Λίβανος: Μαζική έξοδος από το νότιο τμήμα της χώρας – Φόβοι για επέκταση του πολέμου (Video)

Το νηπιαγωγείο  στο χωριό Μπαρίχ του νοτίου Λιβάνου, έκλεισε για μία εβδομάδα. Αλλά η Άννα, που έχει δυο αγοράκια, δεν αισθάνεται καθόλου χαρούμενη για την άδεια που πήρε για να μείνει κοντά στα παιδιά της.

Γιατί έφυγε για την Βηρυτό, όπου ενοικίασε ένα Airbnb, για να είναι όσο μακριά γίνεται από τους ισραηλινούς πυραύλους.

Καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις  στη Λωρίδα της Γάζας, εντείνονται οι φόβοι ότι θα ανοίξει και πάλι το μέτωπο του νοτίου Λιβάνου,

όπου οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Μέχρι τώρα οι Ισραηλινοί και η Χεζμπολάχ έχουν εμπλακεί σε σποραδικές αψιμαχίες, αλλά στις κοινότητες και από τις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου επικρατεί ανησυχία.

Από την Κυριακή χιλιάδες κάτοικοι των χωριών του νοτίου Λιβάνου άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μετακινούνται προς τα βόρεια της χώρας.

«Σταμάτησε η ζωή μας», λέει η 28χρονη Μαρί, από ένα χωριό κοντά στο Μπιν Τζμπέιλ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Al Jazeera. «Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα. Όλοι αναρωτιόμαστε τι θα έρθει».

Την Τετάρτη η Χεζμπολάχ έπληξε με αντιαρματικό πύραυλο ένα φυλάκιο του ισραηλινού στρατού. Το Ισραήλ απάντησε πλήττοντας φυλάκιο της Χεζμπολάχ. Κυκλοφόρησαν φήμες για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Λίβανο προς το Ισραήλ. Την τελευταία εβδομάδα έχουν σκοτωθεί τρεις μαχητές της Χεζμπολάκ και έχουν τραυματιστεί τρεις άμαχοι από τα πυρά των Ισραηλινών κατά του νοτίου Λιβάνου.

Ο Λίβανος, μια χώρα με έξι εκατομμύρια κατοίκους, έχει σύνορα μήκους 81 χιλιομέτρων με το Ισραήλ. Το ένα δέκατο του πληθυσμού ζει κοντά στη νότια μεθόριο. Οι δύο χώρες είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, τεχνικά από το 1948, όταν δημιουργήθηκε το ισραηλινό κράτος. Αλλά μετά την τελευταία σύρραξη των δύο πλευρών, το 2006, επικρατεί μια σχετική ηρεμία. Στον πόλεμο του 2006 σκοτώθηκαν 1.109 Λιβανέζοι- κυρίως άμαχοι, ενώ το Ισραήλ έχασε 43 άμαχους και 12 στρατιώτες.

Τώρα όμως εκφράζονται φόβοι για νέα ανάφλεξη. Η Χεζμπολάχ είναι καλύτερα εξοπλισμένη και έχει μεγαλύτερη πολεμική εμπειρία, ιδιαίτερα μετά το 2012, όταν έστειλε μαχητές για να υποστηρίξουν τον Σύρο πρόεδρο, Μπάσαρ αλ Άσαντ.  Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα υποστηρίζει ότι έχει 100.000 μαχητές. Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά απειλή ότι αν ανοίξει το μέτωπο θα υποχρεώσει τον Λίβανο να επιστρέψει «στην Λίθινη Εποχή». 

Οι μνήμες από τον πόλεμο του 2006 είναι πικρές και γι αυτό ήδη υπάρχει μαζική έξοδος αμάχων από τα χωριά του νοτίου Λιβάνου, με τελικό προορισμό την Βηρυτό και τα προάστια.

«Είδα τι έγινε το 2006 και δεν θέλω να μείνω εδώ. Φεύγω για την ασφάλεια των παιδιών μου», λέει στο Al Jazeera η Άννα, η οποία όμως την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της, ενώ η ένταση κλιμακώνεται.

«Όλα τα σπίτια άδειασαν», λέει η Μαρί, «δεν πρόκειται για μικρή μετακίνηση ανθρώπων».

Από την κωμόπολη Ρμάις, κοντά στα σύνορα, έχουν φύγει οι μισοί από τους 10.000 κατοίκους και κατέφυγαν στη Βηρυτό και στην περιοχή Μετν, λίγο έξω από την πρωτεύουσα, όπως λέει ο δήμαρχος, Μιλάντ Ελ Αλάμ. Αν ξεσπάσει πόλεμος οι κάτοικοι της πόλης θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή, ούτε υποδομές για μια πιθανή ανθρωπιστική κρίση. Ο δήμαρχος έχει ήδη φύγει από την κωμόπολη. «Δεν αποφασίζουμε εμείς αν θα γίνει ή όχι πόλεμος. Αν αποφασίζαμε εμείς θα υπήρχε ειρήνη σε όλο τον Λίβανο», λέει στο Al Jazeera.

Ο πόλεμος και η ακραία φτώχεια

Υπάρχει όμως κι άλλος ένας παράγοντας που εντείνει τον φόβο και την ανησυχία. «Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από το 2006. Τότε είχαμε λεφτά», λέει ο Μιλάντ Ελ Αλάμ.

Μετά το 2019 ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση, που προκάλεσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Το νόμισμα έχει χάσει το 90% της αξίας του. Η άλλοτε ευημερούσα μεσαία τάξη του Λιβάνου έχει καταστραφεί και το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 36% ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Τα επίπεδα της φτώχειας στο νότιο Λίβανο είναι υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο, οι μισθοί χαμηλότεροι, ο ιδιωτικός τομέας φθίνει και πολλοί εξαρτώνται από τα εμβάσματα που στέλνουν συγγενείς τους που ζουν στο εξωτερικό.

Κάποιοι κάτοικοι του νοτίου Λιβάνου, όμως, είναι αποφασισμένοι να μείνουν, ό, τι κι αν συμβεί. «Είμαστε στο Λίβανο, έτσι; Δεν ζούμε ήδη στην Εποχή του Λίθου;» αναρωτήθηκε ο έμπορος Ουσάμα Χαντάντ, που ζει στην κωμόπολη Εμπέλ Σάκι, μισή ώρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο – Νεκρός ένας καθηγητής, συνελήφθη ο δράστης (photos/videos)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς απάντησε με ρουκέτες στο τελεσίγραφο του Ισραήλ για απομάκρυνση αμάχων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιοι οι κανόνες πολέμου κατά το Διεθνές Δίκαιο και κατά πόσο τηρούνται (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λίβανος, Μαζική, – Φόβοι, Video,livanos, maziki, – fovoi, Video