Με νόμο του Πούτιν 15 χρόνια φυλάκιση σε όποιον διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για «εισβολή στην Ουκρανία»

«Χοντραίνει» την κατάσταση με τα ΜΜΕ ο πρόεδρος Πούτιν. Στη Ρωσία πέρασε νόμος με τον οποίον θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 15 ετών όποιος διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις» για την εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι η αυστηρότερες κυρώσεις κατά της ελευθερίας του λόγου που έχουν επιβληθεί στα 22 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία της αχανούς χώρας ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σημειώνουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Η

εκστρατεία καταστολής έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το Κρεμλίνο προσπαθεί να περιορίσει την δυσαρέσκεια για τον πόλεμο και να ελέγξει το αφήγημα καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ως αποτέλεσμα των σκληρών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση.

Και μόνον στην είδηση ότι ετοιμάζεται τέτοιο είδους νόμος και με σκληρές κυρώσεις, πολλά ανεξάρτητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε μόλις την Παρασκευή το θεσμικό πλαίσιο που ποινικοποιεί κάθε αντίθετη προς τη Ρωσία δημόσια γνώμη ή δημοσίευμα για την πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Την ίδια κιόλας ημέρα πολλά ανεξάρτητα ρωσικά μίντια έκλεισαν, ενώ το BBC ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες του στη Ρωσία.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο (5/3) και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τον παραβαίνει όποιος αποκαλεί τον πόλεμο «πόλεμο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε οποιαδήποτε δημοσίευση ή μετάδοση, από τη στιγμή που το Κρεμλίνο λέει ότι πρόκειται για «στρατιωτική επιχείρηση».

Η δικαιολογία για την απαγόρευση

Την ίδια στιγμή η ρωσική κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση στο εσωτερικό της χώρας στους ιστότοπους μεγάλων ρωσόφωνων ΜΜΕ που όμως έχουν την έδρα τους εκτός Ρωσίας αλλά και το Facebook, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την υψηλή δημοφιλία στην δυτικόστροφη μερίδα της ρωσικης αστικής τάξης, πολλά μέλη της οποίας με αναρτήσεις τους ασκούν σφοδρή κριτική στον προέδρο τους.

Το μπλοκάρισμα του Facebook έγινε επειδή «έχει προβεί σε διακρίσεις σε βάρος ρωσικών μέσων ενημέρωσης», ισχυρίζεται η ρυθμιστική αρχή διαδικτύου της Ρωσίας και άφησε την πρόσβαση σε λογαριασμούς που είναι υπερ του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου και του τηλεοπτικού σταθμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε πλήγμα στην ελευθερία του ιντερνετ, εντούτοις τα κοινωνικά δίκτυα της Δύσης παραμένουν προσβάσιμα παρα τον υφέρποντα αυταρχισμό του προέδρου Πούτιν.

Προς το παρόν δημοφιλή ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το VKontakte εξακολουθούν να είναι προσβάσιμα, καθώς επίσης και τα Instragram, Twitter και Youtube.

Ωστόσο αναλυτές αναμένουν ότι η απαγόρευση πρόσβασης θα επεκταθεί, υπογραμμίζοντας την σημασία που έχουν οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Telegram, το οποίο- σημειώνουν- το Κρεμλίνο αποπειράθηκε να κλείσει το 2018.

«Προδότης» όποιος γράφει για «ρωσική εισβολή»

Ρώσοι αξιωματούχοι που ασπάζονται την αντίληψη για «στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», ισχυρίζονται ότι «υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον» όταν οι δημοσιογράφοι ασκούν κριτική και γράφουν ή κάνουν λόγο για τον πόλεμο χρησιμοποιώντας τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή», και τους χαρακτηρίζουν προδότες.

Ο νόμος ψηφίστηκε ομοφώνως από την κάτω βουλή της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, δηλαδή την Κρατική Δούμα, και σύμφωνα με τον πρόεδρος της Βίτσεσλαβ Βολόντιν «εκείνοι που είπαν ψέματα και έκαναν δηλώσεις οι οποίες δυσφημούν τις ένοπλες δυνάμεις μας θα υποστούν σκληρότατη τιμωρία».

Το γράμμα του νόμου δεν δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με το τί συνιστά αδίκημα, όμως Ρώσοι δημοσιογράφοι και αντίθετοι με την πολιτική του Κρεμλίνου θεωρούν ότι κάθε αντίθετη άποψη στις κυβερνητικές δηλώσεις εν δυνάμει είναι έγκλημα.

Ο νόμος επίσης επισύρει ποινές πολυετούς φυλάκιση στις περιπτώσεις που απαξιώνεται η «η χρήση του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία» και  γίνονται εκκλήσεις σε άλλες χώρες για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ή για διαμαρτυρίες για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Καβγάς Πορτοσάλτε – Σβέρκου στον αέρα: «Εγκαταλείπω, δεν χαλάω τη ζαχαρένια μου πρωί πρωί» (video)

ΣΚΑΪ: Νέες αλλαγές στο πρόγραμμα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

O Ζελένσκι εξώφυλλο στο περιοδικό New Yorker κρατώντας μία σημαία

Keywords
Τυχαία Θέματα