ΛΑΡΚΟ: Απόλυση όλων των εργαζομένων ενόψει της ιδιωτικοποίησης

Πριν ακόμα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές των «μνηστήρων» για τη ΛΑΡΚΟ λένε τώρα οι πληροφορίες ότι σκέφτεται η Κυβέρνηση να απολύσει όλους τους εργαζόμενους και όχι αργότερα όταν θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα ανακηρυχθεί ο νέος ιδιοκτήτης, όπως προέβλεπαν οι αρχικοί σχεδιασμοί.

Δηλαδή θα απολυθεί το σύνολο των απασχολουμένων στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία, πριν από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών

από τους τρεις εναπομείναντες υποψήφιους επενδυτές στους δύο διαγωνισμούς, που «τρέχουν» ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση.

Όπως είναι λογικό η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις από τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ έχει πάρει εντολή από την κυβέρνηση:

-Να προχωρήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, το αργότερο, αρχές Μαρτίου, στην απόλυση των 1.065 εργαζομένων, με σύμβαση αορίστου χρόνου.

-Να προσλάβει, στη συνέχεια, έναν μικρό αριθμό από αυτούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε το συγκρότημα να παραδοθεί στον νέο ιδιοκτήτη σε κατάσταση λειτουργίας και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την περαίωση των δύο διαγωνισμών. Ο αριθμός αυτός, λένε οι πληροφορίες, θα είναι 400-500 εργαζόμενοι.

Από τους υπόλοιπους εργαζομένους, 100 έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ 150 διαθέτουν μεν τα αναγκαία ένσημα για τη συνταξιοδότηση τους, αλλά όχι την ηλικία. Σε όσους θα μείνουν χωρίς εργασία, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, προβλέπεται επιδότηση ενός μέρους του μισθού τους, μέχρι την έλευση του επενδυτή, μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας των ΟΤΑ και του ΟΑΕΔ.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, θα σταλούν από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ειδική Διαχείριση στους υποψήφιους επενδυτές, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η πρόσκληση για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, μαζί με τα κείμενα των συμβάσεων παραχώρησης. Στόχος είναι να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές στα μέσα Μαρτίου, το αργότερο έως τα τέλη του επόμενου μηνός, με διαφορά ημερών λιγότερων της εβδομάδας για τους δύο διαγωνισμούς, για να διατηρηθεί το στοιχείο της ανεξαρτησίας τους.

Για τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των πέντε σωματείων της ΛΑΡΚΟ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, που έγινε χθες, Τρίτη, στις 3.30 το μεσημέρι, από τους υπουργούς, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιου Πετραλιά.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Παναγιώτης Πολίτης, ανέφερε ότι, εκτός από το προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου, θα μείνουν χωρίς δουλειά και 150 άτομα, που είναι εργολαβικοί («νοικιάζονται» στην εταιρία από Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης), καθώς και 100 άτομα που απασχολούνται σε εξωτερικά εργολαβικά συνεργεία.

ΟΙ πληροφορίες λένε ότι η απόλυση δεν αφορά στους εργολαβικούς εργαζόμενους, γιατί δεν είναι, τυπικά, προσωπικό της ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο, έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή, ότι ο αριθμός τους θα περιοριστεί δραστικά, ανάλογα με τις ανάγκες του συγκροτήματος στο μεταβατικό διάστημα μέχρι να αναλάβει η νέα ιδιοκτησία. Το ίδιο θα ισχύσει και με τα εργολαβικά συνεργεία.

Ο κ. Πολίτης μίλησε για «σχέδιο-κρεμάλα της κυβέρνησης, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επενδυτών, που θεωρούν «αγκάθι» τους εργαζομένους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μαζί με την απόλυση οι εργαζόμενοι θα χάσουν και τις κατοικίες τους, όσοι ζούσαν στους δύο οικισμούς που είχαν διατεθεί για τον σκοπό αυτό.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδρίασαν τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ, που συμφώνησαν ομόφωνα να απορρίψουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις και στη συνέχεια θα διοργανώσουν ανοικτές συσκέψεις με εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων έξι νομών.

«Δεν θα τους περάσει», προειδοποίησε ο κ. Πολίτης, ο οποίος ανέφερε ότι θα περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τις, κατά το νόμο, προσκλήσεις διαβούλευσης για ομαδικές απολύσεις. «Εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε να εξαντλήσουμε την έως και 60 μέρες διαβούλευση που δίνει ο νόμος, αλλά, δυστυχώς, ο εργοδότης, εκ του νόμου, έχει δικαίωμα μονομερούς ενέργειας», κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω παραβίασης των μέτρων (λίστα)

Χατζηθεοδοσίου: Να ακολουθήσουν και άλλα μέτρα στήριξης – Θετική η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Hilton: Δυο νέα ξενοδοχεία σε συνεργασία με τον Όμιλο Δουζόγλου

Keywords
Τυχαία Θέματα