Μακρόν: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι το «φυτοφάγο» του κόσμου μετά την επανεκλογή Τραμπ

Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι το «φυτοφάγο» του κόσμου μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Γαλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Αντ’ αυτού, πρέπει να γίνει «παμφάγος». Οι δηλώσεις του και η στάση που αναμένεται να κρατήσει με αφορμή την εκλογή Τραμπ σχολιάστηκαν από κάποιους διπλωμάτες οι οποίοι και επέλεξαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου έρχονται μία ημέρα αφότου ο Τραμπ θριάμβευσε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές,

προκαλώντας ανησυχίες ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη συμμετοχή της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Μακρόν είναι γνωστός ως ο πιο ηχηρός υποστηρικτής της Ευρώπης για την ανεξαρτητοποίηση του μπλοκ από εμπορικούς αντιπάλους όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά τα πάντα, από την άμυνα και την ασφάλεια έως τις τεχνολογίες αιχμής.

«Για μένα, είναι απλό. Ο κόσμος αποτελείται από φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα. Αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε φυτοφάγοι, τότε τα σαρκοφάγα θα κερδίσουν και θα είμαστε μια αγορά γι’ αυτά», δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Βουδαπέστη.

Η ηγεσία του ίδιου του Μακρόν στη σκηνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δεχθεί πλήγμα μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε νωρίτερα φέτος και τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να επανατοποθετηθεί ως η γέφυρα του μπλοκ προς τις ΗΠΑ. Ήταν και ένας από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρη τον Τραμπ την Τετάρτη.

«Νομίζω ότι, τουλάχιστον, θα πρέπει να επιλέξουμε να γίνουμε παμφάγοι. Δεν θέλω να γίνω επιθετικός, απλά να ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε όλα αυτά τα θέματα».

Ένας διπλωμάτης της ΕΕ στη Βουδαπέστη δήλωσε ότι η εκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να δώσει στον Γάλλο ηγέτη έναν νέο «λόγο ύπαρξης» ως κύριο ζητωκραυγάζοντα για μια πιο τολμηρή, πιο ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεκριμένα όταν πρόκειται για το εμπόριο και την ασφάλεια. Ο διπλωμάτης, όπως και άλλοι που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, έμεινε ανώνυμος για να μιλήσει με ειλικρίνεια.

Αν και ο Γάλλος ηγέτης δεν κατονόμασε χώρες, η Ευρώπη αντιμετωπίζει δυνητικούς εμπορικούς πολέμους σε δύο μέτωπα, με τις ΗΠΑ και με την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήξει με δασμούς τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και αντιμετωπίζει πιθανά προβλήματα με την Ουάσινγκτον, εάν ο Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του να επιβάλει δασμούς στα προϊόντα της ΕΕ.

«Εμείς [στην Ευρώπη] πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναθέσουμε τη γεωπολιτική μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ότι θα πρέπει να αναθέσουμε το χρέος της ανάπτυξής μας στους Κινέζους πελάτες μας, ότι θα πρέπει να αναθέσουμε την τεχνολογική μας καινοτομία στους Αμερικανούς υπερ-κλιμακιστές», είπε. «Αυτή δεν είναι η καλύτερη ιδέα».

Φτάνοντας στη συνάντηση την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ και κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέμειναν στην ανάγκη να αναλάβει η Ευρώπη την ευθύνη για την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς και να στηρίξει την Ουκρανία κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών αλλάζει το status quo

Μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών έχει αλλάξει το status quo» για την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη πρέπει να προβληματιστεί. Αν μου θέσετε το θεωρητικό ερώτημα αν η Ευρώπη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα, θα έλεγα ότι προφανώς όχι», είπε. «Το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών δημιουργεί μια εντελώς νέα πραγματικότητα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο».

Άλλοι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν να στείλουν ένα μήνυμα συνεχούς υποστήριξης προς το Κίεβο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία φιλοξενείται από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπου είναι επίσης παρών ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ.

Όμως δεν ενθουσιάστηκαν όλοι με τις εκκλήσεις του Μακρόν για ενότητα.

«Λέει ενότητα, αλλά εννοεί γαλλική ενότητα», δήλωσε ένας από τους δύο προαναφερθέντες διπλωμάτες, ο οποίος δεν εντυπωσιάστηκε από την ομιλία του Μακρόν.

«Αν αυτό σημαίνει να τραβήξουμε τις γέφυρες και να βάλουμε τα τσεκούρια κάτω, όχι ευχαριστώ. Θέλουμε να παραμείνουμε ανοιχτοί στη διατλαντική σχέση», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Προτεραιότητα Τραμπ η μαζική απέλαση μεταναστών – «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν έχει σημασία το κόστος»

Πούτιν: Μια εντελώς νέα παγκόσμια τάξη διαμορφώνεται, έτοιμος για συνομιλία με Τραμπ για την Ουκρανία

Fed: Δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μακρόν, Ευρώπη, Τραμπ,makron, evropi, trab