Με ευχολόγια αντιμετωπίζει και πάλι η Ευρώπη την Τουρκία – Στον αέρα και το ζήτημα των αυξήσεων στην ενέργεια

Για άλλη μία φορά η Ευρώπη επιλέγει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα έναντι της χώρας μας με συμβατικούς τρόπους – αναφορά στο κείμενο της συνόδου κορυφής- και χωρίς στην πραγματικότητα να διαταράξει τις σχέσεις της με την γειτονική μας χώρα.

Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι περισσότερες από 170 φορές έχει υπάρξει καταδικαστική αναφορά της Τουρκίας στα συμπεράσματα των συνόδων κορυφής αντιλαμβάνεται γιατί οι γείτονες μας συνεχίζουν να έχουν αυτή την απειλητική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας.

Αυτό

που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζουμε στην Ελλάδα ως «ξεκάθαρο μήνυμα» δεν είναι τίποτε άλλο από την πάγια Ευρωπαϊκή πρακτική η οποία αποβλέπει στο να ικανοποιήσει από την μία την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη να μην προκαλέσει τους Τούρκους αξιωματούχους.

Έτσι και σε αυτή την σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι οι 27 θα στείλουν σαφές μήνυμα καταδίκης της προκλητικής συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το προσχέδιο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ΕURACTIV οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων της Άγκυρας κατά της Αθήνας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «τη βαθιά του ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας» και υπογραμμίζει πως «η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει με βιώσιμο τρόπο σχέσεις καλής γειτονίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο αντίγραφο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου των «27» στέλνοντας σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία.

Παράγοντες που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα υποστηρίζουν πάντως ότι την συγκεκριμένη στιγμή η κυβέρνηση θα μπορούσε να διεκδικήσει και να πάρει πολύ περισσότερα πράγματα για δύο λόγους.

–Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του έχει θορυβήσει ιδιαιτέρα την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Άρα οι εταίροι μας για κανέναν λόγο δεν θα ήθελαν να επιτρέψουν στον Τούρκο πρόεδρο την κλιμάκωση της κρίσης την στιγμή μάλιστα που εμφανίζεται με μία αναθεωρητική ρητορική.

–Ακόμα το γεγονός ότι η Αθήνα την συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται ως ο βασικός εταίρος των Αμερικανών στην περιοχή έχει την σημασία του και θα έπαιζε τον ρόλο του σε μία στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να ζητάει όλο και περισσότερα.

Εν τω μεταξύ χαμηλές είναι οι προσδοκίες και σε ότι αφορά τα ενεργειακά, καθώς διαφαίνεται στον ορίζοντα να υπάρχει κοινή γραμμή για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Αντίθετα για άλλη μια φορά υπάρχει η αίσθηση ότι και σε αυτό το Συμβούλιο μπορεί να υπάρξει μία σφοδρή σύγκρουση Βορρά – Νότου.

Ο πρωθυπουργός που δείπνησε χθες στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Ντράγκι, ευελπιστεί ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να προσέλθουν στη Σύνοδο με κοινές επιδιώξεις, καθώς η Ελλάδα, η Ιταλία αλλά και η Ισπανία θα επανακαταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες έχουν στην αιχμή τους την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ερώτημα είναι ωστόσο εάν θα επικρατήσουν και πάλι τα εθνικά συμφέροντα, όπως έγινε τις προηγούμενες φορές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ή οι ηγέτες της Ε.Ε θα αναζητήσουν λύσεις που θα ανακουφίζουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Διαβάστε επίσης

«Mad Video Music Awards 2022»: Ξύλο και επεισόδια μεταξύ τράπερς – Διεκόπη η εκδήλωση (Video)

Μητσοτάκης-Ντράγκι: Κοινό αίτημα για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου – Τι είπαν για Τουρκία και Ουκρανία

Ζάππειο: «Έκλεψε» τις εντυπώσεις το αρχιτεκτονικό σχέδιο για το Καζίνο στο Ελληνικό

Keywords
Τυχαία Θέματα