Μαρινάκης για οπαδική βία: Να συμμορφωθούν οι ομάδες για να ανοίξουν τα γήπεδα με ασφάλεια

Στα τρία σκέλη των στόχων της κυβέρνησης, με τα νέα μέτρα που έλαβε για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Όσον αφορά στα τεχνικού τύπου ζητήματα (κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, ταυτοπροσωπία), ο Π. Μαρινάκης

σημείωσε ότι «αναμένουμε ότι οι ομάδες θα ανταποκριθούν στο ρόλο τους και θα εξασφαλίσουν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για το άνοιγμα των γηπέδων και την ασφάλεια των φιλάθλων», προσθέτοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε την οργή των πραγματικών φιλάθλων. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Αλλά έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε ότι όσοι πηγαίνουν στα γήπεδα με τους φίλους ή τα παιδιά τους θα ελέγχονται, θα ξέρουν ποιος κάθεται δίπλα τους και ότι αν κάποιος παρανομήσει θα αναγνωριστεί και θα έρθει αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη. Είναι ευθύνη των ομάδων και των ιδιοκτησιών των ΠΑΕ να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές για να μπορέσουν να ανοίξουν τα γήπεδα με ασφάλεια».

Σχολιάζοντας την κριτική ότι η κυβέρνηση «κλείνει» τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, ενώ το τελευταίο, τραγικό περιστατικό οπαδικής βίας συνέβη σε αγώνα βόλεϊ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «το φαινόμενο της οπαδικής βίας ξεκινά από το ποδόσφαιρο και έχει επεκταθεί. Ναι, αυτοί οι οργανωμένοι στρατοί – που θα ερευνηθεί εάν υπάρχουν μέσα σε αυτούς εγκληματικές οργανώσεις – ξεκινάνε από το χώρο του ποδοσφαίρου και πάνε σε γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, πλατείες και δρόμους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην κοροϊδευόμαστε, είναι στρατοί που ξεκινάνε από το χώρο των ποδοσφαιρικών γηπέδων».

Επίσης, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να κλείσει τις θύρες των οργανωμένων οπαδών, ωστόσο, όπως είπε, η ιδέα απορρίφθηκε καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ταυτοπροσωπίας στο γήπεδο και δε γίνεται έλεγχος με βάση ονομαστικό εισιτήριο, οπότε εκτίμησε ότι κάποιος που εντάσσεται σε θύρα οργανωμένων, θα είχε τη δυνατότητα να πάει να αγοράσει εισιτήριο σε θύρες που θα ήταν ανοιχτές και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «ουσιαστικά μία τέτοια απόφαση θα μετέθετε το πρόβλημα, ενδεχομένως και να το διόγκωνε». Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά την πάροδο του διμήνου να ανοίξουν τα γήπεδα μόνο των ομάδων εκείνων που θα έχουν συμμορφωθεί στα μέτρα.

Από την άλλη, απαντώντας σε ανακοίνωση του Ολυμπιακού, ο Π. Μαρινάκης απέρριψε τον ισχυρισμό ότι στοχοποιούνται από την κυβέρνηση συγκεκριμένες ομάδες και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία στοχοποίηση ή διαχωρισμός καμίας ομάδας. Δεν υπάρχουν οπαδοί δύο κατηγοριών». Προσέθεσε, δε, ότι από την μία πλευρά υπάρχει η οριζόντια απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών όλων των αγώνων των ομάδων της Superleague και των ομάδων που ανήκουν στις ίδιες ΠΑΕ, αλλά από την άλλη, και η δυνατότητα βάσει της ΚΥΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υφυπουργός Αθλητισμού να λαμβάνουν αποφάσεις και για τους υπόλοιπους αγώνες κατά περίπτωση.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι η απόφαση για την αναμέτρηση Ολυμπιακού – Μπάτσκα Τόπολα, ελήφθη για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, παραπέμποντας ιδίως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και υπενθύμισε ότι αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για το ντέρμπι στο βόλεϊ την Κυριακή, λέγοντας επίσης ότι «κρίθηκε ότι λίγες ημέρες μετά και ενώ ένα νέο παιδί παλεύει να κρατηθεί στη ζωή, δεν ήταν ασφαλές να γίνει αγώνας με θεατές. Αυτό είναι και τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει στοχοποίηση καμίας ομάδας», ενώ απέρριψε και το ζήτημα δημοκρατίας που εγείρει η ομάδα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα δημοκρατίας. Αυτό δεν έχει τεθεί ακόμη και από τις σκληρές ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης. Ούτε ήταν, ούτε είναι σε αντιπαράθεση η κυβέρνηση με κάποια ποδοσφαιρική ομάδα».

Τέλος, όσον αφορά στην προσφυγή της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, ώστε να υπάρξει αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και τη διερεύνηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο των οπαδών, ο Π. Μαρινάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει εξειδίκευση της έρευνας σε ομάδα ή παράγοντα ομάδας και ισχυρίστηκε ότι η ενοποίηση υποθέσεων και η συνολική διερεύνηση καταλήγει σε ταχύτερη διαλεύκανση, προσθέτοντας ότι «εδώ δε μιλάμε ενδεχόμενα για μία εγκληματική οργάνωση, αλλά περισσότερες, που στο όνομα μεγάλων ομάδων δρουν εδώ και χρόνια, αλλά ασκούν και αδικήματα που υπάγονται στο νόμο για τα ναρκωτικά ή αφορούν οικονομικά εγκλήματα».

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δικαιοσύνη να έχει όλες τις δυνατότητες να διερευνήσει τις υποθέσεις αυτές, ενώ σημείωσε ότι «ακούγεται η κατηγορία, “τώρα τα θυμηθήκατε;”. Μα, δε μιλάμε για ονόματα και υποθέσεις που ήταν στο συρτάρι αλλά για ομαδοποίηση και συσχέτιση. Νομίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στο να έχουμε το τέλος αυτών των φαινομένων», ενώ σχετικά με απόπειρες διαχωρισμού των διοικήσεων των ομάδων από τα οπαδικά επεισόδια, είπε ότι «σίγουρα εδώ και χρόνια υπήρχε ανοχή σε συμπεριφορές διαχρονική, ενδεχομένως υπό φόβο κόστους και δε νομίζω ότι υπάρχει εξαίρεση», ενώ επισήμανε ότι έχουν υπάρξει και διοικήσεις ομάδων που έχουν επιχειρήσει να έλθουν σε σύγκρουση με τους οργανωμένους οπαδούς, επαναλαμβάνοντας ότι «όσοι εγκληματούν, ενδεχομένως ως οργανώσεις, πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Συγκίνηση στη συνάντηση με τη γιαγιά που αγόρασε ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ (Video)

Κυριαρχία Μητσοτάκη χωρίς αντιπολίτευση: Ένα νόμισμα με δύο όψεις

ΠΑΣΟΚ: Πώς θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ο Ανδρουλάκης – Τα «κακά μηνύματα» των δημοσκοπήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα