Λαθρεμπόριο και Κυπριακό

Η κυρίαρχη κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει πρόστιμο σε όσους πολίτες αγοράζουν καύσιμα που παρανόμως εισάγονται στην κυπριακή επικράτεια από λαθρεμπόριο καυσίμων το οποίο διακινεί η κατοχική Τουρκία.

Η ουσιαστική κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρνει την Ε.Ε. μπροστά σε ένα ακόμη πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει η τουρκική στρατιωτική κατοχή στην επικράτεια κράτους μέλους της Ε.Ε.

Οι ποσότητες καυσίμων που εισάγονται λαθραία από τα Κατεχόμενα διαφεύγουν τους απαραίτητους ελέγχους και τις φορολογικές ρυθμίσεις της κυπριακής πολιτείας. Με τον τρόπο αυτό

δημιουργείται, σε κυρίαρχη πολιτεία μέλους της Ε.Ε., λαθρεμπόριο καυσίμων και προκαλείται διαφυγή κερδών για την Κύπρο – αλλά και για την Ε.Ε. –, που δεν εισπράττει έσοδα που της αναλογούν από την είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Με πολιτικές που εντάσσονται στην καλή λειτουργία δημοκρατικών κρατών και στο νομικό σύστημα της Ε.Ε., ο Πρόεδρος της Κύπρου καταδεικνύει με συνέπεια στις εξαγγελίες του την επιλογή το Κυπριακό να λυθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. με σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού δυστυχώς δεν επαρκεί για να απαντηθούν προβλήματα όπως το συγκεκριμένο, που αναδεικνύεται από την κυπριακή κυβέρνηση. Από τη στιγμή που προβάλλεται με τόση σαφήνεια το πολιτικό και φορολογικό πρόβλημα στην Κύπρο, δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα κράτη-μέλη, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανόμενης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αντιληφθούν το μέγεθός του.

Όλοι καλούνται με την ανάδειξη του γεγονότος να λάβουν άμεσα τα ενδεδειγμένα πολιτικά μέτρα αντιμετώπισης, με πολιτικό ορθολογισμό, των κινδύνων αποσύνθεσης της καλής και δημοκρατικής λειτουργίας συντεταγμένων πολιτειών.

Τις βίαιες στρατιωτικές εισβολές και την παράνομη κατοχή ακολουθούν πάντοτε απαράδεκτες ανθρωπιστικές και οικονομικές συνέπειες από το καθεστώς που επιβάλλει ο εισβολέας επί των εδαφών κυρίαρχων κρατών, το οποίο βαίνει σε βάρος του πληθυσμού τής υπό κατοχή χώρας.

Κατά τις συναντήσεις της περασμένης εβδομάδας, που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, διαπιστώθηκε από τις κοινές δηλώσεις τους ότι Λευκωσία και Αθήνα ευθυγραμμίζονται στην προώθηση λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του πραγματικότητας, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ. Η απόφαση ταυτίζεται με το κείμενο δηλώσεων του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής, το οποίο ασχολήθηκε με την Τουρκία και τη διεθνή συμπεριφορά της, που αφορά την Κύπρο αλλά και την εξάρτηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας.

Τα πρόστιμα

Χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος, η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση επιβολής προστίμου στους πολίτες που παρανομούν και υποβοηθούν το λαθρεμπόριο καυσίμων στα Κατεχόμενα. Αντί τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιληφθούν το μέγεθος της παρανομίας, τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι επιχειρηματίες στην ελεύθερη περιοχή, την πιθανότητα παράνομης πώλησης και λαθρεμπορίου καυσίμων από τους αγοραστές σε άλλους πολίτες στη Κύπρο και να αναδείξουν πολιτικά την εξαιρετική σημασία της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη λειτουργία των νόμων και της ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου, αναπτύσσεται μία περίεργη επιχειρηματολογία περί παραβίασης των ευρωπαϊκών αποφάσεων που αφορούν την «πράσινη γραμμή».

Εξ όσων γνωρίζουμε οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούν προϊόντα που παράγονται πιστοποιημένα στην κυπριακή επικράτεια, έστω και κατεχόμενη, και δεν αφορούν διεθνή αγαθά, όπως το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, που παρανόμως εισάγονται στην Κύπρο από την κατοχική διαπλοκή.

Η πολιτικά επικίνδυνη προσέγγιση ενός τόσο σοβαρού θέματος από κράτη μέλη και τη θεσμική Ε.Ε. δυναμιτίζει την ενοποιητική ευρωπαϊκή πραγματικότητα και παρερμηνεύει εξοργιστικά πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται υπέρ όλων των Κυπρίων και ιδιαιτέρως όσων διαβιούν στα Κατεχόμενα, που βεβαίως δεν είναι μόνο Τουρκοκύπριοι.

Τετελεσμένα από Άγκυρα

Η Κυπριακή Δημοκρατία με συνέπεια απαιτεί, επειδή το δικαιούται, να ασκήσει τον κυριαρχικό ρόλο της σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Η Άγκυρα, αντιθέτως, επειδή γνωρίζει ότι η συνεπής ευρωπαϊκή συμπεριφορά που επιβάλλεται από τις ιδρυτικές Συνθήκες της Ε.Ε. την υποχρεώνει να προσαρμοστεί στις επιταγές που θα διευκολύνουν και την ενταξιακή της ολοκλήρωση, καθημερινά προχωρά σε παράνομες δραστηριότητες ελπίζοντας στη δημιουργία τετελεσμένων, ώστε προσερχόμενη σε συνομιλίες με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη να προβάλλει παγιωμένες καταστάσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

Οι πάντες γνωρίζουν ότι κυβέρνηση που δεν μπορεί να ασκήσει κυριαρχία σε μέρος του εδάφους της και να επιβάλει φορολογική πολιτική βρίσκεται μπροστά σε μία εξελισσόμενη πραγματικότητα διχοτόμησης, γεγονός το οποίο η Τουρκία επιδιώκει επιμελώς να επιτύχει, αλλά σθεναρά και επίμονα ακυρώνουν με κινήσεις που προκαλούν συζητήσεις όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις

Ωστόσο, με την εκλογή του νέου Προέδρου και της κυβέρνησής του είναι μάλλον η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία με πολιτική συνέπεια προβάλλει δημόσια και διεθνώς, ακόμη και με φαινομενικά ασήμαντες διοικητικές πράξεις, την απόφασή της να ισχύσουν όσα προβλέπονται από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, ώστε να υλοποιηθούν όλα όσα αναφέρονται στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κοινώς, η Κυπριακή Δημοκρατία με τη στάση της υποστηρίζει την αναβάθμιση της αποδυναμωμένης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη νοτιότερη περιοχή της Ε.Ε., στην οποία εξελίσσονται σοβαρά πολιτικά, γεωστρατηγικά και ενεργειακά θέματα.

Μητσοτάκης και Ερντογάν

Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, επειδή η αναθέρμανση των συνομιλιών πραγματοποιήθηκε σε νατοϊκό περιβάλλον, θέματα όπως το Κυπριακό, έστω και αν δεν συζητήθηκαν λεπτομερώς, κυριαρχούν και διαμορφώνουν σε επίπεδο κλίματος τις συνομιλίες. Όλες οι πλευρές στις συνομιλίες τους δεσμεύονται υποχρεωτικά από τη διαφορετική προσέγγιση της κυπριακής πραγματικότητας.

Για την Ελλάδα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Η Λευκωσία ασκεί πλήρη και απόλυτη κυριαρχία στην κυπριακή επικράτεια. Από την Τουρκία, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζεται ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση». Το γεγονός και μόνο της έλλειψης ελάχιστης κοινής βάσης για τη διεξαγωγή των συνομιλιών με σεβασμό του διεθνούς δικαίου δυσχεραίνει την αποστολή των δύο ηγετών και αυξάνει τον κίνδυνο παρανοήσεων, όπως συνέβη κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών, την υφυπουργό και διπλωματικούς του συμβούλους, όπως και ο κ. Ερντογάν. Επειδή όμως την ευρωπαϊκή πραγματικότητα εκπροσωπούν και γνωρίζουν μόνο τα μέλη της ελληνικής αποστολής, η πολιτική και διπλωματική ευθύνη τους – πέραν της εθνικής – για τη διαχείριση της διάστασης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, συνεπώς και το Κυπριακό, είναι πολύ μεγάλη.

Ευκαιρία για προσέγγιση

Η ισχυρή εκλογική προτίμηση στις νέες κυβερνήσεις που αναδείχθηκαν προσφάτως στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει την επιθυμία των εκλογέων για έναρξη συνομιλιών στη βάση του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του αμοιβαίου σεβασμού. Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είτε αποκαλέσουμε τις συνομιλίες διερευνητικές είτε διμερείς, υπάρχει πλαίσιο εξέλιξης, με δέσμευση των πλευρών να σεβαστούν την κρατούσα πραγματικότητα. Αποδεχόμενοι οι συνομιλητές το γεγονός, αυτομάτως υποτάσσονται στην ευρωπαϊκή και νατοϊκή πραγματικότητά τους.

Συνεπώς, αναφορές της Τουρκίας περί διμερών συνομιλιών χωρίς την παρέμβαση τρίτων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα από τη στιγμή που συνομιλίες της με κράτη μέλη της Ε.Ε. αφορούν άμεσα και τις Βρυξέλλες.

Το πλαίσιο που αφορά τις πιθανότητες συνομιλιών με την Κυπριακή Δημοκρατία καθίσταται δυσχερέστατο για όλες τις πλευρές και την Ε.Ε., εξ αιτίας της τουρκικής εμμονής να μην αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

Ευγνωμοσύνη οφείλουν η Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία, που θέτει εγκαίρως με ξεκάθαρες διοικητικές αποφάσεις θέματα καλής διοίκησης και λειτουργίας δημοκρατικών κρατών και συνεπώς της ενοποιημένης μας Ευρώπης, που από τη σύστασή της αγωνίζεται για έναν δημοκρατικό κόσμο, που σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της καλής γειτονίας. Η ενοποίηση της Ε.Ε. θεμελιώθηκε στις βασικές αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αποφάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ προσδιορίζουν ακριβέστατα το πλαίσιο των απαιτήσεών του, αλλά αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πρακτικά θέματα, που προκύπτουν από παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή. Τη διάσταση των πρακτικών δυσκολιών για το Κυπριακό καλύπτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σύνολο αποφάσεων και οδηγιών που ορίζουν, σε συνδυασμό με πολιτικές αποφάσεις, το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η αναποφάσιστη Ε.Ε.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με πολιτική διορατικότητα, διέγνωσαν πολύ νωρίς την πολιτική αναγκαιότητα ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Το 2004 επιτεύχθηκε ο στόχος. Απαιτήθηκαν είκοσι χρόνια ωρίμανσης των πολιτικών διεργασιών και εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων, αλλά, παρά την πολιτική πραγματικότητα, η Ε.Ε. ακόμη αδυνατεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιμέτωπη με την αναποφάσιστη Ε.Ε. και την παράδοξη πολιτική των διμερών σχέσεων που επιλέγουν ορισμένα κράτη μέλη, με απόφαση των Κυπρίων πολιτών ανέδειξε στο προεδρικό αξίωμα έναν ηγέτη που γνωρίζει το Κυπριακό ως διπλωμάτης, ακαδημαϊκός, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών, έναν πολιτικό με τον οποίο θεωρήθηκε ότι ανανεώνεται η πολιτική και η διεθνής εκπροσώπηση της Κύπρου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του δεσμεύτηκε να διεκδικήσει επίλυση του Κυπριακού αξιοποιώντας τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. Προχώρησε σε διεθνείς κινήσεις προς την κατεύθυνση των δεσμεύσεών του λαμβάνοντας ταυτοχρόνως μέτρα που βεβαιώνουν την κυριαρχική εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτειά της. Η εφαρμογή των νόμων και η λήψη διοικητικών μέτρων συμπληρώνουν τις πολιτικές που επιτρέπουν σε Κύπριους των Κατεχομένων να εργάζονται στην κυπριακή επικράτεια και να καταβάλλουν τους φόρους τους απολαύοντας όλων των δικαιωμάτων που εξασφαλίζει η Δημοκρατία και η Ε.Ε.

Αντιθέτως, η κατοχική δύναμη εκτρέφει παρανομία, λαθρεμπόριο και τακτικές που υποσκάπτουν την κυπριακή και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Βεβαίως η Κύπρος έχει προηγούμενη εμπειρία όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ήταν μέλος της Ε.Ε., που έψαχνε τρόπους να προσγειώσει παρανόμως βρετανικά αεροσκάφη στο παράνομο Ερτζάν.

Έτσι, δεν εκπλήσσεται η Κύπρος από τις πρόσφατες σχοινοβασίες του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, τις νομικά αστήρικτες αντιδράσεις κρατών μελών περί παραβίασης των συμφωνιών για την «πράσινη γραμμή», ούτε από τον δισταγμό των Βρυξελλών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο ερμηνεύει την κατοχή σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνει από το Λονδίνο και τα συμφέροντα Βρετανών πολιτών που προβαίνουν σε παράνομες αγορές ιδιοκτησιών στα Κατεχόμενα.

Εξάλλου και τα χρόνια που ως νεαρός διπλωμάτης υπηρετούσε στη Δαμασκό για να δικαιολογήσει τις συναντήσεις Νταβούτογλου με τον εξόριστο στη Συρία ηγέτη της στρατιωτικής Χαμάς επιχειρηματολογούσε ισχυριζόμενος ότι το θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί σε πλαίσιο Ε.Ε., επειδή η Τουρκία πραγματοποιούσε τις συναντήσεις ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και όχι της Ε.Ε., της οποίας δεν μετείχε και ακόμη δεν μετέχει.

* Ο δρ Θεόδωρος Ι. Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ.

Διαβάστε επίσης:

Τζόγος διαρκείας στη δεξιά πολυκατοικία

ΣΥΡΙΖΑ: Σύνθεση και ανανέωση το στίγμα της Έφης Αχτσιόγλου

Μητσοτάκης και Ερντογάν (ξανα)συμφώνησαν…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαθρεμπόριο, Κυπριακό,lathreborio, kypriako