Μακάβριο: Τεστ προβλέπει… αν θα είστε ζωντανοί σε δέκα χρόνια

ΚΟΣΜΟΣ

 

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να προβλέψει αν θα πεθάνει κάποιος σε ορίζοντα δεκαετίας και μάλιστα με ακρίβεια μεγαλύτερη του 80%

Θα τολμούσατε να κάνετε μια αιματολογική εξέταση για να μάθετε αν θα είστε ζωντανοί μετά από δέκα χρόνια;

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογίας της Γήρανσης Max Planck ανακάλυψαν 14 βιοδείκτες στο αίμα που φαίνεται να επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου.

Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα αίματος 44.000 ατόμων, 18-109 ετών, όλοι ευρωπαϊκής καταγωγής, και

παρατήρησαν ότι οι 14 βιοδείκτες σχετίζονταν με οτιδήποτε, από την ανοσία και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, μέχρι τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τη φλεγμονή.

Η κλινική δοκιμή των 14 βιοδεικτών έδειξε ότι είχαν έως και 83% ακρίβεια στην πρόγνωση του αν κάποιος θα πέθαινε τα επόμενα δύο έως 16 χρόνια.

Αν και η μεθοδολογία τους δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε ένα συμβατικό αιματολογικό τεστ, όπως σε αυτά που θα μπορούσε κάποιος να κάνει στο μικροβιολογικό εργαστήριο της γειτονιάς του, οι ερευνητές ελπίζουν η μελέτη τους να οδηγήσει σε μια εξέταση που θα αποτελεί πολύτιμο βοηθό των γιατρών για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, όπως αν ένας ηλικιωμένος μπορεί να αντέξει ένα χειρουργείο.

Άλλοι ειδικοί πάντως χαρακτηρίζουν το γερμανικό τεστ «εξαιρετικό» τονίζοντας όμως την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πριν την χρήση του σε πραγματικές συνθήκες.

Όπως είναι γνωστό, οι γιατροί μπορούν να σχηματίσουν μια εικόνα για το αν κάποιος κινδυνεύει να πεθάνει σε εύρος 12μήνου βάσει παραγόντων, όπως η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

«Αλλά η πρόβλεψη του κινδύνου θανάτου σε ένα εύρος πέντε έως δέκα ετών είναι ‘δυσλειτουργική’», γράφουν οι Γερμανοί ερευνητές σε άρθρο στο Nature Communications.

Έτσι ανέλυσαν δείγματα αίματος των 44.000 Ευρωπαίων που είχαν λάβει μέρος και σε προηγούμενες μελέτες διάρκειας από δύο έως 16 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών 5.512 άτομα πέθαναν.

Στα δείγματα αίματος των τελευταίων εντόπισαν μεταβολικούς βιοδείκτες που ήταν υψηλότεροι, έναντι όσων ήταν εν ζωή.

Οι 14 βιοδείκτες ήταν παρόντες σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Για την επαλήθευση της προγνωστικής τους αξίας τους συνέκριναν με άλλους συμβατικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, το αλκοόλ και το κάπνισμα, αλλά και ο καρκίνος και η καρδιακή νόσος.

Εν τέλει το νέο τεστ πρόγνωσης της θνησιμότητας είχε ακρίβεια έως και 83% συγκριτικά με το 79% των συμβατικών παραγόντων κινδύνου.

Πηγή: ygeiamou

ΤεστέρευναθάνατοςπιθανότητεςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα