Λάδι: Ανησυχία για τις φετινές τιμές - Κατώτερες εγγυημένες ζητούν αγρότες και παραγωγοί

ΕΛΛAΔΑ

 

Ανυποχώρητοι στο αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της χώρας μας δηλώνουν οι συνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, Μανόλη Καρκαβάτσο, να κάνει στη “Νέα Κρήτη” ειδική αναφορά στο ελαιόλαδο, στο οποίο, όπως λέει, οι μόνοι χαμένοι είναι αυτοί που το παράγουν, αφού αναγκάζονται να το διαθέτουν σε εξευτελιστικές τιμές.

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί το παγκρήτιο όργανο των Αγροτικών Συλλόγων που ανήκει στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με αποκορύφωμα

την πανελλαδική συνάντηση (μάλλον στη Λάρισα), για να γίνει η καταγραφή των αιτημάτων και να καθοριστούν οι παναγροτικές κινητοποιήσεις από την Κρήτη ως τον Έβρο!

«Θα είναι το πρώτο ζήτημα στην κορφή της διεκδίκησης το ζήτημα των τιμών του λαδιού. Και θα δούμε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που φρενάρουν την εξέλιξη του λαδιού», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Καρκαβάτσος.

«Ο Βορίδης για παράδειγμα, απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη στη Βουλή, για τον καθορισμό κατώτατων εγγυημένων τιμών, του είπε χαρακτηριστικά: “Μα για όλα τα προϊόντα ζητάτε κατώτατες εγγυημένες τιμές; Αυτό δε γίνεται, γιατί είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιτρέπεται”. Όμως, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την πολωνική κυβέρνηση να έχει εφαρμόσει τις κατώτατες εγγυημένες τιμές για ορισμένα δικά της προϊόντα»!

Χαμηλές οι τιμές

Μάλιστα, ο Μανόλης Καρκαβάτσος υποστηρίζει ότι ειδικά φέτος οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές.

«Δεν ξέρω τι λένε οι άλλοι... Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως το λάδι δε θα ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ το κιλό στις τρεις γραμμές και μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό. Η Ισπανία λέει ότι θα παραδώσει λάδι στις 30/12/2019 με 2,5 ευρώ»...

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη υπάρχει ξεσηκωμός για τις τιμές.

Την περασμένη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, 30.000 ελαιοπαραγωγοί (με βάση τα στοιχεία των οργανώσεων) ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι», περνώντας μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας.

Προβλήθηκαν μια πληθώρα αιτημάτων και διεκδικήσεων με άξονες την υπεράσπιση της παραδοσιακού τύπου ελαιοκαλλιέργειας, τη διεκδίκηση βιώσιμων τιμών και εισοδήματος, την απόσυρση των πρόσφατων δασμών 25% από τον Τραμπ, την αναθεώρηση των κανονισμών της Ε.Ε., τη θέσπιση ενός νέου εμπορικού προτύπου, την ενεργοποίηση της “αυτορρύθμισης” και τη διευκόλυνση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Στην κινητοποίηση μετείχαν ενωμένες όλες οι αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας, UPA, ASAJA και COAG, όπως και το δίκτυο των Συνεταιρισμών.

«Στην Ισπανία ο μέσος όρος των στρεμμάτων ελαιοπαραγωγής είναι τα 160 στρέμματα. Και στην Ελλάδα είναι 40-50 στρέμματα. Έχουν μηχανοποιημένη καλλιέργεια. Έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν με χαμηλότερες τιμές στα εφόδια. Άρα εδώ εμείς είμαστε καταδικασμένοι. Και πρέπει να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο για να επιβιώσουμε: την κατοχύρωση της κατώτερης εγγυημένης τιμής», λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη” ο συνδικαλιστής.

 

 

 

λάδιτιμέςεγγύησηαγρότεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα