Λεμφώματα non-Hodgkin: Αισιοδοξία από νέες υποσχόμενες θεραπείες
Πολλές υποσχόμενες νέες θεραπείες για τα λεμφώματα non-Hodgkin έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια που κάνουν τους γιατρούς να χαμογελούν με αισιοδοξία. Το θεραπευτικό πεδίο για τους ασθενείς με non-Hodgkin λεμφώματα εξελίσσεται συνεχώς.
Οι κυτταρικές θεραπείες που δρουν μέσω του ανοσοποιητικού έχουν εδραιωθεί ήδη για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσα νόσο ενώ στην πρώτη γραμμή θεραπείας επιλέγονται στοχευμένοι συνδυασμοί φαρμάκων με βάση τη μοριακή υπογραφή των λεμφωμάτων, αυξάνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών αυτών.
Ειδικότερα το θεραπευτικό τοπίο για
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Δέσποινα Φωτίου (Αιματολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα για την θεραπεία των non-Hodgkin λεμφωμάτων όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας.
Τι είναι τα λεμφώματαΤα λεμφώματα αποτελούν μια ετερογενή ομάδα κακοηθών αιματολογικών νεοπλασιών και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα Hodgkin (HL) και στα non-Hodgkin λεμφώματα (NHL). Τα non-Hodgkin λεμφώματα προκύπτουν από 2 διαφορετικά είδη λεμφοκυττάρων, τα Β ή τα Τ λεμφοκύτταρα, και κατηγοριοποιούνται περαιτέρω σε επιθετικές και ηπιότερες μορφές. Τα υψηλής κακοήθειας επιθετικά Β-λεμφώματα αποτελούν το συχνότερο τύπο λεμφωμάτων.
Περιλαμβάνουν τα διάχυτα λεμφώματα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL), που αποτελούν μακράν το συχνότερο υπότυπο και θα πρέπει να διαχωρίζονται από άλλους τύπους λεμφωμάτων απόμεγάλα Β-κύτταρα, όπως το πρωτοπαθές λέμφωμα μεσοθωρακίου, και άλλες σπανιότερες οντότητες. Επίσης περιλαμβάνουν και οντότητες μεαλληλεπικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά.
Τα τελευταία μάλιστα εντάσσονται πλέον στα υψηλής κακοηθείαςεπιθετικά Β-λεμφώματα (High grade B celllymphomas), μια διακριτή γενική κατηγορία. Είναι πάντα απαραίτητη η ιστολογική τεκμηρίωση με βιοψία λεμφαδένα ώστε να τεθεί η σωστή διάγνωση από εξειδικευμένα αιμοπαθολογοανατομικά εργαστήρια.
Οι νέες θεραπείεςΤο σχήμα R-CHOP (Rituximab, cyclophosphamide, vincristine, prednisone, doxorubicin) παραμένει πυλώνας για τη θεραπεία του DLBCL, το οποίο τροποποιείται όμως πλέον με βάση το προφίλ του ασθενούς.
Σε ασθενείς με νέα διάγνωση ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου DLBCL πλέον επιλέγεται το σχήμα POLA-R-CHP (Polatuzumab, Rituximab, cyclophosphamide, prednisone, doxorubicin) με βάση τα δεδομένα της τυχαιοποιημένης μελέτης φάσης ΙΙΙ POLARIX.
Το polatuzumab, είναι ένα σύζευγμα αντισώματος-φαρμάκου που στοχεύει το CD79b αντιγόνο των λεμφοκυττάρων. H μελέτη ανέδειξε σημαντικό όφελος στην επιβίωση ελεύθερης νόσου (PFS) έναντι του R-CHOP στους ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου όπως υψηλό σκορ IPI, νόσο σταδίου ΙΙΙ και IV και κύτταρο λεμφώματος προερχόμενο από ενεργοποιημένα Β-κύτταρα (ABC). Στους ασθενείς όπου το κύτταρο του λεμφώματος προέρχεται από το βλαστικό κέντρο (GCB) οι οποίοι θεωρούνται λιγότερο υψηλού κινδύνου, το όφελος δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.
Ένας άλλος πολλά υποσχόμενος συνδυασμός με ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις μελέτες φάσης ΙΙΙ που είναι σε εξέλιξη είναι αυτός του συνδυασμού του R-CHOP με τους αναστολείς του BTK, όπως το ibrutinib και το acalabrutinib, οι οποίοι χορηγούνται από του στόματος. Η μελέτη PHOENIX, μια τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης ΙΙΙ, αξιολόγησε τον συνδυασμό R-CHOP με ibrutinib, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της επιβίωσης ελεύθερης νόσου σε ασθενείς με νέα διάγνωση DLBCL με κύτταρο λεμφώματος που δεν προέρχεται από το βλαστικό κέντρο. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δεν ανέδειξαν όφελος συνολικά. Μια υποομάδα ασθενών που έχει τις μεταθέσεις c-myc και bcl-2 φαίνεται να ωφελείται από τον συνδυασμό. Αντίστοιχα, η μελέτη ESCALADE αξιολογεί τον συνδυασμό R-CHOP με acalabrutinib σε ασθενείς ≤ 65 ετών με νέα διάγνωση DLBCL με κύτταρο μη προερχόμενο από το βλαστικό κέντρο (non-GCB) και τα αποτελέσματα αναμένονται. Οι δύο αυτοί αναστολείς του BTK, έχουν ήδη ένδειξη σε ένα άλλο NHL, το λέμφωμα από κύτταρα του μανδύα σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική νόσο. Φαίνεται πλέον ότι έρχονται να βρουν τη θέση τους και στην πρώτη γραμμή θεραπείας, σε συνδυασμό με το σχήμα Rituximab-Bendamustine (BR), το κλασσικό σχήμα χημειο-ανοσοθεραπείας που επιλέγεται σε ασθενείς με νέα διάγνωση λεμφώματος από κύτταρα μανδύα. Συγκεκριμένα, μια μελέτη φάσης Ιb αξιολογεί τον συνδυασμό BR με acalabrutinib με ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.
Επίσης, το pirtobrutinib, ένας BTK αναστολέας νέας γενιάς, έλαβε πρόσφατα έγκριση για χορήγηση σε ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό λέμφωμα από κύτταρα μανδύα που έχουν λάβει τουλάχιστον δύο γραμμές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένου ενός BTK αναστολέα. Η έγκριση βασίστηκε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης BRUIN.
Η δυσμενέστερη έκβαση των ασθενών με DLBCL με ενεργοποιημένο Β-κύτταρο (ABC) φαίνεται ότι σε ένα βαθμό μπορεί να βελτιωθεί με έναν άλλο συνδυασμό, αυτόν του R-CHOP με lenalidomide (R), έναν ανοσοτροποιητικό παράγοντα που χορηγείται από του στόματος, στην πρώτη γραμμή θεραπείας. Το R2CHOP φαίνεται να είναι ένας καλά ανεκτός συνδυασμός με διαχειρίσιμες παρενέργειες που βελτιώνει την επιβίωση χωρίς εξέλιξη νόσου έναντι του R-CHOP.
Πολύ πρόσφατα δημοσιεύθηκαν δεδομένα και από τη μελέτη ViPOR η οποία αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός συνδυασμού με τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων, χωρίς χημειοθεραπεία, σε ασθενείς με ανθεκτικό/υποτροπιάζον DLBCL. Ο συνδυασμός περιλαμβάνει τρία φάρμακα από του στόματος: lenalidomide, ibrutinib και venetoclax (έναν αναστολέα της bcl-2 πρωτεΐνης) μαζί με το μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι του CD20, obinutuzumab, και κορτιζόνη. Παρατηρήθηκαν συνολικές ανταποκρίσεις 70% και πλήρεις υφέσεις στο 50% των ασθενών με διαχειρίσιμο προφίλ ασφαλείας.
Η μεγάλη πρόοδος που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία έτη στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με υποτροπιάζον/ανθεκτικό λέμφωμα υψηλής κακοηθείας από Β-κύτταρα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εισαγωγή των νεότερων ανοσοθεραπειών όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα που φέρουν χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα (chimeric antigen receptor – CAR) και τα αμφι-ειδικά αντισώματα (bispecific).
Τρία διαφορετικά CAR T-cells έχουν λάβει έγκριση από το 2018 και μετά για τη θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζον και ανθεκτικό λέμφωμα υψηλής κακοήθειας από Β-κύτταρα (DLBCL, λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα, πρωτοπαθές λέμφωμα του μεσοθωρακίου): το Lisocabtagene Maraleucel (liso-cel, Breyanzi), το Axicabtagene Ciloleucel (axi-cel, Yescarta) και το Tisagenlecleucel (Kymriah). Η έγκριση αφορά ασθενείς με τουλάχιστον δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας, με εντυπωσιακά ποσοστά ανταπόκρισης. Ωστόσο, η χορήγησή τους απαιτεί νοσηλεία σε εξειδικευμένα κέντρα με κατάλληλες υποδομές, καθώς οι κυριότερες παρενέργειες της θεραπείας είναι το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτταροκινών, νευρολογική τοξικότητα, αιματολογική τοξικότητα και λοιμώξεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Πλέον το Yescarta και το Kymriah έχουν έγκριση και για ασθενείς με ηπιότερες μορφές NHL, όπως το λεμφοζιδιακό λέμφωμα, που έχουν λάβει τουλάχιστον δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας. Υπό μελέτη βρίσκεται επίσης η χορήγηση των CAR-T cells και μετά την πρώτη υποτροπή, σε ασθενείς με επιθετικά λεμφώματα από Β-κύτταρα που είναι χημειο-ανθεκτικοί, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στην πρώτη γραμμή θεραπείας ή υποτροπιάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, ένα άλλο CAR T-cell, το brexucabtagene autoleucel (Tecartus), φαίνεται πως σύντομα θα λάβει έγκριση για χορήγηση σε ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό λέμφωμα μανδύα, καθώς στη μελέτη ZUMA-2 πέτυχε ORR 93%.
Τα αμφι-ειδικά αντισώματα φαίνεται να έχουν βρει τη θέση τους σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό DLBCL ή λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα. Τα αντισώματα αυτά ονομάζονται αμφι-ειδικά, καθώς προσδένονται αφενός με τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και αφετέρου με τα κύτταρα του λεμφώματος. Το προφίλ τοξικότητας είναι παρόμοιο με αυτό των CAR-T cells και απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο για τις πρώτες χορηγήσεις του φαρμάκου, το οποίο χορηγείται υποδορίως.
Το glofitamab (Columvi), το οποίο στοχεύει το CD3 στα Τ-λεμφοκύτταρα και το CD20 στα Β-λεμφοκύτταρα, έχει λάβει έγκριση για χορήγηση στην 3η γραμμή από το 2021, βάσει των αποτελεσμάτων μιας μελέτης φάσης Ι/ΙΙ όπου παρατηρήθηκαν συνολικές ανταποκρίσεις στο 56% και πλήρεις υφέσεις στο 43% των ασθενών. Το epcoritamab (Tepkinly) (επίσης CD3/CD20) ενδείκνυται επίσης για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β κύτταρα (DLBCL) μετά από δύο ή περισσότερες γραμμές συστηματικής θεραπείας. Τον Ιούνιο του 2024 έλαβε έγκριση και για τη θεραπεία ασθενών με υποτροπιάζον/ανθεκτικό λεμφοζιδιακό NHL, μετά από δύο τουλάχιστον γραμμές θεραπείας.
Διαβάστε επίσης:
Πισίνα: Πώς θα καταλάβεις αν είναι όσο καθαρή φαίνεται
Έρχεται νέο κύμα σκόνης από Σαχάρα – Τι να προσέχουν οι πολίτες
Υπογραφή σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 4 Κέντρων Υγείας της 6ης Υ.ΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυγενάκης σε αστυνομικό: «Ξέρεις ποιος ειμαι εγω, ξέρεις που θα πας»
- Φαίη Σκορδά – Γιώργος Μπαρμπαλιάς: Τι συμβαίνει ανάμεσά τους;
- Αυγενάκης: Χτύπησε υπάλληλο αεροδρομίου - Εισηγήσεις για διαγραφή - Βίντεο
- Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»
- ΣΚΑΪ: Αυτοί θα παρουσιάσουν τη νέα καλοκαιρινή εκπομπή...
- Η παραλία στην Πρέβεζα που θα ζήλευαν όλα τα νησιά
- SOS οι τηλεφωνικές απάτες – Στο στόχαστρο των επιτηδείων πολίτες και επιχειρήσεις
- Τα 10 λάθη που μας γερνούν πρόωρα
- Έκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι δικαιούχοι θα μοιραστούν 300 εκατ. ευρώ
- Χαλκιδική: Πρόστιμο €20.000 σε ιδιοκτήτη ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε παπαγάλους ως «κράχτες»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ο Μητσοτάκης απαντά σε Σαμαρά και Καραμανλή με στροφή στην καθημερινότητα και εκείνοι δίνουν το επόμενο ραντεβού σύγκρουσης
- Χαλκιδική: Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου έκοψε τα φτερά παπαγάλων και ζητούσε οκτώ ευρώ για φωτογραφία – Πρόστιμο 20.000 ευρώ
- Κοζάνη: Έδεσε τον σκύλο με σχοινί στο αυτοκίνητο και τον έσερνε (Video)
- Πισίνα: Πώς θα καταλάβεις αν είναι όσο καθαρή φαίνεται
- Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε Χανιά, Λακωνία και Κύθηρα
- Καλοκαίρι 2024: Οι Times αποθεώνουν την Ίο για τις παραλίες και τα σοκάκια της
- Πένθος στον ΣΚΑΪ: «Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για εμάς» (Video)
- Λεμφώματα non-Hodgkin: Αισιοδοξία από νέες υποσχόμενες θεραπείες
- Θάσος: Δυο εστίες φωτιάς από κεραυνούς σε δασική έκταση – Στη μάχη εναέρια μέσα
- Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις τιμές του ρεύματος το επόμενο 2μηνο – Υπερδιπλασιάστηκε η χονδρική τιμή
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Λεμφώματα non-Hodgkin: Αισιοδοξία από νέες υποσχόμενες θεραπείες
- Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Υψηλός κίνδυνος φωτιάς σε Χανιά, Λακωνία και Κύθηρα
- Ο Μητσοτάκης απαντά σε Σαμαρά και Καραμανλή με στροφή στην καθημερινότητα και εκείνοι δίνουν το επόμενο ραντεβού σύγκρουσης
- Κοζάνη: Έδεσε τον σκύλο με σχοινί στο αυτοκίνητο και τον έσερνε (Video)
- Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις τιμές του ρεύματος το επόμενο 2μηνο – Υπερδιπλασιάστηκε η χονδρική τιμή
- Χαλκιδική: Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου έκοψε τα φτερά παπαγάλων και ζητούσε οκτώ ευρώ για φωτογραφία – Πρόστιμο 20.000 ευρώ
- Νάντια Γιαννακοπούλου: «Όλοι μαζί θα ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ!» – Κατεβαίνει υποψήφια για πρόεδρος
- Πένθος στον ΣΚΑΪ: «Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για εμάς» (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μισέλ Ομπάμα θέλει 1 στους 3 Δημοκρατικούς & ζητά τέλος στην υποψηφιότητα Μπάιντεν – Με πόση διαφορά θα κέρδιζε τον Ντόναλντ Τραμπ
- ΠΑΣΟΚ: Υποψηφιότητα Νο 6 - Νάντια Γιαννακοπούλου: «Αλλάζοντας το κόμμα μας ριζικά, για να αλλάξουμε και τη χώρα» (βίντεο)
- Καιρός: Αλλαγή σκηνικού με πρόσκαιρη πτώση του υδράργυρου – Επιδείνωση με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έως την Πέμπτη (βίντεο)
- Εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην πόλη των Τρικάλων (φωτο)
- Πότε θα έρθει ξανά καύσωνας στην Ελλάδα
- Ο πρώτος υπουργός που αποδοκιμάζει τον Αυγενάκη
- Φωτίου για το «άει στο διάολο» στη Βουλή: Ήταν έκφραση αγανάκτησης, δεν αναφερόμουν στην Κεφαλογιάννη