Μαργκαρίτα Λουί-Ντρέιφους: Ζωή σαν παραμύθι – Από την φτώχεια στην παγκόσμια κορυφή και η κίνηση εξαγοράς του ΟΛΘ

Το απόγευμα της Παρασκευής, μία επιχειρηματική είδηση ήρθε να ταράξει τα ήρεμα νερά του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και του Χρηματιστηρίου. Η Μαργκαρίτα Ολέγκοβνα Λουί-Ντρέιφους, μία από τις πλουσιότερες γυναίκες επιχειρηματίες της Ευρώπης και του κόσμου, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά ενός σημαντικού ποσοστού στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Τα σενάρια σχετικά με τις προθέσεις της κυμαίνονται: αν επιθυμεί να εξαγοράσει το σύνολο των μετοχών του ΟΛΘ

και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της.

Η Μαργκαρίτα Λουί-Ντρέιφους είναι μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο, με διαδρομή που συνδυάζει εξαιρετική ευφυΐα, σθένος και στρατηγική ικανότητα. Η ίδια είναι η κεντρική φιγούρα πίσω από την εταιρεία Leonidsport, η οποία πρόσφατα υπέβαλε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 21% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας τη στρατηγική της σκέψη για την ελληνική αγορά. Η εταιρεία Leonidsport φέρει το όνομα του παππού της Μαργκαρίτας, Λεονίντ Μπογκντάνοφ, ο οποίος υπήρξε καθοριστική φιγούρα στη ζωή της και την ώθησε να διεκδικήσει το μέλλον της.

Η προσωπική ιστορία της Μαργκαρίτας είναι γεμάτη αντιφάσεις. Παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι μια από τις πλουσιότερες και πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο, η διαδρομή της από τη φτώχεια στην κορυφή είναι αξιοσημείωτη. Καταγόμενη από το Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), η Μαργκαρίτα υπήρξε ορφανή από μικρή ηλικία και ανατράφηκε από τον παππού της, Λεονίντ Μπογκντάνοφ, που της προσέφερε εξαιρετική εκπαίδευση και την ώθησε να διεκδικήσει το μέλλον της. Η πίστη του στη δύναμη της εκπαίδευσης υπήρξε καθοριστική στην πορεία της.

Η Μαργκαρίτα σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά. Η επαγγελματική της πορεία άρχισε στη γερμανική εταιρεία Laytron AG, αλλά η ζωή της άλλαξε ριζικά το 1988, όταν σε μια πτήση από τη Ζυρίχη προς το Λονδίνο, η Μαργκαρίτα Ολέγκοβνα βρέθηκε να κάθεται δίπλα σε έναν άγνωστο άντρα. Εκείνος ήταν ο Ρομπέρ Λουί-Ντρέιφους, Γάλλος επιχειρηματίας με λαμπρή καριέρα, κάτοχος MBA από το Χάρβαρντ και απόγονος της οικογένειας που ίδρυσε τον γαλλικό κολοσσό Louis-Dreyfus. Εκείνη τη στιγμή, όμως, η Μαργκαρίτα δεν είχε ιδέα για όλα αυτά.

Μία ερώτηση που της άλλαξε την ζωή

Η συζήτηση ξεκίνησε απλά. Η Μαργκαρίτα τον ρώτησε τι ώρα είναι, και ο Ρομπέρ, θέλοντας να προσελκύσει την προσοχή της, της έδειξε τη φωτογραφία του αγαπημένου του σκύλου, ενός φουντωτού βρετανικού ποιμενικού. Το τέχνασμα λειτούργησε. Μετά από μια ευχάριστη συνομιλία, ο Ρομπέρ κατάφερε να της ζητήσει το τηλέφωνό της.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Ρομπέρ επικοινώνησε μαζί της, ζητώντας της να μεταφράσει ένα έγγραφο στα ρωσικά. Η Μαργκαρίτα, με την κοφτερή της ευφυΐα, του απάντησε: «Θα μπορούσες απλά να με καλέσεις για δείπνο χωρίς δικαιολογίες». Η αμεσότητά της τον εντυπωσίασε

Έτσι ξεκίνησε μια ιστορία αγάπης που οδήγησε στον γάμο τους το 1992 και έδωσε στη Μαργκαρίτα έναν νέο ρόλο: αυτόν της συντρόφου και μητέρας, αλλά και της γυναίκας που ανέλαβε τη συνέχιση του οικογενειακού αυτοκρατορικού συγκροτήματος.

Η υπόσχεση που κράτησε ζωντανή την αυτοκρατορία

Το 1997, όταν ο Ρομπέρ διαγνώστηκε με επιθετική λευχαιμία, η Μαργκαρίτα ανέλαβε τις τύχες της Louis-Dreyfus και προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες. Λίγο πριν τον θάνατό του, ζήτησε από τη Μαργκαρίτα να τηρήσει την τελευταία του επιθυμία: «Διατήρησε και μεγάλωσε την εταιρεία για να την παραδώσεις στους κληρονόμους μας».

Το 2000, όταν η οικογενειακή αυτοκρατορία βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή, ανέλαβε πλήρως τις στρατηγικές αποφάσεις, διασφαλίζοντας την επιτυχία της εταιρείας και ενισχύοντας τη θέση του ομίλου στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή.

Η Μαργκαρίτα αποδείχθηκε ικανή στη διαχείριση της Louis-Dreyfus και στην προετοιμασία της για το μέλλον, αναλαμβάνοντας ρόλους διοίκησης και διαχείρισης της οικογενειακής περιουσίας. Μετά το 2008, όταν ο Ρομπέρ ίδρυσε την Akira Holding για την εξασφάλιση της σταθερότητας του οικογενειακού ομίλου, η Μαργκαρίτα ανέλαβε ηγετικό ρόλο και συνέβαλε στην ενίσχυση της σταθερότητας της επιχείρησης. Ο Ρομπέρ, λίγο πριν το θάνατό του το 2009, της ζήτησε να διατηρήσει ζωντανή την κληρονομιά του και να διασφαλίσει την επιτυχία της Louis-Dreyfus για τις επόμενες γενιές.

Μια γυναίκα απέναντι σε έναν «αντρικό κόσμο»

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Μαργκαρίτα ανέλαβε τη διοίκηση της Louis-Dreyfus Group και της Ολυμπίκ Μαρσέιγ, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του ανδροκρατούμενου επιχειρηματικού κόσμου. Αν και είχε εξασφαλίσει τη θέση της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Louis-Dreyfus, η Μαργκαρίτα έπρεπε να αποδείξει την αξία της και να παλέψει για τη θέση της στον επιχειρηματικό στίβο. Παρά τις προκλήσεις, ανέτρεψε μια επιθετική απόπειρα εξαγοράς της Ολυμπίκ Μαρσέιγ από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ και προχώρησε σε στρατηγικές κινήσεις, όπως η πώληση του ενεργειακού τομέα της Louis-Dreyfus και η αύξηση των μετοχών της στην εταιρεία, ενισχύοντας τη θέση της και την επιρροή της στον όμιλο.

Αν και επιτυχημένη στον επιχειρηματικό τομέα, η Μαργκαρίτα δεν παρέλειψε την ανατροφή των τριών γιων της. Τα δίδυμα γιους της σπουδάζουν στη Σιγκαπούρη για να αποκτήσουν διεθνείς εμπειρίες, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της, Έρικ, σπούδασε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε την καριέρα του στον τομέα των εμπορευματικών προϊόντων μέσω της Glencore. Η Μαργκαρίτα εδραίωσε τη θέση της στους ισχυρότερους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους, εμφανιζόμενη σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως στο Σταντ Βελοντρόμ, δίπλα σε προσωπικότητες όπως ο Νικολά Σαρκοζί και η Κριστίν Λαγκάρντ, καθιερώνοντάς την ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου.

Η προσωπική ζωή και το νέο κεφάλαιο

Το 2013, η προσωπική της ζωή τράβηξε την προσοχή όταν άρχισε να εμφανίζεται με τον Φίλιπ Χίλντεμπραντ, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, προκαλώντας ενδιαφέρον λόγω των σκανδάλων που αφορούσαν τον ίδιο. Παρά τη μυστικότητα που διατηρεί στην προσωπική της ζωή, το 2021 επιβεβαιώθηκε η γέννηση δύο δίδυμων κοριτσιών, χωρίς να αποκαλυφθεί ο πατέρας τους. Αυτό προσέθεσε έναν αμφίβολο και μυστηριώδη χαρακτήρα στη ζωή της, που συνεχίζει να είναι γεμάτη από επιτυχίες και προκλήσεις στον επιχειρηματικό και προσωπικό της κόσμο.

Η προσωπική ζωή της Μαργκαρίτας παραμένει κυρίως ιδιωτική, όμως είναι γνωστό ότι προετοιμάζει τα παιδιά της για ηγετικούς ρόλους στον επιχειρηματικό κόσμο. Η επιτυχία της συνεχίζεται, με τη Leonidsport να προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις, όπως η πρόταση για την εξαγορά του 21% του ΟΛΘ. Η πορεία της Μαργκαρίτας αποδεικνύει πως η δύναμη της θέλησης, η στρατηγική σκέψη και η αφοσίωση στις αξίες της οδηγούν σε μεγάλες επιτυχίες, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Tο μέγεθος και η ισχύς της Louis-Dreyfus Group

Η Louis-Dreyfus Group, υπό την καθοδήγηση της Μαργκαρίτας Λουί-Ντρέιφους, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους ομίλους στον κόσμο. Με ετήσιες πωλήσεις που αγγίζουν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια και καθαρά έσοδα μεταξύ 50 και 60 δισεκατομμυρίων, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 100 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 22.000 εργαζομένους.

Ο όμιλος είναι μία από τις τέσσερις εταιρείες, γνωστές ως ABCD (Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill, και Louis Dreyfus), που ελέγχουν το παγκόσμιο εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Η Louis-Dreyfus αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των παγκόσμιων εμπορικών ροών αγροτικών προϊόντων, ενώ κατέχει ηγετική θέση ως ο μεγαλύτερος έμπορος βαμβακιού και ρυζιού παγκοσμίως. Επιπλέον, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος έμπορος ζάχαρης και ο τρίτος μεγαλύτερος έμπορος μεταλλευμάτων όπως χαλκός, ψευδάργυρος, και μόλυβδος, μετά τις Glencore και Trafigura.

Οι δραστηριότητες του ομίλου εκτείνονται πέρα από τη γεωργία. Επενδύει στη διεθνή ναυτιλία, την τραπεζική, τις τηλεπικοινωνίες, την εμπορευματική μεταφορά, τη διαχείριση ακινήτων και εμπορεύεται προϊόντα όπως βραζιλιάνικο καφέ και μεταλλεύματα. Η εταιρεία διαχειρίζεται επίσης hedge funds και κατέχει τη γαλλική τράπεζα Louis Dreyfus.

Η ιστορία της Louis-Dreyfus ξεκινά το 1851, όταν ο 18χρονος Λέοπολντ Ντρέιφους, ένας Αλσατός Εβραίος, ίδρυσε την εταιρεία. Ξεκινώντας ως έμπορος σιτηρών, ο Ντρέιφους κατέληξε να δημιουργήσει μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές δυναστείες της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα, ο όμιλος παραμένει υπό την ιδιοκτησία και διαχείριση της οικογένειας.

Η Μαργκαρίτα Λουί-Ντρέιφους και ο ΟΛΘ

Από την Παρασκευή, η Μαργκαρίτα Λουί-Ντρέιφους πρωταγωνιστεί και στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή με την υποβολή δημόσιας πρότασης για την εξαγορά έως και του 21% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Η πρόταση έγινε μέσω της εταιρείας Leonidsport B.V., που φέρει το όνομα του παππού της Μαργκαρίτας.

Η Leonidsport κατέθεσε το σχέδιο του πληροφοριακού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΘ, προσφέροντας 27 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή του ΟΛΘ κατέγραψε άνοδο, κλείνοντας στα 25,20 ευρώ.

Η Leonidsport, αν και δεν συνδέεται μετοχικά με τη Louis-Dreyfus Group, έχει ως βασικούς μετόχους τη Μαργκαρίτα (24,925%) και τους τρεις γιους της, Ερίκ-Λεονίντ-Ζαν, Κυρίλ, και Μορίς Λουί-Ντρέιφους, που κατέχουν το ίδιο ποσοστό ο καθένας. Ένα μικρό ποσοστό (0,3%) ανήκει στον Ιγκόρ Λεβίν, νομικό σύμβουλο της οικογένειας και στενό συνεργάτη της. Ο Λεβίν κατέχει θέσεις σε διάφορα assets της οικογένειας, όπως η διοίκηση της βρετανικής ομάδας Sunderland.

Διαβάστε επίσης:

Κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής: Βαρύ το κατηγορητήριο για τους 19 κατηγορούμενους – Εμπλέκονται περισσότερα από 70 άτομα

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 87χρονος επιχείρησε να σκοτώσει με κουζινομάχαιρο την 79χρονη συζύγο του

Κρήτη: Μαύρη πρωτιά στα θανατηφόρα τροχαία – 1η στην Ελλάδα, 3η στην Ευρώπη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαργκαρίτα Λουί-Ντρέιφους, Ζωή, ΟΛΘ,margkarita loui-ntreifous, zoi, olth