Κυβερνητική αισιοδοξία για τις δηλώσεις Σόιμπλε, παρά τους «αστερίσκους»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική είναι η ανάγνωση που κάνει η κυβέρνηση στα όσα δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitungαναφορικά με την πιθανότητα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Σ’ αυτή την περίπτωση κι εφόσον οι σχετικές αποφάσεις ληφθούν γρήγορα, εκτιμά η κυβέρνηση, «η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα καθώς σήμερα η αντίθεση

είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στη χθεσινή συνέντευξή του αναφέρει ότι μπορεί το ελληνικό πρόγραμμα να συνεχίσει χωρίς το ΔΝΤ με τον ρόλο που έχει το Ταμείο σήμερα να ανατίθεται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Όμως βάζει και αστερίσκους. Λέει δηλαδή τα εξής:

- Ότι θα πρέπει να εγκριθεί μια νέα συμφωνία: «Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».

- Ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί αυστηρότερη εποπτεία: «Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα».

O ESM ως ευρωπαϊκό ΔΝΤ υπό τον έλεγχο Σόιμπλε

Επίσης, ο Β. Σόιμπλε σημειώνει ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ δεν προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς στη Γερμανία «διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονοβόρων διαπραγματεύσεων πάνω σε μια νέα συμφωνία, καθώς «σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί».

Τα παραπάνω μπορούν να ερμηνευθούν ως πίεση του Σόιμπλε στην ελληνική πλευρά, μέσα από ένα σκληρό δίλημμα να αποδεχτεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διαφορετικά εκείνος θα προωθήσει την μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ, υπό τους δικούς τους όρους όμως και υπό τον δικό του έλεγχο («θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα»). Αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι αν η γερμανική πλευρά θεωρήσει ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα τότε θα χρειαστούν νέες χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία. Εν ολίγοις, κατά μία ανάγνωση δείχνει να «απειλεί» με ένα αντίστοιχο του ΔΝΤ ευρωπαϊκό θεσμό όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση, ο οποίος όμως θα είναι πιο «σκληρός» και θα έρθει ύστερα από πολύμηνες καθυστερήσεις, όταν για την Ελλάδα η παράμετρος του χρόνου είναι κρίσιμη προκειμένου να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα.

Στο μεταξύ το μεσημέρι της Παρασκευής ο εκπρόσωπος ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γιέργκ Βαϊσγκέρμπερ διευκρίνισε ότι ο Β. Σόιμπλε δεν αναφερόταν σε 4ο μνημόνιο, δηλαδή νέο πρόγραμμα, υποστήριξε όμως ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος. Και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της. Σημείωσε επίσης ότι το Βερολίνο «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Προσεκτική η Κομισιόν

Την ίδια ώρα η Κομισιόν επέλεξε προσεκτικές διατυπώσεις με τον εκπρόσωπό της Αλέξάντερ Βιντερστάιν να δηλώνει πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο. Συμπλήρωσε δε πως η Κομισιόν «δεν θα προβεί σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι».

Λύση στο γρίφο του ΔΝΤ, βλέπει το Μαξίμου

Από το Μαξίμου κατά τις πρώτες αντιδράσεις στη συνέντευξη Σόιμπλε, επιλέγουν την αισιόδοξη ανάγνωση και αναδεικνύουν την πιθανότητα αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα (ή την παραμονή του με τον σημερινό του ρόλο αυτό του τεχνικού συμβούλου) ως εξέλιξη που «μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, που αποτελεί τη διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

Κατ’ αρχάς τα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου στέκονται στο ότι πλέον και ο ίδιος ο Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η ευρωζώνη έχει τα εργαλεία για να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», άποψη που είναι και θέση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, από το κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι ο γερμανός πολιτικός επί της ουσίας προτείνει από μόνος του, η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM.

Το Μαξίμου, στέκεται επίσης στην αναφορά Σόιμπλε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου απ’ το πρόγραμμα, με δεδομένο ότι θα προκαλέσει τροποποιήσεις στη συμφωνία, δεν θα επιφέρει εσωτερικούς τριγμούς στη Γερμανία, διότι όπως λέει «εμείς παραμένουμε πιστοί στα συμφωνηθέντα» και πως «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις. Σε αυτή την τελευταία αναφορά το Μαξίμου ουσιαστικά φαίνεται να διαβάζει τη διαβεβαίωση ότι η ίδια η Γερμανία δε θα σταθεί εμπόδιο σε τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ και τροποποίηση της συμφωνίας.

Τέλος, από τους ίδιους κύκλους επισημαίνεται ότι το σημερινό πρόγραμμα είναι έτσι κι αλλιώς πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. "Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες, τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ΕSMαναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι δηλώσεις Σόιμπλε:

μπορεί αφενός να ερμηνεύονται ως προετοιμασία του εδάφους στη βάση ενδεχομένως κάποιας εκτίμησης ή πληροφόρησης της γερμανικής ηγεσίας ότι τελικά το ΔΝΤ μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Με άλλα λόγια ο Σόιμπλε αναδεικνύει την εναλλακτική για να τη θέσει υπό τον έλεγχό του.

Δεν επηρεάζουν το ποια απόφαση θα πάρει του ΔΝΤ, για την οποία υπάρχει από τη μία η παράμετρος Τραμπ και από την άλλη εσωτερικές στο Ταμείο διαφωνίες για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Η συζήτηση αυτή αναμένεται να απασχολήσει στο εξής την επικαιρότητα, δεδομένου ότι αναμένονται, ενδεχομένως εντός Φεβρουαρίου, οι αποφάσεις του Ταμείου για το ρόλο του στο πρόγραμμα.

ΚυβέρνησηΣόιμπλεαξιολόγησηESMΔΝΤΚομισιόνΜαξίμουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα