Λαγκάρντ: Μακρύς ο δρόμος της πανδημίας

Τα «σύννεφα» παραμένουν πάνω από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ευρωζώνης, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τις αποφάσεις που έλαβε η κεντρική τράπεζα.

Όπως επισήμανε η Λαγκάρντ αυτό οφείλεται στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και στα περιοριστικά μέτρα που απορρέουν από αυτή και περιορίζουν ακόμη την οικονομική δραστηριότητα.

Από

την άλλη, το εμβόλιο ενισχύει τις προσδοκίες για «σταθερή» ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την ίδια. Ωστόσο όπως συνέχισε «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε προτού «περάσουμε τη γέφυρα» της πανδημίας».

Περνώντας στο κρίσιμο πεδίο των αγορών, η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε πως ο ρυθμός αγορών μέσω του προγράμματος PEPP για αυτό το τρίμηνο θα είναι σημαντικά υψηλότερος σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, κάτι που υπήρχε και στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως το πρόγραμμα PEPP δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως εάν διατηρηθούν οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης, αλλά από την άλλη μπορεί επίσης να ενισχυθεί εάν κριθεί απαραίτητο. Μάλιστα σε ερώτηση που της τέθηκε σχετικά με την αύξηση του ρυθμού αγορών, ανέφερε πως «η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή ήδη από τις 16 Μαρτίου. Υπήρξε μια σαφής και σημαντική αύξηση του ρυθμού και θα συνεχιστεί.

«Δεν γνωρίζω ποιος είναι ένας κανονικός ρυθμός αγορών στο PEPP; διερωτήθηκε η Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ επισήμανε πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν κατά 4,9% χαμηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του 2020, συμπληρώνοντας πως η οικονομία ενδέχεται να έχει συρρικνωθεί και πάλι στο α’ τρίμηνο, με «αφετηρία» της αναπτυξιακής δυναμικής το β’ τρίμηνο. Όπως συμπλήρωσε ο πληθωρισμός έχει κινηθεί υψηλότερα τους τελευταίους μήνες λόγω κάποιων παροδικών σημείων και εξαιτίας της ανόδου των τιμών στον κλάδο της ενέργειας. «Οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα» ανέφερε.

Η κα. Λαγκάρντ δεν παρέλειψε μάλιστα να εστιάσει και στην ενδυνάμωση του ευρώ, λέγοντας πως η ΕΚΤ συνεχίζει να παρακολουθεί τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και είναι σε θέση να δράσει εάν και όποτε χρειαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα