Μαυροβούνιο: Η μικροσκοπική χώρα των Βαλκανίων που θέλει να γίνει το «Σεν Τροπέ της Αδριατικής» (Videos)

Όταν το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία, το 2006, ο τότε πρωθυπουργός διακήρυξε ότι «το Μαυροβούνιο θα γίνει ένας ελίτ τουριστικός προορισμός, καλύτερος από το Σεν Τροπέ».

Αυτή η δήλωση ακούστηκε τότε ως μια πολύ φιλόδοξη προσδοκία. Αλλά δύο δεκαετίες αργότερα η μικρή χώρα που βρίσκεται ανάμεσα στην Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, την Σερβία και την Κροατία, εξελίσσεται σε τουριστικό προορισμό με μεγάλες αξιώσεις.

Μεγιστάνες απολαμβάνουν τον ήλιο και τα νερά

στις ακτές, με τα τεράστια γιοτ, κάτι που είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων που έχουν γίνει σε μαρίνες και πεντάστερα ξενοδοχεία. Μία από αυτές τις επενδύσεις έγινε στο νησάκι Μάμουλα, όπου ανακαινίστηκε ένα κάστρο του 19ου αιώνα και απευθύνεται σε επισκέπτες με υψηλές απαιτήσεις.

Στο νησάκι φτάνεις με σκάφος από τον Κόλπο Κότορ, λίγα λεπτά αφότου περάσεις τα σύνορα με την Κροατία. Πλησιάζοντας βλέπεις να προβάλει το κάστρο πάνω στα βράχια. Το νησάκι Μάμουλα έχει διάμετρο μόλις 200 μέτρων και καταλαμβάνεται στο σύνολό του από το κάστρο που έχει μετατραπεί σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο με 22 σουίτες και δέκα δωμάτια. Η λιτότητα των εσωτερικών χώρων παραπέμπουν σε μοναστηριακή αρχιτεκτονική.

Μια λέξη που ακούει συχνά ο επισκέπτης στο Μαυροβούνιο είναι η λέξη «polako», που σημαίνει «μην αγχώνεστε, χαλαρώστε»… Κι αυτή η λέξη ταιριάζει στο νησάκι Μάμουλα, όπου ο επισκέπτης θα περάσει όλη τη μέρα δίπλα στην πισίνα, που βρίσκεται στο κέντρο του κάστρου, ή στην μικροσκοπική παραλία με τα λευκά βράχια, χαζεύοντας τα σκάφη που πλέουν στα ανοιχτά.

Το νησάκι πήρε το όνομα από τον στρατηγό Λάζαρ Μάμουλα, ο οποίος έχτισε το κάστρο το 1851, στο πλαίσιο των αμυντικών έργων που έγιναν στην είσοδο του Κόλπου Κότορ, στην εποχή της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας. Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως ιταλική φυλακή από τον Μουσολίνι, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν εγκαταλειφθεί στο έλεος του χρόνου. Το 2015 ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Σάμιχ Σαουίρις πρότεινε στην κυβέρνηση να το μετατρέψει σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στον πληθυσμό. Ωστόσο ο Σαουίρις εξασφάλισε συμβόλαιο μίσθωσης του κάστρου για 49 χρόνια και άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης, με την προϋπόθεση ότι θα γινόταν οι λιγότερες αλλαγές στο μνημείο.

Μετά την ανακαίνιση που διήρκεσε επτά χρόνια, το κάστρο- στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου κάποτε υπέφεραν οι φυλακισμένοι του Μουσολίνι, μετατράπηκε σε ένα κέντρο απόλαυσης, με τους επισκέπτες να χαλαρώνουν πίνοντας σαμπάνια. Το κάστρο που έγινε πολυτελές ξενοδοχείο είναι ακριβώς αυτός ο τύπος ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, ελπίζοντας ότι μετά την μεγάλη επένδυση του Αιγύπτιου μεγιστάνα θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου επιπέδου επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.

Το Μαυροβούνιο, με πληθυσμό μόλις 620.000 ατόμων, διατηρεί την ήρεμη γοητεία του και η εικόνα του ξενοδοχείου στο νησάκι Μάμουλα είναι εκείνη που αποδίδει ακριβώς και την μεγάλη εικόνα.

Διαβάστε επίσης:

Frontex: Στο απυρόβλητο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις επαναπροωθήσεις

Πότε και γιατί το ανθρώπινο είδος έφτασε κοντά στην πλήρη εξαφάνιση από τον πλανήτη

Απίστευτο περιστατικό σε πτήση – Έπιασε διάρροια επιβάτη κι έκαναν αναγκαστική προσγείωση

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαυροβούνιο, Βαλκανίων, Σεν Τροπέ, Αδριατικής Videos,mavrovounio, valkanion, sen trope, adriatikis Videos