Με ποιες θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στο Eurogroup

Πολιτική

 

Τηλεδιάσκεψη ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου. Πέτσα, του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, του επικεφαλής του ΣΟΕ

κι εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιxάλη Αργυρού και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

Μάλιστα οι κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως πρόκειται για «στήριξη ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και τα μέσα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της».

Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank). Όσον αφορά τον ESM η χώρα μας θα προσέλθει στη συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Όπως πολλές φορές έχει διατυπωθεί, η θέση της Ελλάδας είναι ότι «η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη».

Μια κίνηση - καταλύτης

Απαιτείται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια κίνηση - καταλύτης, που θα προσφέρει ισχυρή ένεση ρευστότητας στις εθνικές και την ευρωπαϊκή οικονομία, με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου, το οποίο θα χρηματοδοτεί- μέσω πιθανόν ενός ταμείου αλληλεγγύης- τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της επόμενης μέρας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οδικού χάρτη, και θα αναζωογονήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε άρθρο- παρέμβαση εν όψει του σημερινού Eurogroup, το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Σύμφωνα με τον υπουργό, πανευρωπαϊκά οι ανάγκες στην αδρανοποιημένη και χειμαζόμενη από την υγειονομική κρίση πραγματική οικονομία και στον παραγωγικό ιστό της, είναι πολύ μεγαλύτερες από τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα.

Όπως είναι η επενδυτική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας με τη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία και- κυρίως- η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων, που, μέσω μόχλευσης, θα μπορούσε να κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κινούνται στο σωστό δρόμο. Το ίδιο ισχύει για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση ενός προσωρινού ταμείου για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (SURE), καθώς και για τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για αξιοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη- μέλη, με ευελιξία και προϋποθέσεις σχετιζόμενες αποκλειστικά με το εξωγενές και συμμετρικό σοκ της οικονομίας.

Ωστόσο, προσθέτει ο υπουργός, είναι απαραίτητο, σε μια λογική πραγματικής αλληλεγγύης, να ριχτούν στη «μάχη» και άλλα ισχυρά «όπλα». Και λέει ότι οι αποφάσεις που καλείται να λάβει σήμερα το Eurogroup θα πρέπει αφενός να εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης, και αφετέρου να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία και απροθυμία.

EurogroupΜητσοτάκηςΣταϊκούραςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα