Κυβέρνηση: «Γενέθλια» με θετική ατζέντα

Στόχος της κυβέρνησης, η διαχείριση των αντιδράσεων στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της

Καθώς διαφαίνεται, ο σταδιακός έλεγχος της πανδημίας επιτυγχάνεται και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η «γαλάζια» κυβέρνηση φαίνονται αποφασισμένοι να κρατήσουν ανοιχτή μια βεντάλια ζητημάτων που θεωρούνται κρίσιμα τόσο για το Μαξίμου όσο και για την αντιπολίτευση.

Το χρονικό πλαίσιο στο οποίο επιλέγει η κυβέρνηση να προχωρήσει τις – επονομαζόμενες –

μεταρρυθμίσεις δεν είναι τυχαίο. Πλησιάζουν τα «γενέθλια» της εκλογικής νίκης της Ν.Δ. πριν από δύο καλοκαίρια, βρισκόμαστε σε μια ύφεση της πανδημίας και ταυτόχρονα μπαίνουμε σιγά σιγά στην περίοδο της θερινής ραστώνης. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμα να προσποριστεί την όποια κυβερνητική φθορά, καθώς φαίνεται ότι ακόμα πληρώνει την κυβερνητική του θητεία.

Το ερώτημα που ψάχνει απάντηση είναι – για την ώρα τουλάχιστον – πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις σε πρώτο χρόνο ή και σε δεύτερο, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί μια θετική ατζέντα, εάν προτίθεται να αντιμετωπίσει με ενεργητικό τρόπο τυχόν αντιδράσεις όταν και όπως αυτές εκδηλωθούν.

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου φαίνεται ότι θέλει να αξιοποιήσει τη θετική εικόνα που έχει δημιουργήσει σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας προτού υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη φθορά, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα πιο έντονες τριβές στην κυβέρνηση. Μια καλή εικόνα που – να σημειωθεί – έχει αρχίσει να φθείρεται, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open, καθώς στην έρευνα αποτυπώθηκε η έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας, την ασφάλεια αλλά και τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Αμέσως μετά το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε από τη Βουλή πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση δύο ακόμα νομοθετήματα, για το νέο σχολείο και για το σύστημα επικουρικής ασφάλισης, που θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσουν εντάσεις. Και τα δύο αυτά νομοσχέδια δείχνουν να αποτελούν casus belli για τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και για μεγάλη μερίδα του κόσμου.

«Οι πολίτες μπορεί να σκέφτονται ήδη τις διακοπές τους, εμείς πάλι όχι, γιατί οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, στέλνοντας το μήνυμα για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης που προβλέπει δυο κομβικά – και καυτά από κάθε άποψη – νομοσχέδια να περάσουν από τη Βουλή ντάλα καλοκαίρι.

«Βαθμολόγιο» για εκπαιδευτικούς

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, στην εισήγησή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για το νέο σχολείο ο Μητσοτάκης τόνισε πως «και αυτή η χρονιά απέδειξε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει αδυναμίες που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο τη λύση τους. Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το υπουργείο. Τα μαθήματα να γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά».

Και συνέχισε λέγοντας πως «στο εξής, λοιπόν, οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις και αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τομή. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε τονίζοντας πως «ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς, ενώ το έργο του θα αποτιμάται ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη».

«Σουηδικό μοντέλο»

Ως κομβική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης με τη βαθμιαία μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, κατά το σουηδικό μοντέλο, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για κεντρική προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως ο «εργαζόμενος έως 35 ετών, με επιλογή του, αλλά και ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας, θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπαρά, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές του».

Και εξήγησε πως «το κεφάλαιο αυτό θα μπορεί να το επενδύσει, όπως ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα επιλέξει. Έχοντας πάντα πρόσβαση στην εξέλιξή του και στο τέλος του εργασιακού του βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που χρηματοδοτείται και θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, θα έχει και την προσωπική επικουρική του σύνταξη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ειδική ρήτρα στον νόμο προβλέπει ότι ανεξάρτητα από την πορεία των επενδύσεων, η τελική σύνταξη δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο σύνολο των εισφορών του εργαζομένου. Ο Μητσοτάκης υποστήριξε πως «το σύστημα αυτό, το οποίο θα εισάγουμε και θα ισχύσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου, είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου. Γιατί, ακριβώς, απαντά στα προβλήματα του καιρού μας».

Αναδιοργάνωση ΕΛ.ΑΣ.

Βρίσκοντας ευκαιρία με την παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε αρχικά ότι «αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό, σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως έδειξαν οι διαλευκάνσεις πρόσφατων υποθέσεων, η Αστυνομία ξέρει και μπορεί να φτάνει στη λύση με επαγγελματισμό, με μέθοδο, με υπομονή, με αξιοποίηση της τεχνολογίας».

