Λιθουανία: Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του ΝΑΤΟ

Περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά των λευκορωσικών συνόρων άρματα μάχης κινούνται με ταχύτητα μέσα από ένα ελατόδασος στο έδαφος της Λιθουανίας, ώσπου φτάνουν σε ένα οδόφραγμα που έχει στηθεί με χοντρό σύρμα. Σταματούν και στρατιώτες βγαίνουν από τα άρματα με κόφτες για να ανοίξουν τον δρόμο.

Ακολουθεί μια εκκωφαντική έκρηξη. Η δύναμη που προέλαυνε με την αλαζονεία του ισχυρού έχει αμελήσει να ελέγξει τη διαδρομή

για νάρκες. Πρόκειται για το σενάριο μιας άσκησης που προβλέπει εμπλοκή της Ρωσίας με δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Οι εισβολείς και αμελείς συγχρόνως είναι οι Ρώσοι, σύμφωνα με το σενάριο.

Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Rising Griffin» που διεξάγεται στην στρατιωτική βάση Παμπράντε, στην ανατολική Λιθουανία καταλήγει με την νίκη των συμμαχικών δυνάμεων έναντι των Ρώσων. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως ουδέποτε η αρχιτεκτονική ασφαλείας του ΝΑΤΟ δεν ήταν τόσο εύθραυστη όσο αυτή την άνοιξη, ιδιαιτέρως αν την εξετάσουμε με την οπτική της Λιθουανίας, μιας χώρας που θεωρείται η «αχίλλειος πτέρνα» της συμμαχίας, όπως επισημαίνει ο Φίλιπ Όλτερμαν, ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση αυτή για λογαριασμό του Guardian.

Ανεξάρτητη δημοκρατία από το 1990, η νοτιότερη από τα τρία βαλτικά κράτη συνορεύει με την Λευκορωσία, που είναι σύμμαχος της Μόσχας, αλλά και με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνιγκραντ.

Οι Λιθουανοί, που γνωρίζουν πολύ καλά τα ρωσικά, παρακολουθούν διάφορες εκπομπές στην ρωσική τηλεόραση και ακούνε τις θέσεις που διατυπώνονται υπέρ της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, με στόχο την δημιουργία ενός στρατιωτικού διαδρόμου στο λεγόμενο «κενό Σουβάλκι», το μικρό σύνορο που έχει η Λιθουανία με την Πολωνία. Οι θέσεις αυτές στηρίζονται στην λογική ότι αν η Μόσχα δημιουργήσει έναν τέτοιο διάδρομο θα αποκόψει τα κράτη της Βαλτικής από άλλα εδάφη κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

«Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε τον ρωσικό στρατό σε αρκετή απόσταση από τα σύνορα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας. «Τώρα η στρατιωτική δραστηριότητα είναι πολύ κοντά. Επιπλέον η Λιθουανία βρίσκεται ανάμεσα στο έδαφος της Λευκορωσίας και στο Καλίνιγκραντ», πρόσθεσε ο λιθουανός αξιωματούχος.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους, αναπτύχθηκαν μάχιμες μονάδες σε τέσσερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα: στην Πολωνία, την Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία υποχρέωσε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή, αναπτύσσονται ισχυρές δυνάμεις στην Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

Όμως η παρουσία αυτών των δυνάμεων στην ουσία λειτουργεί ως υπενθύμιση προς το Κρεμλίνο ότι αν αποφασίσει εισβολή θα βρει μπροστά του όχι κάποιες δυνάμεις από τις δημοκρατίες που κάποτε ήταν προσδεμένες στο σοβιετικό άρμα, αλλά τις δυνάμεις της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εντούτοις οι επιτελείς του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ότι στην συγκεκριμένη περιοχή οι χώρες-μέλη του έχουν τον ρόλο του Δαβίδ και ο Γολιάθ είναι άλλος. Προτεραιότητα της συμμαχίας είναι «να καθυστερήσει τον εχθρό» σε περίπτωση εισβολής και όχι να αντιπαρατεθεί μαζί του στο πεδίο.

Τον Ιούνιο, όταν θα γίνει η συνάντηση των μελών του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, η Λιθουανία και η Εσθονία αναμένεται ότι θα ασκήσουν πιέσεις για να προσαρμοστούν τα σχέδια της συμμαχίας στα νέα δεδομένα και από αποτρεπτικά να μετατραπούν σε πλάνα για «επιθετική άμυνα».

«Αυτά που βλέπουμε στην Ρωσία και στην Λευκορωσία είναι πως πρόκειται για επικίνδυνες χώρες που έχουν σκοπό να επιτεθούν σε εθνικά κυρίαρχα κράτη», δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, προσθέτοντας: «Είναι σαν δίκοπο σπαθί: από την μία η Ρωσία αποδείχτηκε στην Ουκρανία ότι είναι μία φθίνουσα περιφερειακή δύναμη. Και από την άλλη μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές και δεν φείδεται των απωλειών της. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα κράτη της Βαλτικής, ιδιαιτέρως αυτά που γεωγραφικώς ενδιαφέρουν την Ρωσία»

Η πολιτική συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας το 1997 προβλέπει περιορισμούς για τον αριθμό των δυτικών στρατιωτών που μπορούν να βρίσκονται στη Βαλτική και για το πόσο κοντά στα σύνορα θα αναπτύσσονται. Αυτό σημαίνει ότι κάθε έξι μήνες η ΝΑΤΟϊκή δύναμη στην Λιθουανία αλλάζει σύνθεση, με πολύ σημαντικό κόστος, καθώς εκατοντάδες οχήματα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς, οδικώς ή αεροπορικώς στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία διαβεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να δεσμεύονται από την συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά υπάρχουν κι άλλα κράτη, μεταξύ αυτών η Λιθουανία, που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δεν είναι πλέον βιώσιμη.

«Την θεωρούμε μηδενικής αξίας μετά από όσα έκανε η Ρωσία», δήλωσε στο Guardian ο Λαντσμπέργκις. «Η νέα πραγματικότητα την οποία πρέπει να αποδεχτούμε είναι ότι οι συμφωνίες που χτίστηκαν στο περιβάλλον της παλαιάς ασφάλειας με την Ρωσία δεν ισχύουν πλέον. Πρέπει να το δούμε αυτό με νέα οπτική. Πρέπει να υπάρχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία με ό, τι χρειάζεται για την υπεράσπιση των ουρανών, των θαλασσών και της γης των κρατών της Βαλτικής», πρόσθεσε ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι: ποια θα είναι η νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας μετά από αυτόν τον πόλεμο; Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με στρατηγικούς όρους», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Κοινή κάθοδο με Μελανσόν στις βουλευτικές εκλογές προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα

Moskva: Βυθίστηκε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου – Ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Βικτόρια Νούλαντ: Προκλητικές οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα