Κυβερνητική κρίση για την ανύπαρκτη Πανεπιστημιακή Αστυνομία και ο ρόλος της ως… «studentsitter»

Αρκούσε μόνο μία λέξη, η λέξη «κατάργηση» που χρησιμοποίησε για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία ο Νότης Μηταράκης στάθηκε ικανή να φέρει την κυβέρνηση σε νευρική κρίση.

Και να προκαλέσει ακόμα και την παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξήγησε χθες βράδυ (στον ΣΚΑΙ) ότι το αμφιλεγόμενο σώμα δεν καταργείται, αλλά θα αξιοποιηθεί για την ασφάλεια των Πανεπιστημίων και των φοιτητών.

Νωρίτερα, τον κ. Μηταράκη άδειασε πανηγυρικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης,

διαψεύδοντας την κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ενώ ειδικό ρόλο για να λήξει το θέμα φαίνεται ότι είχε αναλάβει στο μεταξύ και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, που αποτελεί το σύνδεσμο Μαξίμου – κυβέρνησης.

Η υπόθεση πήρε κι άλλες διαστάσεις, καθώς παρενέβη η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρήκε… καλή ιδέα τη διάλυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, συντασσόμενη έτσι με την άποψη του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος στο παρελθόν είχε συγκρουστεί σφοδρά με τον Τάκη Θεοδωρικάκο για το γεγονός ότι είναι λίγες οι περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας. Εννοώντας, δηλαδή, ότι κακώς διατίθενται δυνάμεις με τη μορφή Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ενώ θα έπρεπε να ενισχυθεί η φρούρηση στις γειτονιές.

Στην πραγματικότητα όμως η κρίση αφορά κάποιο ουσιαστικό θέμα, αλλά για επικοινωνιακούς λόγους.

Απλά, ο Νότης Μηταράκης έκανε τη γκάφα να δημοσιοποιήσει αυτό που η κυβέρνηση κάνει εδώ και καιρό στα κρυφά. Πανεπιστημιακή Αστυνομία στην πράξη δεν υφίσταται! Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή από τα 1090 άτομα αυτού του σώματος έχουν απομείνει μόνο 260 κι αυτά χωρίς να είναι κανείς βέβαιος για το τι πραγματικά κάνουν!

Πέρα πάντως από το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε και έδειξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε βέρτιγκο, το όλο θέμα ανέδειξε την έλλειψη οργάνωσης, διορατικότητας και προγραμματισμού, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, αφού έφερε ένα σχέδιο το οποίο στην πραγματικότητα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί από την στιγμή που υπήρχαν μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες ελλείψεις στην ελληνική αστυνομία.

Θα συνοδεύει τους φοιτητές τα βράδια είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ κρίθηκαν μάλλον επιβεβλημένα για να σταματήσει μία συζήτηση, που φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Αλλά και πάλι συντήρησε τα ερωτήματα για το τι ακριβώς θα κάνει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, για την οποία διευκρίνισε ότι ο ρόλος της είναι συμπληρωματικός. Ιδού, κάποιες από τις επισημάνσεις του:

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται. Ούτε αυτό είπε ο υπουργός. Στο σχέδιο επικουρικά λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία μαζί με τους πρυτάνεις. Εξαρχής η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργούσε επικουρικά.

…Αν θα εξακολουθούν να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια είναι απάντηση είναι, ναι. Σε ποια έκταση, το αξιολογούμε.

…Να δώσω ένα παράδειγμα πώς θα φανταζόμουν τι μπορεί να κάνει η πανεπιστημιακή αστυνομία: αργά το βράδυ είσαι στην πανεπιστημιούπολη, θέλεις να φύγεις από τη βιβλιοθήκη και θέλεις κάποιον άνθρωπο να σε συνοδεύσει μέχρι την έξοδο του πανεπιστημίου. Έτσι δουλεύει, ξέρετε, και στο εξωτερικό πολύ συχνά ο θεσμός της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι συμπληρωματικός. Είναι αυτός ο οποίος θα ειδοποιήσει την αστυνομία, «εδώ έχω πρόβλημα», «εδώ έχω μια βαριά παραβατικότητα», «εδώ γίνεται εμπόριο ναρκωτικών», «εδώ μπορεί να υπάρχει κάτι πιο σοβαρό». Έτσι λειτουργεί».

Η ιστορία είναι απλή και ξεκάθαρη

Η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) είχε ιδρυθεί με το νόμο 4777/2021 και ήταν εμβληματική εξαγγελία της κυβέρνησης. Την υπερασπίστηκε ματ επιτάσεως τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης όσο και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τον Ιούνιο του 2022, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε μάλιστα ότι η ενίσχυσή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Θα αξιοποιήσουμε τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και σας βεβαιώ ότι ποτέ δεν θα διστάσω να αξιοποιώ με κάθε δυνατό τρόπο την Αστυνομία αν χρειάζεται να παρέμβει μέσα στα πανεπιστήμια για λόγους ασφάλειας των καθηγητών και των φοιτητών» είχε πει τότε ο υπουργός.

Μόνο που μερικές ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι 600 από τους 1000 αστυνομικούς της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα μεταφέρονταν σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής με σκοπό «να ενισχύσουν τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές».

Στην πραγματικότητα δηλαδή το σώμα της Πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει διαλυθεί εδώ και ένα χρόνο αλλά κανένας δεν το γνώριζε.

Ήρθε λοιπόν ο …μαρτυριάρης υπουργός να επιβεβαιώσει δημοσίως αυτή την πτυχή του θέματος, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρεθεί σε δύσκολη θέση από την στιγμή που είχε επενδύσει πολιτικά σε αυτό το αφήγημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε το θέμα του κόστους υποστηρίζοντας ότι η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός της Πανεπιστημιακής αστυνομίας έφτασε τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες.

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει από αυτή την ιστορία έχει να κανί με την ίδια την εκπαίδευση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πόσο δηλαδή είναι σωστά εκπαιδευμένοι για να κάνουν περιπολίες και αν έχουν την δυνατότητα εμπλοκής σε σοβαρά γεγονότα.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Πήρε στο… ψιλό τον Μηταράκη για την έφιππη αστυνομία – «Με τέτοια ζέστη πρέπει να ζητήσω καμήλες»

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Προσφυγή στη Χάγη μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα συνεδρίαση της ΠΓ την Τρίτη για τους περιφερειάρχες – Ποια ονόματα ακούγονται

Keywords
Τυχαία Θέματα