«Λελογισμένα» μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μικρό θα είναι το καλάθι των μέτρων που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση -το αργότερο αύριο- για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν βρήκε την ανταπόκριση που προσδοκούσε στις Βρυξέλλες αποφάσισε να προχωρήσει στην λήψη μέτρων που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό ενώ παράλληλα θα στέλνουν μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση αναζητά λύσεις στα προβλήματα τους.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας αντιμετώπισε

στο Eurogroup και το Ecofin την καχυποψία των εταίρων για το κατά πόσον τα δημοσιονομικά περιθώρια της Αθήνας επιτρέπουν την λήψη γενναίων μέτρων στήριξης καθώς το χρέος της χώρας διογκώθηκε κατά 45 δις ευρώ το 2021, λόγω των μέτρων Covid.

Μάλιστα παρά τις πιέσεις των χωρών του Νότου για την λήψη νέων μέτρων στήριξης οι ισχυροί εταίροι εμφανίζονται να μην βιάζονται καθώς όπως ανέφεραν η κατάσταση μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει ξεκαθαρίσει .

Ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών έχει ωστόσο να κάνει και με το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά η μεσαία τάξη -στην οποία η ΝΔ είχε επενδύσει πολιτικά για να κερδίσει τις εκλογές του 2019– μένει χωρίς ουσιαστική στήριξη αφού τα μέτρα αφορούν τις ευάλωτες ομάδες , τους αγρότες και νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Οι ανακοινώσεις δεν θα γίνουν τελικά από τον πρωθυπουργό –ο οποίος από την Δευτέρα νοσεί με κορονιό αλλά από τους αρμόδιους υπουργούς .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο την Παρασκευή αναμένεται α πάρει μέρος σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Νότου, οι οποίοι επιθυμούν να συντονιστούν εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, έχει αναλάβει ήδη σχετική πρωτοβουλία ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ομόλογοι του της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Σάντσεθ και Κόστα, να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο για να προωθήσουν τις προτάσεις τους για άμεση στήριξη των κρατών – μελών.

Για την ώρα πάντως η κυβέρνηση θα βαδίσει με ότι έχει . Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν μάλιστα ότι το πακέτο μέτρων στήριξης της κυβέρνησης για αγρότες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ως εξαιρετικά «λελογισμένο».

Κατ αρχήν θα ανακοινωθεί το «Επίδομα κίνησης» το οποίο θα ανέρχεται στα 40 λεπτά ανά λίτρο ενώ άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για 10 με 20 λεπτά. Θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ ( συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί ). Ταυτόχρονα θα υπάρξει και ένας μηχανισμός κίνησης ο οποίος θα παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές καθημερινά, προκειμένου το επίδομα να προσαρμόζεται, όταν πέφτουν.

Για το «Επίδομα Πάσχα» το οποίο θα δοθεί μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα οι πληροφορίες λένε ότι τελικά θα κινηθεί γύρω στα 250 ευρώ και οι δικαιούχοι θα είναι ένα εκατομμύριο πολίτες από τις ευάλωτες ομάδες. Δηλαδή : Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άτομα με αναπηρία.

Οι πληροφορίες λένε ότι από το επίδομα θα εξαιρεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι .

Σε ότι αφορά την επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Απρίλιο η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στον διπλασιασμό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και αγρότες και η συνέχιση της ίδιας επιδότησης για το φυσικό ρεύμα.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους αγρότες οι οποίοι όπως είναι γνωστό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση Τσίπρα για κοινοβουλευτική επιτροπή διαβούλευσης και λογοδοσίας για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Νάσος Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει την αισχροκέρδεια»

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό ζήτησε ο Κουτσούμπας για τον «αντικομμουνισμό της ΔΑΠ»

Keywords
Τυχαία Θέματα