Μαζική παραγωγή εγκεφάλων στα εργαστήρια του Τζον Χόπκινς
Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα επιστήμων- ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε στο εργαστήριο μικροσκοπικούς εγκεφάλους, που διαθέτουν πολλούς νευρώνες και άλλα κύτταρα του κανονικού ανθρώπινου εγκεφάλου.
Οι μικροσκοπικοί εγκέφαλοι διαθέτουν επίσης μερικές -ασφαλώς ούτε κατά διάνοια όλες- από τις φυσιολογικές λειτουργίες, όπως τη δημιουργία μυελίνης που μονώνει τα νεύρα, αλλά και την αυθόρμητη εκδήλωση ηλεκτροχημικής δραστηριότητας, που μπορεί να καταγραφεί με ηλεκτρόδια και η οποία παραπέμπει στη
Ο εργαστηριακός εγκέφαλος, που μπορεί να αναπαραχθεί σε μαζική κλίμακα, προορίζεται να βοηθήσει την φαρμακολογική και άλλη έρευνα πάνω στις διάφορες νευρολογικές παθήσες (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, πολλαπλή σκληρυνση, αυτισμό κ.α.), ενώ θα μειώσει και την ανάγκη να γίνονται ανάλογα τεστ σε ζώα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή τοξικολογίας Τόμας Χάρτουνγκ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει η Ελληνίδα Γεωργία Μακρή, που πήρε το διδακτορικό της από το Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα και σήμερα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Τζονς Χόπκινς.
Οι μίνι-εγκέφαλοι έχουν διάμετρο όσο το μάτι μιας μύγας ή ενός μολυβιού -το μέγεθος που έχει ο εγκέφαλος ενός εμβρύου δύο μηνών- και είναι οριακά ορατοί με γυμνό μάτι. Εκατοντάδες χιλιάδες αντίγραφά τους μπορούν να παραχθούν σε κάθε «φουρνιά» (καλλιέργεια). Εκτός από τις νευρολογικές παθήσεις, έχουν ήδη αρχίσει δοκιμές για την αξιοποίηση των εργαστηριακών εγκεφάλων σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων, τραυμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι τέτοιοι μίνι-εγκέφαλοι θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο που δοκιμάζονται τα νέα φάρμακα από πλευράς ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Οι μίνι-εγκέφαλοι έχουν ως «πρώτη ύλη» δερματικά ενήλικα κύτταρα, που -μετά από γενετικό επαναπρογραμματισμό- μετατρέπονται σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, παρόμοια με τα εμβρυικά, και τελικά εξειδικεύονται σε εγκεφαλικά κύτταρα.
Οι εν λόγω μικροσκοπικοί εγκέφαλοι είναι «μπάλες» κυττάρων, που αναπτύσσουν δομές παρόμοιες των κανονικών εγκεφάλων μέσα σε διάστημα δύο μηνών στο εργαστήριο. Θεωρούνται ανώτεροι για την μελέτη των εγκεφαλικών παθήσεων, σε σχέση με τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πειραματόζωα όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια, επειδή αποτελούνται από κύτταρα ανθρώπων και όχι τρωκτικών.
Όπως ανέφερε ο Χάρτουνγκ, «το 95% των φαρμάκων, αφότου έχουν δοκιμασθεί σε ζώα, δείχνουν πολλά υποσχόμενα, αλλά στη συνέχεια αποτυγχάνουν, όταν δοκιμάζονται στους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει μεγάλη σπατάλη χρόνου και χρημάτων».
«Δεν είμαστε αρουραίοι, όπως δεν είμαστε ούτε μπάλες κυττάρων. Όμως μπορούμε να πάρουμε καλύτερες πληροφορίες από αυτές τις κυτταρικές μπάλες, παρά από τα τρωκτικά», τόνισε.
'Αλλες επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ και την Αυστρία έχουν ήδη δημιουργήσει μεγαλύτερους μίνι-εγκεφάλους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να αναπαραχθούν μαζικά σε πανομοιότυπη μορφή.
«Ο δικός μας μίνι-εγκέφαλος δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε κατ' ανάγκη ο καλύτερος. Όμως είναι ο πιο τυποποιημένος. Και όταν δοκιμάζει κανείς φάρμακα, αυτό είναι καθοριστικό», δήλωσε ο Χάρτουνγκ. «Επιπλέον, αν τέτοια μοντέλα του εγκεφάλου χρησιμοποιηθούν από κάθε εργαστήριο, τότε θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε σε ευρεία κλίμακα τα πειράματα στα ζώα», πρόσθεσε.
Ο αμερικανός τοξικολόγος ήδη κατέθεσε αίτηση για την κατοχύρωση της σχετικής πατέντας, ενώ αναπτύσσει και την εταιρεία Organome για την παραγωγή τους, η οποία αναμένεται να αρχίσει έως το τέλος του 2016, σε συνεργασία με την εταιρεία Atera του Λουξεμβούργου.
εγκέφαλοςπαραγωγή εγκεφάλωνεργαστήριαΤζον ΧόπκινςHas video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Του έλεγα να μην παρκάρει εκεί…» - Για ποιο λόγο έγινε το φονικό
- Τριπλό τσεκούρι στις συντάξεις... Ποιες κόβονται και πόση θα είναι η μείωση;
- Ποιοι προλαβαίνουν να πάρουν σύνταξη πριν από τα 67
- Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο σε δοκιμαστική πτήση
- Την Τρίτη η κηδεία της Μαρίας Παπουτσάκη
- Έφυγε λίγες ώρες πριν τα 18 του!
- Ανακοίνωσε τον γάμο του μόλις 15 μέρες πριν! Ποιοι θα είναι οι κουμπάροι;
- ΕΟΠΥΥ: Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις σχεδόν για όλες τις παροχές
- Μηχανή κοπής ξύλων «ρουφάει» κηπουρό
- Προσοχή σε επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης που δεν καλύπτεται από το εμβόλιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Μαζική παραγωγή εγκεφάλων στα εργαστήρια του Τζον Χόπκινς
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 15-02-2016
- Εμείς στα κάγκελα, αυτοί με μεζούρα
- Mικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων
- Ελντοράντο το Ιράν!
- «Πυρά» Βαρουφάκη κατά της Ιρλανδικής κυβέρνησης
- Τέσσερα δισ. άνθρωποι χωρίς επαρκή πρόσβαση σε νερό
- Ο άνθρωπος που ήθελε να πετάξει
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Μαζική παραγωγή εγκεφάλων στα εργαστήρια του Τζον Χόπκινς
- Μελισσανίδης: «Κερδίσαμε τον Αλη Μπαμπά και τους 40 κλέφτες»
- «Πυρά» Βαρουφάκη κατά της Ιρλανδικής κυβέρνησης
- Ισπανία: Έξι τραυματίες λόγω κατάρρευσης οροφής σε κινηματογράφο
- Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τουλάχιστον 5,5 εκατ. θανάτους το χρόνο
- Λαμπερές εμφανίσεις στα βραβεία BAFTA - Ποιοι αστέρες φιλήθηκαν σε «Kiss Cam» (Photos + Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις