Κυβερνητικό σπριντ για τα πρώτα ευρώ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση τα επόμενα εικοσιτετράωρα έως το Eurogroup της Δευτέρας, προκειμένου να κλείσει τις εκκρεμότητες του πρώ­του πακέτου προαπαιτούμενων ώστε να εξα­σφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

H κυβέρνηση εναγωνίως θέτει προς τους Ευρω­παίους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν τη χώρα το προηγούμενο διήμερο θέμα χαλάρωσης του προγράμματος λόγω της προσφυγικής κρίσης, για να λάβει καταρχάς ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο και υποσχέσεις

ότι «θα το δούμε».

Για τους Ευρωπαίους προϋπόθεση για οτιδήποτε αποτελεί η «τήρηση των κανόνων» και των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και, όπως όλα δείχνουν, δεν δεσμεύονται για τίποτε αν δεν δουν έργα, δηλαδή αν δεν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η εμπροσθοβαρής υλοποίηση του προγράμματος. Έτσι, εκτός από το να κλείσουν οι εκκρεμότητες για το πρώτο πακέτο από τα 48 προαπαιτούμενα, οι δανει­στές περιμένουν να δουν και τη δεύ­τερη λίστα προαπαιτούμενων έτοιμη για ψήφιση στη Βουλή.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει ανα­γορεύσει σε ζήτημα πολιτικής δια­πραγμάτευσης τη χαλάρωση του προγράμματος με βασικό θέμα αιχ­μής το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αλλά και το ασφαλιστικό.

Όσο υπάρχουν θέματα ανοιχτά, τα χρονοδιαγράμματα πηγαίνουν πα­ραπίσω και είναι αμφίβολο αν θα μπο­ρέσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ώς τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι συσχετισμοί

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το Eurogroup της Δευτέρας και υποστη­ρίζουν ότι οι συσχετισμοί πλέον δεν είναι τόσο σκληροί όσο υπήρξαν κατά το επτάμηνο της διαπραγμάτευσης, αντιθέτως υπάρχουν χώρες που στη­ρίζουν τα αιτήματα της Ελλάδας «όχι για ελάφρυνση, αλλά για δίκαιη εφαρ­μογή», όπως το έθεσε χθες πιο κομψά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, πά­ντως, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και άφησε μια χαραμάδα να συνυπο­λογίζεται το προσφυγικό πρόβλημα στην αξιολόγηση του δημοσιονομι­κού προγράμματος, ήταν κατηγορη­ματικός ότι δεν θα υπάρξει δόση χω­ρίς τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα ζητήμα­τα που πρέπει να κλείσουν έως τη Δευ­τέρα, από την κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι τα ισοδύναμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν βρε­θεί και δεν θα σταθούν εμπόδιο.

Το μεγάλο ζήτημα είναι τα «κόκκι­να» δάνεια και συγκεκριμένα η αντι­μετώπιση του ζητήματος της προστα­σίας της πρώτης κατοικίας, με τον Τσίπρα να τονίζει χθες, κατά τις επίσημες δηλώσεις του με τον Μάρτιν Σουλτς, πως «δεχόμαστε πιέσεις και παράλο­γες απαιτήσεις να άρουμε την προ­στασία της πρώτης κατοικίας στους Έλληνες πολίτες».

Πάντως σε αυτό το θέμα εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός έως τη Δευτέρα και πά­ντως, αν δεν βρεθεί, αρμόδιοι κυβερ­νητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, αλλά θα επιμείνει ακόμη κι αν χρεια­στεί να συγκληθεί νέο Eurogroup.

Την ίδια ώρα επισημαίνουν ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της ελληνικής πλευράς που καλύπτει πε­ρίπου το 72% των δανειοληπτών, ένα­ντι της πρότασης των δανειστών που καλύπτει το 17%. «Οτιδήποτε κοντά στο 70% θα θεωρηθεί επιτυχία για μας», σημειώνει κυβερνητικό στέλε­χος αναφορικά με το πού επιδιώκει το κυβερνητικό επιτελείο να «κάτσει» η μπίλια του συμβιβασμού.

Πιέσεις και... συμπάθεια

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν «καλοί συμβιβασμοί» εξέφρασε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί χθες, δεύτερη μέρα της επίσκε­ψής του στην Αθήνα, η οποία ουσια­στικά είχε χαρακτήρα προετοιμασίας εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Ωστόσο ο Μοσκοβισί, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των «κόκκινων» δα­νείων, μίλησε μεν για συμβιβασμό, από την άλλη υπέδειξε την ανάγκη να δημιουργηθεί «κουλτούρα πληρω­μής» αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια ευνοϊκή μεταχείριση των μη εξυπη­ρετούμενων στεγαστικών δανείων θα ενισχύσει το φαινόμενο όσων επωφελούνται της προστασίας και δεν πλη­ρώνουν τις δόσεις του δανείου τους.

Το είπε ρητά άλλωστε: «Συμφω­νούμε ότι πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι και παράλληλα να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρω­τές. Ξέρουμε ότι ο Έλληνας είναι συνδεδεμένος με την κατοικία του. Πρέ­πει να προχωρήσουμε με κοινωνική συνοχή, αλλά και να δημιουργήσου­με κουλτούρα πληρωμής. Εκτιμώ ότι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν συμ­βιβασμό». Με άλλα λόγια ο Μοσκοβι­σί έδειξε διάθεση συμβιβασμού, αλλά ταυτόχρονα εξέπεμψε αυστηρή προ­ειδοποίηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοι­νοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μια μέρα μετά τον Μοσκοβισί, τόνισε κι εκείνος από την πλευρά του την ανάγκη η Ελ­λάδα να καλύψει τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί με τους θεσμούς προκειμένου να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον. Από την άλλη έδειξε να συμμερίζε­ται το πρόβλημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης σε συνθή­κες δημοσιονομικής λιτότητας - το οποίο του έθεσε ο Τσίπρας επίσημα με τις δηλώσεις του - κι έδειξε να δίνει πολιτική στήριξη στο θέμα της χαλά­ρωσης του προγράμματος λόγω προσφυγικού, αλλά χωρίς δεσμεύσεις.

«Δεν πρέπει να απαιτούμε αντιπαραγωγικά μέτρα» σημείωσε (πάντα στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου), ενώ χαρακτήρισε δίκαια τα αι­τήματα για τους πλειστηριασμούς και τον ΦΠΑ στα νησιά που είχε θέσει λίγο πριν ο Τσίπρας στην αρχική του τοπο­θέτηση, για τα οποία σημείωσε «θα τα μεταφέρω στις Βρυξέλλες».

Πάντως ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να παρέμβει στις υπό εξέλιξη συζητήσεις με τον καθ' ύλην αρμόδιο Μοσκοβισί, στον οποίο παρέπεμψε, και στις κατ' ιδίαν συνομιλίες, στο πλαί­σιο της διμερούς συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Ειδικότε­ρα, σύμφωνα με την άτυπη ενη μέρωση του Μαξίμου σχετικά με το περιεχόμε­νο της διμερούς συνάντησης, ο Σουλτς πήρε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό και «αναφέρθηκε» στη ρήτρα εξαίρε­σης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες οι οποίες αντιμε­τωπίζουν έκτακτες ανάγκες.

Ωστόσο από το Μαξίμου δεν διευ­κρινίζεται αν υπήρξε κάποια χειροπια­στή δέσμευση σχετικά με την προαναφερθείσα ρήτρα εξαίρεσης. Ωστόσο, για τα περαιτέρω που άπτονται του ελληνικού προγράμματος παρέπεμ­ψε στον Μοσκοβισί προτρέποντας να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τα ανοιχτά ζητήματα εν όψει Eurogroup.

EurogroupΚυβέρνησηεκταμίευσηεκρεμμότητεςπροαπαιτούμεναIssue: 1889Issue date: 04-11-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα