Λεφτά υπήρχαν, αλλά σπαταλήθηκαν
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, από τις αρχές του χρόνου αγγίζει τους 160.000 ανθρώπους. Αριθμός τετραπλάσιος από τους συνολικά 44.000 που πέρασαν τα σύνορα το 2014. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί αποτελεί η Λέσβος, που μέσα σε 24 ημέρες (1-24 Αυγούστου) δέχθηκε 33.000 πρόσφυγες από τα παράλια της Μικράς Ασίας!
Δεν προλαβαίνουμε να μετράμε βάρκες, που φθάνουν καθημερινά στις παραλίες του νησιού από τα παράλια της
«Δεν αντέχουμε. Αν ήσουν εδώ, θα το έβλεπες. Απλά κινούμαστε σαν ζόμπι, με μια ενέργεια που δεν θα την έλεγες ζωτική. Ελπίζουμε σύντομα να ξυπνήσουμε από όλο αυτό. Δεν πάμε καλά» λέει ο Γ ιώργος Τυρίκος - Εργάς, καθηγητής Πανεπιστημίου και εθελοντής στη ΜΚΟ «Αγκαλιά» στη Λέσβο, που από το 2007 προσπαθεί καθημερινά να «ανακουφίσει» τον πόνο των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στο νησί από τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Η αλληλεγγύη των κατοίκων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων μοιάζει με όαση μπροστά στην προκλητική απουσία της πολιτείας όσον αφορά την ύπαρξη ενός οργανωμένου πλάνου για την υποδοχή των προσφύγων.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτό που συμβαίνει φέτος στα ακριτικά ελληνικά νησιά με τα «καραβάνια» των προσφύγων ήταν κάτι το οποίο ανέμεναν όσοι παρακολουθούσαν τον εμφύλιο στη Συρία και τη μαζική έξοδο του πληθυσμού από τη χώρα, καθώς διαπίστωναν ότι ο αλληλοσπαραγμός δεν επρό- κειτο να τελειώσει και ότι το 2015 θα αποτελούσε την κορύφωση του δράματος.
Ήδη στα τέλη του 2013 ο αριθμός των Σύρων που είχαν συγκεντρωθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας έφθανε τα 3,5 εκατομμύρια. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και ο αδιευκρίνιστος ακόμα αριθμός Ιρακινών και Αφγανών, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας της επέλασης του 1515 και της επικράτησης των Ταλιμπάν στα δύο αυτά κράτη.
Ο δρόμος της προσφυγιάς αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αναγκαστικά θα περνούσε από τη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ποια μέτρα πήραν η χώρα μας και η Ευρώπη για τη διαχείριση της «μεταναστευτικής έκρηξης» που τους «χτυπούσε» την πόρτα;
«Στον βρόντο» 500 εκατομμύρια
Λίγο πριν από την παραίτησή της, η κυβέρνηση, με την κατάσταση εκτός ελέγχου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τη διαχείριση της κατάστασης.
Αν εξαιρεθεί η φιλοτιμία των κατοίκων των νησιών, ορισμένες προσπάθειες των τοπικών αρχών με τη διάθεση παλιών στρατοπέδων και εγκαταλειμμένων κτηρίων, που παρά την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται λειτουργούν ως προαναχωρησιακά κέντρα - που και αυτά αποδείχθηκαν ελάχιστα μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά -, και το εθελοντικό έργο των ΜΚΟ στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι κρατικές υποδομές είναι ανύπαρκτες.
Οι εικόνες από εξαθλιωμένες οικογένειες με παιδιά και μωρά να κοιμούνται στους δρόμους, τις πλατείες, το λιμάνι και κάτω από τα αυτοκίνητα κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Η υπομονή των τοπικών πληθυσμών εξαντλείται και αυτήν την αγανάκτηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Χρυσή Αυγή «σπέρνοντας» τον σπόρο της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού πίσω από το «πέπλο» της «αγανάκτησης».
Αλλά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, μη αντέχοντας άλλο να ζουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες απόλυτης ένδειας σ' έναν τόπο που στα αρχικά τους πλάνα θα χρησίμευε ως ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι τους για τη Βόρεια Ευρώπη, αντιδρούν έντονα, με την κατάσταση συχνά να βγαίνει «εκτός ελέγχου».
Θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση ; Η απάντηση είναι: «Ναι, θα μπορούσε». Αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά τα 432 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε η χώρα μας μέσω επιδοτήσεων - ως επί το πλείστον από κοινοτικά προγράμματα - τη χρονική περίοδο 2008-13 για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Κατά πόσον αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά και πού κατέληξαν; Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε στα τέλη του περασμένου χρόνου το ΕΛΙΑΜΕΠ, στο πλαίσιο της έρευνας των πηγών χρηματοδότησης και της αξιοποίησης, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού διατέθηκε για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της χώρας και την κατασκευή των διαβόητων «προ-αναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών» όπως η Αμυγδαλέζα...
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του φράχτη στον Έβρο και της επιχείρησης «Ασπίδα», στο πλαίσιο της οποίας τοποθετήθηκαν 1.900 αστυνομικοί κατά μήκος των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Τη διετία 2010-2012 ο έλεγχος των συνόρων στον Έβρο κόστισε 67 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος του φράχτη ήταν συνολικά 5,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 3,16 εκατομμύρια δόθηκαν στην κατασκευαστική εταιρεία. Τους πρώτους έντεκα μήνες, όσο διατηρούνταν το σύνολο των αστυνομικών στην περιοχή, η επιχείρηση «Ασπίδα» κόστισε 24 εκατομμύρια ευρώ).
Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τα χρήματα έπιασαν τόπο, καθώς πράγματι σχεδόν εκμηδενίστηκε η μεταναστευτική ροή στον Έβρο. Στην πραγματικότητα, όμως, οι μετανάστες στράφηκαν στα θαλάσσια περάσματα του Αιγαίου και το πρόβλημα απλώς μετατοπίστηκε δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων.
Από την πλευρά τους, πηγές του Λιμενικού και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας υποστηρίζουν ότι το κόστος των συνεχών περιπολιών στα θαλάσσια σύνορα με τα τουρκικά παράλια για τον εντοπισμό δουλεμπορικών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες ανέρχεται σε 67 εκατομμύρια ευρώ.
Πόσο κόστισαν οι «Αμυγδαλέζες»;
Όσο για τα προαναχωρησιακά κέντρα τύπου Αμυγδαλέζας, στην πραγματικότητα αποδείχθηκαν αποθήκες ψυχών, με χιλιάδες μετανάστες, που δεν διέθεταν άδειες παραμονής και επρόκειτο να απελαθούν, να παραμένουν επί μήνες κρατούμενοι κάτω από άθλιες συνθήκες κράτησης, σίτισης και υγιεινής. Και όμως, μόνο για την ανακαίνιση των επτά παλιών στρατοπέδων και εγκαταστάσεων της αστυνομίας που χρησιμοποιήθηκαν ως κέντρα κράτησης, δα- πανήθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου, από τα οποία τα 10 εκατομμύρια δόθηκαν για την κατασκευή της Αμυγδαλέζας.
Με δεδομένο πως το κόστος ενός μετανάστη που κρατείται σε προαναχωρησιακό κέντρο ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 16 ευρώ την ημέρα, τα κέντρα κράτησης, συνολικής χωρητικότητας 4.985 θέσεων σήμερα, κοστίζουν 28.713.600 ευρώ τον χρόνο.
Σε αυτά τα ποσά πρέπει να συνυπολογιστούν τα χρήματα που δόθηκαν για την «αναβάθμιση της Υπηρεσίας Χορήγησης Ασύλου», που ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα το μεν τμήμα της Αθήνας - «βουλιάζοντας» από τα δικαι ολογητι κά που καλούνται να προσκομίσουν οι αιτούντες για να εξασφαλίζουν την πολύτιμη άδεια παραμονής - να εξυπηρετεί... 10-15 αιτήσεις για άσυλο την ημέρα, στα δε νησιά τα αστυνομικά τμήματα και οι προσωρινοί προσφυγικοί καταυλισμοί να «βουλιάζουν» από τους πρόσφυγες οι οποίοι καταφεύγουν καθημερινά εκεί για να κάνουν μια τυπική ταυτοποίηση και να πάρουν προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής.
Όπου ουσιαστικά η άδεια αυτή είναι το «εισιτήριο» καταρχάς για την Αθήνα και από εκεί προς τα σύνορα, για τη συνέχιση του ταξιδιού προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι πού κατέληξε το υπόλοιπο από τα 435 εκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Μετα- ναστευτικό.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη μοιάζει διαιρεμένη μεταξύ των «φιλόξενων» Γερμανών και Σουηδών, οι οποίοι «απορροφούν» τον μεγαλύτερο αριθμό των προσφύγων που αιτούνται άσυλο, και του «ρατσισμού», όπως αυτός αποτυπώνεται στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, με τις κυβερνήσεις αυτών των δύο κρατών - μελών της Ε.Ε. να χτίζουν τείχη πολλών χιλιομέτρων στα σύνορά τους για την αποτροπή των προσφύγων, καθώς και της «αναβίωσης» του νεοναζισμού σε πολλές χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου» και κυρίως τη Σκανδιναβία.
Πέντε χρόνια αδράνειας
Επί της ουσίας η Ευρώπη σήμερα «πληρώνει» την αδιαφορία των πέντε τελευταίων ετών, χρονικό διάστημα στο οποίο παρακολουθούσε αδιάφορη τους εμφύλιους αλληλοσπαραγμούς της Αραβικής Άνοιξης, με την επανεγκαθίδρυ ση στην εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την εμφάνιση των φανατικών ισλαμιστών του 1515, που γεννήθηκε μέσα από τις πιο ακραίες ομάδες των αντικαθεστωτικών ανταρτών στον εμφύλιο της Συρίας.
Το πρώτο και βασικότερο λάθος των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ότι «επαναπαύθηκαν» στο ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, ως βασικές πύλες εισόδου για τους μετανάστες, σύντομα μετατράπηκαν σε «αποθήκες χιλιάδων ψυχών», εκτιμώντας λανθασμένα ότι το φαινόμενο δεν θα χτυπούσε και τη δική τους πόρτα. Επιπλέον, η Ε.Ε. δεν άσκησε, και εξακολουθεί να μην ασκεί, καμιά πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για τον έλεγχο των συνόρων της, με τους «γείτονες» να τροφοδοτούν την ανεξέλεγκτη πλέον ροή των προσφύγων από τα μικρασιατικά παράλια στην Ελλάδα.
Καμιά σοβαρή μέριμνα δεν υπήρξε επίσης για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών σε χώρες γειτονικές με τα κράτη προέλευσης των προσφύγων, έτσι ώστε αυτοί να παραμένουν κοντά στις εστίες τους (σ.σ.: ειδικά όσον αφορά τους Σύρους, οι περισσότεροι επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όταν λήξει ο εμφύλιος).
Τώρα πλέον όλοι κινητοποιούνται για τη διαχείριση μιας κατάστασης που, πέρα από την ανθρωπιστική της διάσταση, έχει «ξυπνήσει» πάθη τα οποία η Ευρώπη θεωρούσε ότι είχε καταστείλει με την ήττα των χωρών του Άξονα και την πάταξη του ναζισμού.
πρόσφυγεςμεταναστευτικόΕλλάδαΟΗΕΑμυγδαλέζαλεφτάHas video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θηλυκό λιοντάρι σκοτώνει μπαμπουίνο κι ανακαλύπτει το μωρό του - Το τι ακολούθησε στη συνέχεια είναι απίστευτο [photos]
- «Χαλαρώνουν» κι άλλο τα capital controls - Αυξήθηκε το ημερήσιο όριο συναλλαγών που εγκρίνουν οι τράπεζες
- Καβγάς μεταξύ γειτόνων οδήγησε στον θάνατο δύο αστυνομικών
- Δεν πάει ο νους σας ποια ηλεκτρική συσκευή καθαρίζει τέλεια ένα λεμόνι!
- Σε ποιούς αρνήθηκε μια θέση στα ψηφοδέλτια του ο Βασίλης Λεβέντης
- 5 δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι - Σίγουρος ο Λεβέντης - Θρίλερ για Καμμένο
- Με την Κωνσταντοπούλου απαντά ο Μητρόπουλος για την υπόθεση φοροδιαφυγής
- Ρούχα με το κιλό: Όταν η μόδα βρίσκει τρόπο και στην κρίση
- Αποχώρησε απο το στούντιο η Θ. Φωτίου
- Δημόσιος υπάλληλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα γιατί έγραψε ένα τραγούδι επικριτικό για τον πρωθυπουργό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι

- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Λεφτά υπήρχαν, αλλά σπαταλήθηκαν
- Καμμένος: Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης κι εγώ ξαναχτίζουμε την πατρίδα
- Θέμα χρόνου η αμφισβήτηση της συνθήκης Σένγκεν
- Οι κάλπες των ευρω-ασθενών
- Έχει πανσέληνο απόψε και είναι ωραία... (Photos)
- Από όπλο ο θάνατος του 17χρονου μετανάστη στη Σύμη
- Τουλάχιστον δύο ντιμπέιτ ζητεί ο Ευ. Μεϊμαράκης
- Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο νέα γκάλοπ – Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία
- Premier League: Νέα νίκη για τη Μάντσεστερ Σίτι, σοκ για Τσέλσι και Λίβερπουλ
- ΔΗΜΑΡ: Εγκρίθηκε η εκλογική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στις 3 και 6 Σεπτεμβρίου είμαστε όλοι Εθνική και πάμε ΓΣΠ
- Γουατεμάλα: Αποφασίστηκε η άρση ασυλίας του προέδρου Μολίνα
- Θεοχαρόπουλος: «Δημοκρατική Συμπαράταξη» θα λέγεται η συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
- Συνέντευξη τύπου με την Κωνσταντοπούλου θα δώσει ο Α. Μητρόπουλος
- Στρατηγικές και διλήμματα μετά το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων
- Μεϊμαράκης: "Ο Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε καταστροφικό δρόμο από καπρίτσιο"
- 5 δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι - Σίγουρος ο Λεβέντης - Θρίλερ για Καμμένο
- Από σφαίρα προήλθε τελικά ο θάνατος του ανήλικου στη συμπλοκή διακινητών και Λιμενικού στη Σύμη
- Νετανιάχου: Η Τεχεράνη θα «χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία» σε όλο τον κόσμο
- Το Νέο Λύκειο - Πώς θα γίνουν οι Πανελλήνιες του 2016