Με πυραύλους Storm Shadow και ATACMS μάχεται η Ουκρανία τη Ρωσία: «Θα αμυνθούμε και θα ανταποδώσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα»

Η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά την Τετάρτη πυραύλους Storm Shadow βρετανικής και γαλλικής κατασκευής σε στόχους εντός της Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικό στρατιωτικό ιστολόγιο και το Reuters, μία ημέρα μετά την εκτόξευση πυραύλων ATACMS αμερικανικής κατασκευής.

Η χρήση από την Ουκρανία των πυραύλων που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο για να πλήξει ρωσικό έδαφος επιβεβαιώθηκε στο Reuters από αξιωματούχο

υπό τον όρο της ανωνυμίας. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης τη χρήση του πυραύλου, επικαλούμενα πηγές.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη χρήση των πυραύλων βρετανικής-γαλλικής κατασκευής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

Όταν ο Ουμέροφ ρωτήθηκε αν η Ουκρανία χρησιμοποίησε τους πυραύλους Storm Shadow για να πλήξει στόχο εντός της Ρωσίας, απάντησε: «Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, οπότε δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Αλλά απλά στέλνουμε ότι είμαστε ικανοί και σε θέση να απαντήσουμε».

Ο Ουμέροφ πρόσθεσε: «Θα αμυνθούμε και θα ανταποδώσουμε τα χτυπήματα… με όλα τα διαθέσιμα μέσα»

Το Κίεβο χτύπησε με Storm Shadow το Κρασνοντάρ

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως χτύπησε με πυραύλους Storm Shadow τη ρωσική επαρχία του Κρασνοντάρ.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν αποθήκες πυρομαχικών που τροφοδοτούσαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία αλλά και στην περιοχή του Ντονμπάς.

Πυραύλους Storm Shadow οι Ουκρανοί έχουν όπως αποδεικνύεται περισσότερους από ότι ATACMS. Oι Βρετανοί υπολογίζεται πως έχουν προμηθεύσει με περισσότερους από 700 το Κίεβο ενώ και οι γαλλικοί SCALP ίδιας τεχνολογίας είναι εκατοντάδες.

Επίθεση και με ATACMS

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία εκτόξευσε έξι πυραύλους ATACMS στις εγκαταστάσεις στο Μπριάνσκ, υποστηρίζοντας ότι πέντε από τους πυραύλους καταρρίφθηκαν και ο έκτος υπέστη ζημιά. Το υπουργείο είπε ότι θραύσματα των βλημάτων έπεσαν στο έδαφος της στρατιωτικής εγκατάστασης, προκαλώντας πυρκαγιά που κατασβέστηκε.

Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένκσι δήλωσε: «Η Ουκρανία έχει δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας. Διαθέτει drones μεγάλης εμβέλειας δικής της παραγωγής. Τώρα έχουμε έναν μακρύ «Ποσειδώνα» (Ουκρανικοί πύραυλοι κρουζ) και όχι μόνο έναν. Και τώρα έχουμε ATACMS. Και θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά».

Ουκρανία: Δεν θα δεχθούμε καμία πρόταση κατάπαυσης του πυρός εάν δεν γίνει σεβαστή η εδαφική μας ακεραιότητα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πρόταση για κατάπαυση του πυρός και τέλος του πολέμου εαν δεν γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Την ίδια ώρα το Κίεβο κατήγγειλε για ακόμη μια φορά εκτελέσεις ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από τον ρωσικό στρατό.

Δύο ουκρανοί στρατιώτες, που είχαν αιχμαλωτιστεί από ρωσικές δυνάμεις, εκτελέστηκαν πριν από μιάμιση εβδομάδα κοντά στην κοινότητα Νοβοντμίτριβκα στην περιφέρεια Ντονέτσκ (ανατολικά), έγινε γνωστό χθες Τετάρτη από τις τοπικές αρχές. Τα ανυπεράσπιστα θύματα είχαν αναγκαστεί να γδυθούν πριν από την εκτέλεσή τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλοι τρεις τραυματίες φέρονται να εκτελέστηκαν στην ίδια περιοχή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο επίτροπος του ουκρανικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρο Λουμπινέτς αναφέρθηκε επίσης σε εκτέλεση αιχμαλώτων στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Λήψεις από drone, που μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, φέρονται να καταγράφουν την εκτέλεση περισσότερων από 10 ανθρώπων.

Ο Λουμπινέτς δήλωσε ότι ενημέρωσε με επιστολή του τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, δεκάδες αιχμάλωτοι πολέμου έχουν σκοτωθεί – κυρίως από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Storm Shadow: Το νέο όπλο στη φαρέτρα των Ουκρανών

Οι Storm Shadow, είναι πύραυλοι κρουζ αέρος-εδάφους με εμβέλεια 250 χιλιομέτρων ή και ακόμη μεγαλύτερη αν ευσταθούν οι πληροφορίες που διακινούνται στο Διαδίκτυο. Είναι σχεδιασμένοι για να διαπερνούν οχυρωμένες εγκαταστάσεις ή να χτυπούν στόχους μεγάλης σημασίας, όπως γέφυρες ή αποθήκες οπλισμού, ακόμη και αγκυροβολημένα πλοία.

Кадры ударов крылатых ракет Storm Shadow по селу Дарьино в Курской области. pic.twitter.com/vXuzA86uWe

— IanMatveev (@ian_matveev) November 20, 2024Τι είναι ο Storm Shadow;

Ο Storm Shadow είναι ένας αγγλο-γαλλικός πύραυλος κρουζ με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 km (155 μίλια). Οι Γάλλοι τον λένε Scalp.

Εκτοξεύεται από αεροσκάφος και στη συνέχεια πετά με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του ήχου, αγκαλιάζοντας το έδαφος, πριν πέσει και πυροδοτήσει την ισχυρή εκρηκτική του κεφαλή.

Το Storm Shadow θεωρείται ιδανικό όπλο για τη διείσδυση σε θωρακισμένες αποθήκες πυρομαχικών, όπως αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας.

Αλλά κάθε πύραυλος κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια, επομένως τείνουν να εκτοξευθούν ως μέρος μιας προσεκτικά σχεδιασμένης αποστολής, καθώς συνήθως χρησιμοποιούνται πολύ φθηνότερα drones, που στέλνονται για να μπερδέψουν και να εξαντλήσουν την αεροπορική άμυνα του εχθρού, όπως κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα, χτυπώντας το ναυτικό αρχηγείο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη και καθιστώντας ολόκληρη την Κριμαία επισφαλή για το ρωσικό ναυτικό.

Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Sibylline, λέει ότι το Storm Shadow είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο για την Ουκρανία, χτυπώντας ακριβώς ενάντια σε καλά προστατευμένους στόχους στα κατεχόμενα εδάφη.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κίεβο άσκησε πιέσεις για τη χρήση του εντός της Ρωσίας, ιδιαίτερα για να στοχεύσει αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση επιθέσεων με βόμβες ολίσθησης που παρεμπόδισαν πρόσφατα τις προσπάθειες της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας», λέει.

Γιατί το θέλει τώρα η Ουκρανία;

Οι πόλεις και οι γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας βρίσκονται υπό καθημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία.

Πολλοί από τους πυραύλους και τις βόμβες ολίσθησης που προκαλούν καταστροφή σε στρατιωτικές θέσεις, πολυκατοικίες και νοσοκομεία εκτοξεύονται από ρωσικά αεροσκάφη πολύ μέσα στη Ρωσία.

Το Κίεβο διαμαρτύρεται ότι το να μην του επιτρέπεται να χτυπήσει τις βάσεις από τις οποίες εξαπολύονται αυτές οι επιθέσεις είναι σαν να πολεμά με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη του.

Η Ουκρανία έχει το δικό της, καινοτόμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα drone μεγάλης εμβέλειας.

Κατά καιρούς, αυτές οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αιφνιδιάσει τους Ρώσους και έχουν φτάσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία.

Αλλά μπορούν να μεταφέρουν μόνο ένα μικρό ωφέλιμο φορτίο και οι περισσότεροι εντοπίζονται και αναχαιτίζονται.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι για να απωθήσει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, χρειάζεται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου του Storm Shadow και συγκρίσιμα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ATACM, τα οποία έχουν ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.

Τι διαφορά θα μπορούσε να κάνει το Storm Shadow;

Για κάποιους θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά, ενώ για κάποιους άλλους αναλυτές είναι πολύ αργά. Το Κίεβο ζητούσε να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας εδώ και τόσο καιρό και η Μόσχα έχει ήδη λάβει προφυλάξεις για την ενδεχόμενη άρση των περιορισμών.

Έχει μετακινήσει βομβαρδιστικά, πυραύλους και ορισμένες από τις υποδομές που διατηρεί πιο πίσω, μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία και πέρα ​​από την εμβέλεια του Storm Shadow.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) έχει εντοπίσει περίπου 200 ρωσικές βάσεις που βρίσκονται στην εμβέλεια του Storm Shadow που εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία.

Ωστόσο, ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στο BBC ότι υπήρχε σκεπτικισμός στον Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο σχετικά με το πόση διαφορά θα είχε η χρήση πυραύλων Storm Shadow στη Ρωσία στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Ο Τζάστιν Κραμπ της Sibylline δήλωσε στο BBC ότι ενώ η ρωσική αεράμυνα έχει εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει την απειλή του Storm Shadow εντός της Ουκρανίας, αυτό το έργο θα είναι πολύ πιο δύσκολο δεδομένου του εύρους της επικράτειας της Μόσχας που θα μπορούσε τώρα να εκτεθεί σε επίθεση.

«Αυτό θα καταστήσει τη στρατιωτική επιμελητεία, τη διοίκηση και τον έλεγχο και την αεροπορική υποστήριξη πιο δύσκολη στην παροχή, και ακόμη και αν τα ρωσικά αεροσκάφη αποσυρθούν περαιτέρω από τα σύνορα της Ουκρανίας για να αποφύγουν την απειλή πυραύλων, θα συνεχίσουν να υφίστανται αύξηση του χρόνου και του κόστους ανά πτήση προς τη γραμμή του μετώπου».

Επιπλέον, θα έθετε ένα δίλημμα για τη Ρωσία ως προς το πού να τοποθετήσει αυτές τις πολύτιμες αεροπορικές άμυνες, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τα drones της Ουκρανίας να περάσουν.

Τελικά όμως, το Storm Shadow είναι απίθανο να αλλάξει την κατάσταση. Η Ουκρανία δεν έχει πολλούς πυραύλους και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει να δώσει πολύ λίγους.

Και έχει αναφερθεί ευρέως ότι, εν αναμονή της χορήγησης αυτής της άδειας, η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των αεροπορικών μέσων και των πυρομαχικών της βαθύτερα στη Ρωσία, πέρα ​​από το βεληνεκές των πυραύλων της Ουκρανίας.

Γιατί η Δύση δίστασε;

Η απάντηση με μια λέξη είναι: κλιμάκωση.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι, αν και μέχρι στιγμής όλες οι απειλούμενες κόκκινες γραμμές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αποδείχθηκαν μπλόφες, το να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με πυραύλους που προμήθευε η Δύση θα μπορούσε απλώς να τον ωθήσει σε αντίποινα.

Ο φόβος στον Λευκό Οίκο είναι ότι οι σκληροπυρηνικοί στο Κρεμλίνο θα μπορούσαν να επιμείνουν ότι αυτά τα αντίποινα θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή επίθεσης σε σημεία διέλευσης πυραύλων στο δρόμο τους προς την Ουκρανία, όπως μια αεροπορική βάση στην Πολωνία.

Εάν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι η συμμαχία θα βρισκόταν σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στόχος του Λευκού Οίκου ήταν να παράσχει στο Κίεβο όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη χωρίς να συρθεί σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, κάτι που θα κινδύνευε να γίνει πρόδρομος του αδιανόητου: μια καταστροφική πυρηνική σύγκρουση.

Παρόλα αυτά, επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους που προμήθευσε η Δύση εναντίον στόχων στην Κριμαία και στις τέσσερις μερικώς κατεχόμενες περιοχές που η Ρωσία προσάρτησε το 2022. Ενώ η Μόσχα θεωρεί αυτές τις περιοχές μέρος της επικράτειάς της, οι αξιώσεις της δεν αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ ή διεθνώς.

Οι ισχυρισμοί του Πούτιν για εμπλοκή της Δύσης

Ένας λόγος που ο Πρόεδρος Πούτιν βλέπει τη χρήση του Storm Shadow ως άμεση επέμβαση στον πόλεμο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πεποίθησή του ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς χωρίς τη βοήθεια δυτικών ειδικών.

Είπε σε δημοσιογράφους στη Ρωσία ότι «μόνο στρατιωτικοί των χωρών του ΝΑΤΟ μπορούν να εισάγουν αποστολές πτήσης σε αυτά τα πυραυλικά συστήματα», προσθέτοντας ότι το Κίεβο βασίζεται επίσης σε δορυφορικές πληροφορίες που παρέχονται από τη Δύση για να επιλέξει στόχους.

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Συνελήφθη ως ύποπτος και για δεύτερο βιασμό ο γιος της πριγκίπισσας

Πλειοψηφία οι Ουκρανοί που θέλουν διαπραγματεύσεις τώρα, ανοικτοί και σε παραχώρηση εδαφών

Τι είναι οι πύραυλοι Storm Shadow – Θα κάνουν τη διαφορά στην πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία;

Keywords
Τυχαία Θέματα
Storm Shadow, ATACMS, Ουκρανία, Ρωσία,Storm Shadow, ATACMS, oukrania, rosia