Με μηνύματα προς Βρυξέλλες η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν. Δείτε τι είπαν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ελπίδα να συνεχιστεί η «άνοιξη», όπως τη χαρακτήρισε, στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή του συνέντευξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ταυτόχρονα διεμήνυσε προς… πολλές κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Συζητήσαμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές

στη Ρωσία και να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις όπως είναι ο τουρισμός ή οι υποδομές, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να συμβάλει ενεργά στην δημιουργία γεφυρών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ρωσία και εμείς, σε αντίθεση με κυβερνήσεις του παρελθόντος, έχουμε τη βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα μας δεν έθεσε αίτημα οικονομικής βοήθειας, αλλά, όπως είπε, μια και συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σε πολλούς τομείς, στην περίπτωση κάποιου μεγάλου έργου, από τα κέρδη μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές. Αυτό, όπως είπε, δεν είναι από μόνο του βοήθεια, αλλά συνεργασία προς κοινό όφελος.

Ο Β. Πούτιν σημείωσε ακόμη το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει και ελπίζει ότι δεν θα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τους άλλους ενδιαφερόμενους.

Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει από χώρα σε χώρα για να βρει χρήματα σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό, σχολίασε σχετική ερώτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση θα πρέπει επίσης να είναι ευρωπαϊκή λύση, σε συνευθύνη με τους εταίρους, διότι, σε άλλη περίπτωση, θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλη την ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας, αν και έχει υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα, δεν έχει απωλέσει τη γεωοπολιτική της δυναμική. Σεβόμαστε –είπε- τις ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά δε γίνεται σε κάποιες χώρες να επιτρέπονται συμφωνίες ενεργειακού προσανατολισμού και σε άλλες όχι.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι ο οικονομικός πόλεμος δεν είναι λύση.

Για το ρωσικό εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, ο Β. Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για μία χώρα μόνο, αλλά μπορούν να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές μέσω κοινών εταιρειών.

Όσον αφορά στις… αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για την επίσκεψη Τσίπρα, ο Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί αυτή θεωρείται κάτι παράδοξο, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αποφασίζει τις κινήσεις της.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα μας δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να ασκεί το δικαίωμά της στο να ασκεί μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως αποικία χρέους, ενώ, για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, είπε ότι στη βάρκα της ευρωζώνης δεν είμαστε λαθρεπιβάτες, αλλά συνιδιοκτήτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα εξέφρασε το ενδιαφέρον της να διερευνήσει το ενδεχόμενο ενός ελληνικού αγωγού, τονίζοντας ότι σε ελληνικό έδαφος δεν θα υπάρξει «τουρκικός» αγωγός.

ΤσίπραςΠούτιναγωγόςαγροτικά προϊόνταΒρυξέλλες
Keywords
Τυχαία Θέματα