τώρα η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης όχι σε ανύποπτο χρόνο αλλά μόνο σε σύνδεση με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν ο Καμμένος δεν έρθει σε ρήξη με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, το πιθανότερο είναι ότι θα συντηρήσει διάφορες κόντρες, είτε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που του δείχνουν την έξοδο, είτε με δικά του στελέχη εκτός γραμμής, είτε ακόμη και με τον Κοτζιά. Επομένως είναι βάσιμοι οι φόβοι ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πλήττεται από φαινόμενα διάλυσης και όλο και πιο δύσκολα θα μπορεί να διαφυλάξει τη συνοχή της.

ΚυβέρνησηΚαμμένοςσυμφωνίαΜαξίμουεκλογέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα