Μαγείρεμα: Το συστατικό που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως το συστατικό αυτό, από το οποίο οι περισσότεροι κάνουμε καθημερινά υπερκατανάλωση, επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Τι σημαίνουν τα ευρήματά της στην πράξη.

Αν θέλετε ο οργανισμός σας να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μεσούσης της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ρίξτε μια ματιά στο πιάτο σας. Πιθανότατα περιέχει ένα συστατικό το οποίο αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα – γεγονός διόλου επιθυμητό υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το

συστατικό αυτό είναι το αλάτι (ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο). Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες και αυξάνονται τα επίπεδά του στο αίμα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού παράγουν λιγότερη ενέργεια. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

«Επί χρόνια συσχετίζαμε το αλάτι στη διατροφή με την υπέρταση και την αύξηση του κινδύνου αναπτύξεως καρδιαγγειακών νόσων», σχολιάζει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Sarah Anzlovar, από τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. «Η νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει μια νέα συνέπεια, σε κυτταρικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι περισσότεροι ενήλικες καταναλώνουν διπλάσιες έως τριπλάσιες ποσότητες άλατος από τις συνιστώμενες για καλή υγεία. Βέβαια, λίγο αλάτι είναι απαραίτητο για:

Την ισορροπία των υγρών στον οργανισμόΤην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των νεύρων

Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, σχετίζεται με την υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και με πρόωρο θάνατο.

Η σχέση με το ανοσοποιητικό

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωσή του προκαλεί αύξηση στα επίπεδα του νατρίου (Na) στο αίμα. Το περιττό νάτριο συσσωρεύεται σε διάφορα τμήματα του σώματος, μεταξύ των οποίων και τα σημεία όπου έχουμε φλεγμονή. Αυτό όμως τελικά επηρεάζει το ανοσοποιητικό, διότι τα κύτταρά του παίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα νατρίου επηρεάζουν τόσο την ενεργοποίηση όσο και τη λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων. Στη νέα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό.

Όπως διαπίστωσαν, η ανοσοποιητική διαταραχή οφείλεται κυρίως στις επιδράσεις του αυξημένου νατρίου στην παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα. Ειδικότερα, αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Η συνέπεια είναι να χρησιμοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού λιγότερο οξυγόνο. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την υγεία και την λειτουργικότητά τους.

Τι συμβαίνει όταν τρώμε πίτσα

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα ευρήματα δύο κλινικών μελετών. Στην πρώτη αξιολογήθηκε η λειτουργία του ανοσοποιητικού μετά την κατανάλωση πίτσας του εμπορίου. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία: η πίτσα κατά κανόνα περιέχει πάρα πολύ αλάτι.

Στη δεύτερη μελέτη αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις από τη λήψη μιας ταμπλέτας άλατος μαζί με ένα τυπικό γεύμα.

Το συμπέρασμα ήταν πως ένα και μόνο γεύμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι είναι αρκετό για να αυξηθούν τα επίπεδα νατρίου και να πληγεί το ανοσοποιητικό. Η επίδραση αυτή δεν διαρκεί πολύ. Όταν όμως είναι καθημερινή και επαναλαμβανόμενη, τελικά οδηγεί σε σημαντικό πρόβλημα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation. Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην τρώμε πολύ αλάτι. Η σύσταση των ειδικών είναι να μην υπερβαίνουμε τα 2.300 mg νάτριο την ημέρα (αντιστοιχούν περίπου σε 1 κουταλάκι του γλυκού). Από όλες τις πηγές όμως: και από το επιτραπέζιο και από τα έτοιμα τρόφιμα που το περιέχουν σε αφθονία (π.χ. τυρί, δημητριακά πρωινού, ψωμί κ.λπ.).

Για να τα καταφέρετε, να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων. Αναγράφουν το αλάτι ως γραμμάρια νατρίου ανά 100 γρ. τροφίμου. Και να αντικαταστήσετε το αλάτι στο μαγείρεμα και στο πιάτο σας με άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά, συνιστά η κυρία Anzlovar.

Πηγή: iatropedia.gr

Ειδήσεις σήμερα

ΠΟΥ: Αποφύγετε το αλάτι – Τα νέα όρια για πατατάκια, γλυκά και επεξεργασμένο κρέας

Έντερο: Τι να τρώτε για να λειτουργεί σωστά – Οι 5 τροφές που «απαγορεύονται»

Θρόμβωση: Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει περισσότερο

Keywords
Τυχαία Θέματα