«Λαβωμένη» κυβερνητική πλειοψηφία εν όψει κρίσιμων ψηφοφοριών για Ασφαλιστικό και προϋπολογισμό – Σενάρια για τον 151ο βουλευτή και οι νέοι όροι Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή μπορεί να ενέκρινε τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, αλλά άφησε «λαβωμένη» την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς η απουσία του Στάθη Παναγούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» του Νίκο Νικολόπουλο από τους ΑΝΕΛ οδήγησε στη διαγραφή τους.

Το ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή εν όψει των

δύσκολων ψηφοφοριών στη βουλή που ακολουθούν για το ασφαλιστικό και τη φορολογία αγροτών στα τέλη Νομεβρίου, αλλά και για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr, o Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να θέσει νέους όρους στο εσωκομματικό «παιχνίδι», επιλέγοντας «να μην περιμένει μοιρολατρικά απάντηση στο ερώτημα», όπως σημειώνει στενός συνεργάτης του.

Επέλεξε δηλαδή... την πρώτη φορά διαγραφή βουλευτή που δεν συντάσσεται με τη γραμμή του κόμματος σε ψηφοφορία στη Βουλή. Ετσι, από το «στην Αριστερά δεν διαγράφουμε» του προηγούμενου επταμήνου περάσαμε στο «προειδοποιούμε και διαγράφουμε».

«Μπήκατε στις λίστες ξέροντας τι έρχεται»

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το Μαξίμου για να δικαιολογήσει την αλλαγή της στάσης απέναντι στο θέμα των διαγραφών είναι αφενός ότι οι βουλευτές ήξεραν πριν από τις εκλογές τη συμφωνία με τους εταίρους και τα μέτρα που θα έπρεπε να περάσουν από τη Βουλή, συνεπώς δέχθηκαν να μπουν στα ψηφοδέλτια... εν γνώσει των συνεπειών που θα είχε η μετεκλογική συμπεριφορά τους. Και αφετέρου ότι οι βουλευτές αυτής της Βουλής «διορίσθηκαν» από τις ηγεσίες των κομμάτων τους (μέσω λίστας) και δεν εξελέγησαν (με σταυρό), οπότε η έδρα ανήκει στο κόμμα.

Αυτό ακριβώς το μήνυμα επιχειρήθηκε να σταλεί από νωρίς χθες το πρωίμε την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελαρίδη, η από το βουλευτικό αξίωμα και την παράδοση της έδρας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παραίτηση «αναμενόμενη από καιρό» μεν (σ.σ. ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αποστασιοποιηθεί μετά τη συμφωνία του Ιουλίου), που όμως υποβλήθηκε σε μία δύσκολη ημέρα λόγω της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Εστω κι έτσι, το Μαξίμου επέλεξε να προβάλει την επιλογή του να παραδώσει την έδρα, ώστε να βρει μιμητές σε τυχόν διαφωνούντες με το πολυνομοσχέδιο. (Κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση του κ. Παναγούλη, αλλά «ίσως χρειαστεί να γίνει από άλλους οσονούπω», όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη).

Το μήνυμα του κ. Τσίπρα, σαφές: η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει το νομοθετικό μέρος μίας επώδυνης, πλην εμπροσθοβαρούς, συμφωνίας, προκειμένου να τελειώσει η αξιολόγηση και να δρομολογηθεί η συζήτηση για το χρέος, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια ανάκαμψης παράλληλα με τη («διαρκή») διαπραγμάτευση για βελτιωτικές διορθώσεις.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, «αυτή η προσπάθεια θα ανακοπεί μόνο εάν πέσει η κυβέρνηση πάλι εκ των έσω» -δηλαδή εάν τη «ρίξουν» βουλευτές της, όπως συνέβη τον Αύγουστο. Συνεπώς, «η ευθύνη για την τύχη της κυβέρνησης και της προσπάθειας που καταβάλλει ανήκει στους βουλευτές της»...

Ο 151ος βουλευτής...

Πέρα από το πρωθυπουργικό μήνυμα, οι «153» ήρθαν χθες αντιμέτωποι με την πιθανότητα νέων «αναγκαστικών» κυβερνητικών συνεργασιών από την παρούσα Βουλή, εάν χαθεί η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν υπάρξει έδαφος για νέες εκλογές.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο «τρόμαξε» πολλούς βουλευτές και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, καθώς αμέσως μετά την ψηφοφορία στους διαδρόμους της Βουλής «έτρεξαν» τα γνωστά σενάρια για «Οικουμενική» κυβέρνηση (όλοι πλην ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, δηλαδή), ή συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, ή και με ΝΔ.

Ο Βασίλης Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων μάλιστα υπεραμύνθηκε (εκ νέου) της Οικουμενικής, προκαλώντας τα σχετικά πηγαδάκια στο περιστύλιο και στους διαδρόμους της Βουλής.

Οπως έλεγε έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ, «αδύναμες, αριθμητικά, κυβερνήσεις δυναμώνουν όταν φτάσουν στο όριο της πλειοψηφίας, καθώς κανείς δεν θέλει να γίνει ο 151ος βουλευτής που θα ρίξει τη χαριστική βολή».

Τέλος (;) οι ψηφοφορίες-περίπατος

Πέραν του αριθμητικού στοιχείου, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζονται απόψεις για νέα πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές, προκειμένου να χαλαρώσουν το πρόγραμμα.

«Η πτώση της κυβέρνησης δεν συμφέρει καμία πλευρά και τυχόν νέες εκλογές θα είναι καταστροφικές», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, με την επισήμανση ότι κανένα συνεργατικό ή «οικουμενικό» σχήμα δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το «ναι» των 144 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπερ, «να αντιληφθούν οι εταίροι ότι δεν πρέπει πλέον να υπολογίζουν σε ψηφοφορίες-περίπατο».

«Πρόταση-ντρίπλα» Καμένου, «όχι» από Τσίπρα

Από την πλευρά του Πάνου Καμμένου φέρεται ότι προτάθηκε η αποφυγή της επόμενης ψηφοφορίας, για το «πακέτο» ασφαλιστικού-φορολογικού αγροτών. Οπως εξηγούν συνεργάτες του, το δημοσιονομικό μέρος του ασφαλιστικού (σ.σ. μείωση δαπανών για το τρέχον έτος και τα δύο επόμενα) θα μπορούσε να «περάσει» στον προϋπολογισμό και να μείνει για μετά τις γιορτές η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μαζί με τις θετικές εργασιακές αλλαγές (συλλογικές συμβάσεις κ.λπ.). Κι αυτό ώστε μέχρι το τέλος του έτους να γίνει μόνο μία ακόμη ψηφοφορία -και δη για τον προϋπολογισμό που, ως γνωστόν, έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν δέχεται μία τέτοια «ντρίπλα», ξεκαθαρίζοντας σε δικούς του συνεργάτες: «Θα προχωρήσουμε όπως σχεδιάσαμε και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του»...

Πηγή: euro2day.gr

ΤσίπραςδιαγραφέςπροϋπολογισμόςΠαναγούληςΝικολόπουλοςΑΝΕΛHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα