Με ενεργειακή αγάπη από τη Ρωσία…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

…Επέστρεψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κίνηση που θέτει, τουλάχιστον, σε αμηχανία ΗΠΑ και Κομισιόν, αφού θέτει υπό αμφισβήτηση το σφικτό ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε ως χώρα μέχρι σήμερα..

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεσμεύθηκε να συμμετάσχουν εταιρείες της στον διαγωνισμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα

και την Κρήτη, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ως σημαντική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες παρατάθηκε για δυο μήνες, απόφαση που ανακοινώθηκε στις 30 Μαρτίου και ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης βρισκόταν ακόμα σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

«Σφήνα» με νέο αγωγό

Η νέα κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα, πάντως, που αναμένεται να ενοχλήσει ΗΠΑ και Κομισιόν ακούει στο όνομα Turkish Stream και πρόκειται για τον ρώσικο αγωγό φυσικού αερίου που έχει σχεδιάσει η Μόσχα μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς αντικατάσταση του South Stream, που ακυρώθηκε μετά από ισχυρή παρέμβαση της ΕΕ προς την Βουλγαρία.

Και πρόκειται να ενοχλήσει αφού ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, πρότεινε στον Έλληνα ομόλογό του τη συμμετοχή της Ελλάδας έτσι ώστε ο αγωγός να περάσει τα ελληνικά σύνορα και μέσω της χώρας να διακλαδωθεί προς Σκόπια , Ουγγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος ως ζωηρότατο, διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται εξελίξεις στο θέμα ακόμα και κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου. Επίσκεψη που, μάλιστα, δήλωσε ότι θα αποτελέσει σταθμό για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων.

Σε ερώτηση για το εάν το ενδεχόμενο συμμετοχής στον ρωσικό αγωγό θα φέρει την χώρα σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ , ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε ότι η κάθε χώρα εκτιμά τα δικά της συμφέροντα και την ευρωπαϊκή προοπτική της συμπληρώνοντας ότι : «ακούμε όλες τις απόψεις αλλά δεν είμαστε υποτελείς κανενός».

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Gazprom, Aλεξέι Μίλερ, έθεσε επίσης θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και μείωσης του λεγόμενου take or pay, δηλαδή, της χρηματικής ποινής που πληρώνει η χώρα μας όταν μειώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι ότι θα υπάρξει δραστική μείωση, τουλάχιστον, στο take or pay αλλά και στην τιμή του φυσικού αερίου με δεδομένο ότι η σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα λήγει στο τέλος του χρόνου οπότε έτσι κι αλλιώς θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις.

ΛαφαζάνηςενέργειαΗΠΑΡωσίαΚομισιόναγωγός
Keywords
Τυχαία Θέματα