Μακεδονικό Ζήτημα: Σε αναζήτηση λύσης
1. Μετά από μακροχρόνιες αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις διαφαίνεται μία ευκαιρία διευθέτησης των προβλημάτων Ελλάδας και FYROM, δηλαδή του ονοματολογικού ζητήματος και του αλυτρωτισμού.
Οι επιλογές είναι είτε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης ή διαιώνιση της εκκρεμότητας εν αναμονή της Δευτέρας Παρουσίας σε άλλη συγκυρία.
2. Τα δεδομένα είναι τα εξής:
α) Η εδαφική έκταση, που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ονομάζεται Μακεδονία, ανέκαθεν
β) Η λέξη «Μακεδονία» ως γεωγραφικός όρος για πρώτη φορά εμφανίζεται στους χάρτες Γερμανών και Ρώσων χαρτογράφων από τον 19ο αιώνα για λόγους, που ανάγονται στα γεωστρατηγικά συμφέροντα Γερμανών και Ρώσων στα Βαλκάνια.
Μετά τους βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) η νότια Μακεδονία, ήτοι το 51,5% της συνολικής γεωγραφικής περιοχής, έγινε ελληνική, η βορειοδυτική Μακεδονία, ήτοι το 38,5% του εδαφικού συνόλου, προσαρτήθηκε στη Σερβία και η βορειοανατολική Μακεδονία, ήτοι 8% της συνολικής έκτασης, προσαρτήθηκε στη Βουλγαρία.
Τα παραπάνω γεωγραφικά δεδομένα ισχύουν ακόμη και μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
γ) Από το 1946 και μέχρι το 1991 υπάρχει η «Ομόσπονδη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας», με πρωτεύουσα τα Σκόπια, όπου η Ελλάδα διατηρούσε Προξενείο, χωρίς οποιαδήποτε ένσταση για τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» στην ονομασία του ομόσπονδου κράτους από καμία Κυβέρνηση της μετεμφυλιακής και μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
δ) Το 1977 ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ύπαρξη «μακεδονικού κυριλλικού αλφαβήτου» παρά τις αντιρρήσεις Ελλάδας και Κύπρου.
ε) Το 1991 διαλύεται η Γιουγκοσλαβία χωρίς στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ να ακουσθεί αντίρρηση της Ελλάδας για την ονομασία του πρώην ομόσπονδου και πλέον ανεξάρτητου κράτους με χρήση της λέξης «Μακεδονία.
στ) Το 1992 το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών διαμορφώνει εθνική γραμμή άρνησης της χρήσης της λέξης «Μακεδονία» καθώς και παραγώγων αυτής από την FYROM και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό .
ζ) Το 1993 η Ελλάδα αποδέχεται την ένταξη αυτού του κράτους στον ΟΗΕ ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έκτοτε η Ελλάδα συναλλάσσεται με το γειτονικό κράτος με την προειρημένη ονομασία, ήτοι στην πράξη εγκαταλείφθηκε η άκαμπτη εθνική γραμμή του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών το 1992.
η) Το 1995, μετά το ελληνικό εμπάργκο, Ελλάδα και FYROM υπογράφουν την Ενδιάμεση Συμφωνία, όπου περιέχονται σημαντικές ρυθμίσεις, όπως λχ το άρθρο 6, όπου ρητά αναφέρεται ότι τίποτα στο Σύνταγμα της FYROM δεν μπορεί ή δεν θα έπρεπε να ερμηνευθεί ότι αποτελεί ή ότι θα αποτελέσει ποτέ τη βάση οποιασδήποτε διεκδικήσεως οποιασδήποτε περιοχής που δεν συμπεριλαμβάνεται στα σημερινά του σύνορα είτε βάση για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου Κράτους καθώς και ότι οι ερμηνείες, που δίνονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 6, δεν θα υποκατασταθούν από οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του Συντάγματός του.
θ) Τον Αύγουστο του 2001, μετά την Συμφωνία της Οχρίδας, η Ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί λύση με σύνθετη ονομασία «Άνω Μακεδονία» που αποτυγχάνει λόγω αδιαλλαξίας των Σκοπιανών.
ι) Το 2008 στο Βουκουρέστι η Ελληνική Κυβέρνηση δέχεται την erga omnes σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και έτσι ολοκληρώνεται η εγκατάλειψη της ατελέσφορης ελληνικής θέσης του 1992, που οδηγούσε σε αδιέξοδο.
ια) Μετά την απομάκρυνση του Κίρο Γκλιγκόροφ από την εξουσία, το 1999, και την επικράτηση εθνικιστικών κομμάτων, όπως είναι το VMRO – DPMNE, ενισχύεται ο αλυτρωτισμός, που δεν περιορίζεται μόνο σε διατάξεις του Συντάγματος αλλά εκδηλώνεται και σε άλλες εκφάνσεις του δημόσιου βίου, όπως λχ αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου, ονοματοδοσία λεωφόρων και αεροδρομίου, σχολικά εγχειρίδια κλπ. Με την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή στα Σκόπια διαφαίνεται αλλαγή στάσης σε συμβιβαστική κατεύθυνση.
ιβ) Στην παρούσα συγκυρία ο κίνδυνος νέας «βαλκανιοποίησης» επιστρέφει, αναδύεται με μορφή εθνικιστικού παροξυσμού και απειλεί εύθραυστα κράτη. Ο εξ ανατολών διογκούμενος κίνδυνος δεν επιτρέπει στην Ελλάδα σπατάλη διπλωματικού και πολιτικού κεφαλαίου σε δονκιχωτισμούς. Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει τη συμβολή στη σταθεροποίηση μιας περιοχής όπου η Ελλάδα έχει ηγεμονικό ρόλο.
3. Από τα προεκτεθέντα συνάγεται ότι:
α) Ελλάδα και FYROM διαπραγματεύονται από το 1992, ενώ έχουν μεσολαβήσει η χρήση της προσωρινής ονομασίας FYROM στους διεθνείς οργανισμούς, δύο Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ενδιάμεση Συμφωνία Ελλάδας και FYROM, η από 5-12-2011 Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε βάρος της Ελλάδας και η χρήση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στις διμερείς σχέσεις του γειτονικού κράτους με άλλα 140 κράτη
β) από το 1992 έως σήμερα η Ελλάδα έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με προτάσεις για χρήση σύνθετων ονομασιών με χρήση είτε έναντι όλων είτε μόνον στις διεθνείς σχέσεις όπως λχ Σλαβομακεδονία, Άνω Μακεδονία, Μακεδονία – Σκόπια κ.ο.κ.
γ) η σημερινή διαπραγματευτική προσπάθεια δεν αρχίζει εκ του μηδενός και άρα η Ελλάδα δεν μπορεί να προσέλθει με απαιτήσεις για το optimum, ήτοι ουδεμία αναφορά στη λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της, γιατί στις διεθνείς σχέσεις τα προηγούμενα παράγουν συνέπειες για τα επόμενα και ανεξαρτήτως αποτελέσματος κάθε διαπραγματευτική προσπάθεια αφήνει κατάλοιπα, που περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών όλων των συμβαλλόμενων μερών.
4. Με βάση τα προαναφερθέντα, εφικτά είναι τα ακόλουθα:
α) όνομα με γεωγραφικό (Βόρεια Μακεδονία) ή και χρονικό προσδιορισμό (Νέα Μακεδονία) με ισχύ έναντι όλων τόσον στο εσωτερικό όσον και στο εξωτερικό. Επειδή οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί υπονοούν διαιρεμένη χώρα, όπως λχ Βόρεια και Νότια Ιρλανδία ή Βόρεια και Νότια Κορέα, και δημιουργούν δυναμικές ενοποίησης με αλυτρωτικά συνεπακόλουθα προτιμότερος είναι ο χρονικός προσδιορισμός.
β) απάλειψη των αλυτρωτικών συνταγματικών διατάξεων και εφαρμογή πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Εδώ έγκειται η δυσκολία, γιατί αλυτρωτισμός δεν δημιουργείται από κανόνες δικαίου, υπάρχει και καλλιεργείται στην κοινωνία, αφού στο δίκαιο αποκρυσταλλώνονται υφιστάμενες τάσεις και συμφέροντα στην κοινωνία, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 131 του Συντάγματος, η αλλαγή των προαναφερομένων συνταγματικών διατάξεων απαιτεί κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες των 2/3 και πολύπλοκες ποσοστώσεις μεταξύ των εθνοτήτων, που σήμερα ελλείπουν.
γ) η κατάργηση διατάξεων, όπως είναι το Προοίμιο, τα άρθρα 7, 49, κλπ. του Συντάγματος, αποτελεί αναγκαία όχι όμως και ικανή προϋπόθεση για την εξαφάνιση του αλυτρωτισμού, αφού πρέπει να συνοδευθεί και από άλλες ενέργειες, που άπτονται πραγματικών προβλημάτων, όπως λχ τα σχολικά εγχειρίδια, και δεν ανάγονται στη σφαίρα της μεταφυσικής, όπως πχ η ταυτότητα.
δ) η αποφυγή σαλαμοποίησης των διαδικασιών αναζήτησης ενός έντιμου συμβιβασμού.
5. Στην Ελλάδα με τις γνωστές θέσεις των κομμάτων και - τις τροφοδοτούμενες από εθνικιστικές εξάρσεις αλλά και πατριωτικά συναισθήματα - λαϊκές αντιδράσεις πυροδοτείται μία δυναμική εναντίον συμβιβασμού με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Τα λαϊκά συλλαλητήρια δεν πρέπει να ποδηγετούν τις ηγεσίες. Οι ηγέτες αφουγκράζονται την κοινωνία, ακούουν αλλά δεν υπακούουν τους ψηφοφόρους τους. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Θουκυδίδη στον Περικλή, ο οποίος «……αποτολμούσε και αντιλογία προς το δήμο, έστω και μέχρι να τον εξοργίσει».
6. Η επικράτηση μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων στα Σκόπια υπό τον Ζοράν Ζαεφ και η πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα, με αποδεδειγμένη ικανότητα ελιγμών, συγκρούσεων και συμβιβασμών όπου και όταν χρειάζεται, σε συνδυασμό με τις γεωστρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για μία παραγωγική προσπάθεια.
Το αποτέλεσμα δεν είναι ούτε προδιαγεγραμμένο ούτε βέβαιον, πλην όμως η ιστορία διδάσκει ότι οι μόνες μάχες, που είναι εκ των προτέρων χαμένες, είναι όσες δεν δόθηκαν ποτέ.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento
ΜακεδονικόΕλλάδαΠΓΔΜπολιτικήHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Οι νέοι μισθοί στον Σκλαβενίτη
- Η στιγμή που ο Ρώσος πιλότος ανατινάζεται για να μην τον πιάσουν τζιχαντιστές
- Τι έγραψε ο Θάνος Τζήμερος για την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο
- Ζωή μετά τον θάνατο: Συγκλονίζουν τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας!!!
- Ένα δράμα ζει καθημερινά ο Πάγκαλος στους Αμπελόκηπους
- Σοκ για την οικογένεια της 22χρονης Στέλλας: «Την περιμέναμε να έρθει στην Αθήνα»
- Από οδοντική φλεγμονή πέθανε ο 26χρονος κρατούμενος στις φυλακές της Λάρισας (εικόνα)
- Ολη η Ευρώπη στην κατάψυξη και στην Ελλάδα... Ανοιξη! Ο καιρός απ' τον Σάκη Αρναούτογλου (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μαζί στη ζωή και στο θάνατο: Η συγκινητική ιστορία ζευγαριού από την Κρήτη
- Μακεδονικό Ζήτημα: Σε αναζήτηση λύσης
- Μακεδονικό: Οι ιστορικοί διάλογοι της σύσκεψης του 1992
- Δ. Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης να αφήσει τον καιροσκοπισμό και να πει τη θέση του για το Σκοπιανό
- Πρωτοφανές ξέσπασμα κατά του Κουτσόπουλου: «Λίγο ακόμα και θα βγάλει μαστίγιο…» (Video)
- Θεοδωράκης για Σκοπιανό: Συμβούλιο Αρχηγών με την συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών
- Η απάντηση της Βελίκοβα στον Μεταξόπουλο για την κριτική επιτροπή του DWTS (Video)
- Νέα αλλαγή στο Instagram ανατρέπει τα δεδομένα! (Video, Photo)
- Τούρκος κρατούμενος έγραψε τρεις μελέτες κοσμολογίας
- Ρώσος πιλότος αυτοκτονεί με χειροβομβίδα για να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών (Video)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Μακεδονικό Ζήτημα: Σε αναζήτηση λύσης
- Νέα αλλαγή στο Instagram ανατρέπει τα δεδομένα! (Video, Photo)
- Νέα αλλαγή στο Instagram ανατρέπει τα δεδομένα!
- Μαζί στη ζωή και στο θάνατο: Η συγκινητική ιστορία ζευγαριού από την Κρήτη
- Θεοδωράκης για Σκοπιανό: Συμβούλιο Αρχηγών με την συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών
- Μακεδονικό: Οι ιστορικοί διάλογοι της σύσκεψης του 1992
- Πρωτοφανές ξέσπασμα κατά του Κουτσόπουλου: «Λίγο ακόμα και θα βγάλει μαστίγιο…» (Video)
- Ιαπωνία: Στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε κοντά σε σχολείο (Video + Photos)
- Ρώσος πιλότος αυτοκτονεί με χειροβομβίδα για να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών (Video)
- Στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε κοντά σε σχολείο (Video + Photos)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σαλάχ Αμπντεσλάμ: 5 πληροφορίες για τον μοναδικό επιζώντα
- Β. Οικονόμου για Σκοπιανό: Eχουμε μια μυστική διπλωματία σε εξέλιξη
- Θεοδωράκης για Σκοπιανό: Συμβούλιο Αρχηγών με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών
- Αντιπρόεδρος της Μέρκελ: Ακόμη και σήμερα η νέα κυβέρνηση, αν τη θέλουν όλοι
- Αθωώθηκαν οι χρυσαυγίτες που είχαν συλληφθεί το 2013 με κοντάρια και ασπίδες στην Χαλκίδα
- Τρ. Μηταφίδης: Μόνο για τους αφελείς η εικόνα του ακομμάτιστου και αυθόρμητου συλλαλητηρίου
- Χανιά | Τα θέματα της ημερίδας για τη χρηματοδότηση των Πολιτιστικών Συλλόγων | Photo
- Ντουγρού στην κατηφόρα τη μεγάλη!
- Αγωνιστική πρόταση της ΑΕΕΚΕ με βασικό άξονα τους μόνιμους διορισμούς και όλα τα ανοικτά ζητήματα του κλάδου