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης επέμεινε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως οι «αποφυλακίσεις κρατουμένων έγιναν ευκολότερες με ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Και, βέβαια, ξέρουμε καλά ότι οι παλαιότερες ευεργετικές διατάξεις υπερισχύουν – όπως ξέρουμε – των μεταγενέστερων, έστω και αν έχουν ισχύσει για μία ημέρα».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σε πρώτη φάση η κυβέρνηση έχει ανατάξει το βασικό κύμα λαθών που είχαν οι εσπευσμένες και με προεκλογική σκοπιμότητα αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Και πρόσθεσε πως «οι συνθήκες, ωστόσο, διαρκώς αλλάζουν για αυτό και σύντομα θα υπάρξει η τοποθέτηση της Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης Κωδίκων, ώστε να θεραπευτούν οι όποιες αστοχίες παραμένουν».

Στοίχημα η οικονομία

Στο βάθος, αλλά και επί της ουσίας, όλα αυτά θα κριθούν από την πορεία της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο κλείσιμο της εισήγησής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου για την πορεία της οικονομίας, το οποίο, αν επαληθευτεί, θα δώσει στην κυβέρνηση άλλο ένα «όπλο» υπεράσπισης της πολιτικής της.

Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, όλα κινούνται «υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο, προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025».

Και όπως υποστήριξε, «ενώ ήδη η φορολογία μειώνεται, οι καταθέσεις και οι επενδύσεις αυξάνονται, η προοπτική στην αγορά εργασίας διαγράφεται θετική και φυσικά το κράτος δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ. Ο συνολικός σχεδιασμός, λοιπόν, καθώς τα προβλήματα από την υγειονομική κρίση υποχωρούν, κοιτάει μπροστά».

«Κλειδί» ο εμβολιασμός

Την εκτίμηση μάλιστα ότι πλησιάζουμε στο τέλος της υγειονομικής κρίσης εξέφρασε ο Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε την Τρίτη στο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Κρίσιμος παράγοντας στο θέμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποτελεί η πρόοδος των εμβολιασμών. «Από δω και στο εξής, ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο, το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο Μητσοτάκης, «νεότερες ηλικίες, οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι κάτι στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία» αλλά και «να κλείσουμε κάποια κενά σε εμβολιασμούς συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τώρα όμως δεν έχουν κανέναν λόγο πια να είναι επιφυλακτικοί, καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα υποστήριξε πως «πολύ σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας».

Μιλώντας χθες στην 29η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αφού πρώτα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως εντός του καλοκαιριού θα χτιστεί ένα τείχος ανοσίας προκειμένου να μην υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, έστειλε το μήνυμα χαρακτηριστικά πως «θα ήταν πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχουμε κάνει ώς χώρα τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι ένας διακριτός κίνδυνος».

Και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε ο Μητσοτάκης, «σχετικά εύκολα θα φτάσουμε στο 50-55% του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να πείσουμε ακόμη περισσότερους, όχι μόνο μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και εργαζομένους στον τουρισμό, να εμβολιαστούν. Κάνω εκ νέου έκκληση προς όλους να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης και να κάνουν το εμβόλιο».

Μάσκες τέλος στους εξωτερικούς χώρους

Επιστροφή στην κανονικότητα και αυτό γιατί αίρονται τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 28 Ιουνίου αλλά και η χρήση μάσκας από σήμερα το πρωί, μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, σε ανοιχτούς χώρους, όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση.

Ειδικότερα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τη διατήρηση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός, με το μέτρο να ισχύει από σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα, εκτός από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ισχύει η άρση της υποχρέωσης self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στην εστίαση, από έξι άτομα αυξάνεται το ανώτατο όριο στα 10 άτομα ανά τραπέζι, στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα και σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών και πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Μητσοτάκης: Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές ούτε φέτος

Τσίπρας: Ασφαλιστικό με ιδιωτικοποίηση της επικούρησης στην ατζέντα Μητσοτάκη

Καύσωνας και στη Βουλή: Έρχεται ασφαλιστικό και αξιολόγηση εκπαιδευτικών – Αντιδρούν τα κόμματα

Keywords
νεα κυβερνηση, ατζεντα, κυβερνηση, το φως, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, συριζα, δημοσκοπηση, alco, χατζηδακης, βουλη, καλοκαιρι, βαθμολογιο, λύση, καιρος, φως, σετε, νέα, ιουνίου, test, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, μετρο, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, λουτσιο νταλα, τσιπρας, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, κομματα, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, αστυνομια, εθνικη, ζαππειο, θεμα, θητεια, οριζοντες, πλαισιο, προγραμμα, υφεση, φως, ωρα, test, αγορα, αγορα εργασιας, εξαιρεσεις, αισιοδοξια, ασφαλιστικο, βοηθεια, γεγονος, γινει, δεδομενο, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δωσει, δωρο, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εκπαιδευση, εκτιμηση, ελληνικη αστυνομια, εμβολια, εξελιξη, εξι, επενδυσεις, ερευνα, ερχεται, εστιαση, ετων, ετος, ιδια, υπομονη, ισχυει, υφυπουργος, εικονα, κεφαλαιο, κυμα, κυρια, λειτουργια, λύση, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, νεο σχολειο, παντα, προβληματα, πρωι, ρυθμισεις, ρητρα, ρολο, σετε, συντομα, συνταξη, συγχαρητηρια, σχολειο, τομη, το φως, τριτη, φαινονται, φυσικα, φτανει, φθορα, φορολογια, alco, ασφαλεια, δεξιωσεις, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα