Μαρινάκης για τροπολογία για μετανάστες: Κομματική πειθαρχία για όλους πλην Σαμαρά

Κομματική πειθαρχία θα ισχύσει για τους βουλευτές της ΝΔ, όσον αφορά στην ψήφιση της τροπολογίας για τη χορήση άδειας παραμονής και εργασίας σε μετανάστες που ήδη εργάζονται στην χώρα, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά το μπρίφινγκ.

Εξαίρεση από την κομματική πειθαρχία θα αποτελέσει, ως πρώην πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης,

σημειώνοντας ότι στους γενικούς κανόνες υπάρχουν και κατά περίπτωση εξαιρέσεις, αλλά και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια απομόνωσης του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ.

Με αφορμή την αναστάτωση που έχει προκληθεί εντός της κυβερνητικής παράταξης με αφορμή την επίμαχη αυτή τροπολογία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι μπορεί μεν να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για κάποια ζητήματα, ωστόσο, τελικά οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι ενιαίες, ενώ σε ερώτηση του topontiki.gr για το τι θα συμβεί αν υπάρξει κι άλλη διαφοροποίηση κατά την ψήφιση της τροπολογίας, είπε ότι θα ακολουθηθούν τα όσα ισχύουν για τέτοιες περιστάσεις, προφανώς αναφερόμενος σε πειθαρχική διαδικασία ή και διαγραφή του διαφωνούντα.

Ωστόσο, ο Π. Μαρινάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κ.Ο. της ΝΔ είναι συμπαγής, αρραγής και το έχει αποδείξει διαχρονικά, με τελευταίο παράδειγμα την υπερψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής, ενώ επανέλαβε ότι η τροπολογία δεν επιφέρει ούτε ελληνοποιήσεις, ούτε μονιμοποιήσεις ούτε δίνει άδειες παραμονής. Αντιθέτως, είπε ότι είναι μια one-off ρύθμιση που αφορά περίπου 30.000 μετανάστες που ήδη βρίσκονται στη χώρα και τους διασφαλίζει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία, με πολύ αυστηρά κριτήρια, η οποία ανακαλείται αυτομάτως μόλις παύσει η σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η ρύθμιση αυτή έχει μόνο οφέλη, καθώς αυξάνει τη δηλωμένη νόμιμη εργασία, αλλά και τους καταγεγραμμένους μετανάστες στη χώρα και έρχεται να αντιμετωπίσει την τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, όπως προγράμματα της ΔΥΠΑ και διακρατικές συμφωνίες. Και επισήμανε ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις και μάλιστα με πιο «χαλαρά» κριτήρια ισχύουν και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Ιταλία, προσθέτοντας ότι η ρύθμιση δεν αποτελεί κάλεσμα να έρθουν κι άλλοι μετανάστες και ότι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχίσει ως έχει.

Κατά τα λοιπά και με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, ο Π. Μαρινάκης δήλωσε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν αλλάζει και ότι η τρέχουσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης δεν αποκλείει την παρέμβαση στο Σύνταγμα. Μάλιστα, κάλεσε τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς να δείξουν ωριμότητα, όταν έλθει προς αναθεώρηση στη Βουλή το άρθρο 16.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα ξένα πανεπιστήμια για να έλθουν στην Ελλάδα, ωστόσο, κάλεσε τους πάντες να περιμένουν την παρουσίαση της ρύθμισης από το υπουργείο Παιδείας και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι το πλαίσιο για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ θα είναι ιδιαίτερα αυστηρό και ότι θα θέτει υψηλά στάνταρ για την ίδρυση και λειτουργία τους.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Ξεκίνησε η μάχη του Ανδρουλάκη με τον Μητσοτάκη – Αγώνας για τους «Κεντρώους»

Ολοταχώς για μη κρατικά ΑΕΙ, ψήφιση ως το τέλος Ιανουαρίου προαναγγέλλει ο Μητσοτάκης

Νέα Αριστερά: «Πρώτα» βήματα στη Βουλή και στον δρόμο με φόντο τις δημοσκοπήσεις – Το τρίπτυχο Χαρίτση

Keywords
Τυχαία Θέματα