Μαύρο ρεκόρ πληθωρισμού

Ρεκόρ εικοσιπενταετίας σημείωσε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας, σκαρφαλώνοντας στο 6,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτικές της ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά είναι οι ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και βέβαια το ασταμάτητο ράλι στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφεται έκρηξη του κόστους

για φυσικό αέριο 154,8% έναντι του Ιανουαρίου του 2021. Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανατιμηθεί κατά 36%, καύσιμα και λιπαντικά κατά 21,6%. Όσο για την ηλεκτρική ενέργεια, η αύξηση αγγίζει το 56% πάντα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μία από τις ακριβότερες χώρες σε όλη την Ευρώπη στη βενζίνη, στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που ο μέσος όρος των μισθών στη χώρα μας παραμένει σχεδόν στον… πάτο της ευρωπαϊκής κατάταξης. Την ίδια ώρα κυβέρνηση αρνείται τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους.

Ωστόσο οι πολίτες πρέπει να τα φέρουν βόλτα και με τις απλησίαστες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, καθώς και με τις τριψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, που στα περισσότερα νοικοκυριά αγγίζουν έως και έναν βασικό μισθό!

Στη 19η θέση οι αμοιβές

Μια που μιλάμε για μισθούς, θυμίζουμε στην χώρα μας ο μέσος μισθός βρίσκεται στη 19η θέση από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανέρχεται στα 1.116 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως για τον υπολογισμό των ελληνικών μισθών πραγματοποιείται αναγωγή με τους 14 μισθούς που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία στους 12 μισθούς που είναι η βάση υπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με βάση τους 14 μισθούς, οι μέσες αποδοχές στη χώρα μας πέφτουν ακόμα χαμηλότερα, στα 956 ευρώ τον μήνα, δηλαδή η Ελλάδα κατεβαίνει στην 24η θέση των 27 κρατών – μελών.

Από την άλλη η Ελλάδα διαθέτει την 4η υψηλότερη τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης σε όλη την Ευρώπη, καθώς έχει «σκαρφαλώσει» στα 1,85 ευρώ το λίτρο, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας έχει ξεπεράσει κατά πολύ και τα 2 ευρώ. Οι φόροι αντιστοιχούν σχεδόν σε ποσοστό 60% της τελικής τιμής στην Ελλάδα και αυτός είναι και ο βασικότερος παράγοντας για το γεγονός πως στη χώρα μας πωλείται σχεδόν η ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην Ευρώπη.

Φορολογικό κρεσέντο

Πρακτικά, όταν η τιμή στην αντλία είναι 1,85 ευρώ το λίτρο, μόνο οι φόροι είναι 1,11 ευρώ, δηλαδή η «καθαρή» τιμή είναι μόλις 0,74 ευρώ το λίτρο! Για μια απλή διαδρομή από την Αθήνα έως την Πάτρα, με τη μέση τιμή στα 1,85 ευρώ, ο οδηγός θα πρέπει να πληρώσει βενζίνη 29,21 ευρώ. Για την ίδια διαδρομή με το ίδιο όχημα πριν από σχεδόν έναν χρόνο (τιμή αμόλυβδης 1,510 ευρώ) θα πλήρωνε 23,84 ευρώ, δηλαδή 5,37 ευρώ λιγότερα.

Στην «κορυφή» της λίστας με τις χώρες που έχουν ακριβότερη τιμή βενζίνης σε σχέση με την Ελλάδα είναι οι Ολλανδία (2,018 ευρώ), Φινλανδία (1,90 ευρώ) και Δανία (1,89 ευρώ), χώρες που διαθέτουν τους υψηλότερους μισθούς σε όλη την Ευρώπη (Δανία 3.914 ευρώ), Φινλανδία (2.509 ευρώ) και Ολλανδία (2.152 ευρώ).

Σημειώνετε ότι, σύμφωνα με δελτία του ευρωπαϊκού και του ελληνικού παρατηρητήριου τιμών καυσίμων της 24ης Ιανουαρίου 2022, στις λιανικές τιμές αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων με φόρους, η χώρα μας κατείχε την 5η θέση στην ΕΕ-27, πολύ πάνω από τη μέση τιμή της ΕΕ, ενώ χωρίς φόρους κατείχε την 15η θέση, πολύ κάτω από τη μέση τιμή της ΕΕ!

Αυτό και μόνο αρκεί για να διαφανεί η απίστευτη αύξηση που επιφέρει η φορολογία στις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή.

Ομοίως οι θέσεις που κατέχει η χώρα στην τιμή πετρελαίου κίνησης (9η) και θέρμανσης (12η) στην ΕΕ-27, κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για να υπάρχει ένα.

Πανάκριβη η διατροφή

Σε ότι αφορά τώρα τις τιμές σε βασικά προϊόντα διατροφής αυτές πλέον κινούνται ανεξέλεγκτα. Αρνί και κατσίκι, βρώσιμα έλαια, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, ζυμαρικά και άλευρα είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που οι τιμές τους εκτοξεύθηκαν σε σχέση με πέρσι τον Ιανουάριο. Η τιμή στο αρνί και στο κατσίκι είναι αυξημένη κατά 17,6% ενώ ακόμη και το ψωμί έχει ανατιμηθεί κατά 5%.

Στα είδη διατροφής η μέση αύξηση είναι της τάξεως του 5,2% κάτι που οφείλεται λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ, χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.

Ακόμη και στα ενοίκια κατοικιών όμως καταγράφονται ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα η μέση αύξηση φθάνει το 22%. Πρόκειται για μια κατηγορία που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021.

Διαβάστε επίσης:

Ανακύκλωση: Κάτω από την βάση εξακολουθεί και παίρνει η Ελλάδα (Video)

Αγορά ακινήτων: Φθηνά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας η νέα τάση

Μειώνουν τις επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα

Keywords
Τυχαία Θέματα