Μάχη στην κόψη του ξυραφιού

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Το ζήτημα των μετεκλο­γικών συνεργασιών «στοι­χειώνει» την προεκλογι­κή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, στον σύντομο προεκλογικό αγώνα των δυόμισι εβδομάδων που υπολείπoνται, τρέχει να συμμαζέψει τις συνέπει­ες του μνημονίου και της διάσπασης.

Εν ολίγοις, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει τη μάχη σε συνθήκες απογοήτευσης μεγάλης με­ρίδας

των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν τον Ιανουάριο και ταυτό­χρονα σε συνθήκες αποστράτευσης κομματικών στελεχών και μελών της βάσης, που κατά κύματα έχουν απο­χωρήσει όλο τον προηγούμενο μήνα, με αποκορύφωμα τη Νεολαία, η οποία επίσης σάλπισε το «τέλος εποχής».

Το εκλογικό δίλημμα που προσπα­θεί να επιβάλει η Κουμουνδούρου εστι­άζει στο αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά τους επιτελείς του κόμμα­τος απέδειξε ότι μπορεί να δίνει μάχες για τα συμφέροντα του λαού, ή οι δυ­νάμεις που εκφράζουν το πολιτικό και μιντιακό καθεστώς που κυριάρχησε τα προηγούμενα σαράντα χρόνια.

Κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι πο­λίτες πρέπει να τον εμπιστευθούν για να δώσει τη μάχη στα θέματα που με δική του συμβολή έμειναν ανοιχτά, όπως τα εργασιακά, η φορολόγηση των αγροτών, το ασφαλιστικό, αλλά και για το μεγάλο ζήτημα του χρέους. Διαφορετικά, η Κουμουνδούρου επι­σείει στους ψηφοφόρους τον κίνδυνο να έρθουν οι προηγούμενοι, που δια­κήρυσσαν ότι η ιδεολογία τους ταυτί­ζεται με τα μνημόνια.

Οι αναποφάσιστοι

Επισήμως η Κουμουνδούρου δια­κηρύσσει ότι στόχος της είναι η αυτο­δυναμία, αλλά, προς το παρόν τουλά­χιστον, αυτός δεν δείχνει ρεαλιστικός με βάση τις δημοσκοπήσεις που κα­ταγράφουν οκτακομματική ή εννιακομματική Βουλή, μικρή ψαλίδα με τη Ν.Δ. και υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, κατά βάση προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι και η βασική δεξαμενή στην οποία θα στοχεύσει στην προε­κλογική του καμπάνια, πέραν των ει­δικών κατηγοριών στις οποίες πάσχει (αγρότες, μικρομεσαίοι, νεολαία κ.λπ.). Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, στους αναποφάσιστους δεν υπάρχει το δίλημμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ., αλ­λά «υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα».

Η κοινωνική και οικονομική κόπω­ση καθιστά σχεδόν υποχρεωτική τη διαβεβαίωση, εκ μέρους των στελε­χών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, θα σχηματιστεί αμέσως κυβέρνηση συ­νεργασίας και δεν θα υπάρξει νέα προ­σφυγή στις κάλπες.

Δεδομένου όμως ότι ο βασικός εταίρος που προκρίνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή οι ΑΝ.ΕΛΛ., είναι πολύ πιθανό να μην περάσουν το κατώφλι της Βουλής, η πίεση για τις μετεκλο­γικές συνεργασίες μεγαλώνει. Έτσι ο Τσίπρας ξεκαθάρισε, μιλώντας στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ότι βασικός αντίπα­λος είναι η Ν.Δ., απέναντι στην οποία υψώνει τους τόνους της αντιπαράθε­σης. Η κύρια πόλωση λοιπόν είναι με τη Ν.Δ. και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η Κουμουνδούρου απορρίπτει σε όλους τους τόνους τον «μεγάλο συ­νασπισμό» προκειμένου να διατηρή­σει και να αυξήσει την πόλωση και να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της, καθώς οι εκτιμήσεις για την εκλογική συσπείρωση στην αρχή της προεκλο­γικής εκστρατείας έκαναν λόγο για 50%-55%.

Την ίδια ώρα, «η μάχη του νέου με το παλιό καθεστώς» και όσους μέσα από επτά μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ξεπλύνουν «αμαρτίες 40 χρόνων» δείχνει υπό όρους να μπορεί να εξαιρέσει δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι (το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ή άλλως, τοποθετεί στις δυνά­μεις του «παλιού καθεστώτος»).

Δεν πέρασε απαρατήρητη η σχετι­κή αναφορά του Νίκου Βούτση, εκ των στελεχών που ανήκουν στην ηγε­τική ομάδα, ο οποίος, σε ό,τι αφορά τα δύο παραπάνω κόμματα, «μαλάκω­σε» τη σκληρή ρητορική Τσίπρα για το «παλιό», που δεν πρέπει να επιστρέψει. Ειδικότερα, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχό­μενο συνεργασίας λέγοντας ότι μετά τις εκλογές, ανάλογα με το αποτέλε­σμα των εκλογών, «θα ενσκήψουμε όλοι, για να το εξετάσουμε, διότι σε άλ­λες εκλογές δεν πρόκειται να πάμε».

Και πρόσθεσε, εξηγώντας περαιτέ­ρω, πως «μπορεί δηλαδή πολιτικές δυ­νάμεις που θα έχουν έναν διαφορετι­κό πολιτικό λόγο ή διαφορετικές πολι­τικές δεσμεύσεις να είμαστε υποχρε­ωμένοι – τότε, όμως, επαναλαμβάνω – να τις αφουγκραστούμε». Αντιστοί­χως, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, σε ερώτηση για τις συνεργασίες, ανέφερε με νόη­μα: «Δεν βάζουμε την ιδεολογική μας καθαρότητα πάνω από όλα, αλλά τις ανάγκες του ελληνικού λαού».

Όσον αφορά τον παράγοντα Λαϊκή Ενότητα, η Κουμουνδούρου σκοπεύ­ει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, προκειμένου να αποφύγει να συμβά­λει στη συσπείρωσή της και να απο­γοητεύσει ψηφοφόρους του που δεν θέλουν τον λεγόμενο «αριστερό εμ­φύλιο».

Ψηφοδέλτια

Ο Τσίπρας διακήρυξε ως γενική αρχή τη μη παρουσία των «σταρ» στα ψηφοδέλτια, κάτι που πολλοί ερμή­νευσαν ως αιχμή για τον Βαρουφάκη, ενώ υπάρχει ερώτημα για το αν αυτοί θα αποφευχθούν τελείως, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ονόματα που ακούγο­νται, όπως του Λάκη Λαζόπουλου ή του Θάνου Μικρούτσικου (τα οποία πάντως «παίζουν» σε όλες τις τελευ­ταίες εκλογικές αναμετρήσεις). Το βέ­βαιο είναι ότι πρωτοκλασάτα στελέ­χη και υπουργοί κομματικοί αλλά και εξωκοινοβουλευτικοί που στήριξαν την κυβέρνηση θα λάβουν θέση στις λίστες, όπως και ένας γενικός γραμμα­τέας, ο Αλέξης Χαρίτσης στη Μεσ­σηνία (γ.γ. ΕΣΠΑ).

Έτσι, στις λίστες αναμένεται να μπουν οι Ν. Κοτζιάς, Χρ. Σπίρτζης, Δ. Μάρδας, Ν. Παρασκευόπουλος, Γ. Κατρούγκαλος όχι όμως και ο Γ. Πανούσης. Όσον αφορά κομματικά πρόσωπα, στις περιφέρειές τους ανα­μένεται να κατέβουν οι Ν. Παππάς και Ευκλ. Τσακαλώτος (Β’ Αθήνας), ο Π. Σκουρλέτης από το Επικρατείας ανα­μένεται να μετακινηθεί επίσης στη Β’ Αθήνας, οι Γ. Σακελλαρίδης, Ν. Βού-τσης και Ν. Φίλης (Α’ Αθήνας, όπου δημιουργείται κενή θέση μετά την αποχώρηση της Κωνσταντοπούλου), ο Θ. Δρίτσας στην Α’ Πειραιά, κ.ά.

Στη Β’ Πειραιά, όπου υπάρχει κε­νή θέση μετά την αποχώρηση του Π. Λαφαζάνη, έχει ακουστεί το όνομα της πρώην υποψήφιας προέδρου της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη, αν και είναι ερώτημα το αν τα χαρακτηριστι­κά της ταιριάζουν στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια και για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις. Ακούγεται και το όνομα του επίσης προερχόμενου από τη ΔΗΜΑΡ Θ. Λεβέντη. Ακόμη, με στόχο να προσελκύσουν αριστε­ρό και προοδευτικό κοινό λέγεται πως επιστρατεύονται πρόσωπα όπως ο Γ. Θεωνάς, που παραιτήθηκε από τη δι­οίκηση του ΙΚΑ, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Λ. Βάσσης και οι καθη­γητές Κ. Δουζίνας και Κ. Βεργόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑεκλογές 2015αυτοδυναμίαΑλέξης ΤσίπραςμάχηψηφοδέλτιαIssue: 1880Issue date: 03-09-2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα