Με θερμοκρασίες-ρεκόρ τελειώνει το 2020 – Ανάστατοι οι επιστήμονες

ΚΟΣΜΟΣ

 

Μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ αναμένεται να αποδειχθεί το 2020, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο να κυμαίνονται κατά 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από εκείνες της προβιομηχανικής εποχής.

Εξέλιξη που αναστατώνει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, προβληματίζει τους μετεωρολόγους και τρομάζει τους πολιτικούς.

Η δεκαετία αυτή θα είναι η θερμότερη από την έναρξη των μετεωρολογικών καταγραφών, με τα έξι θερμότερα έτη να καταγράφονται από το 2015 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Μετεωρολογικής

Οργάνωσης του ΟΗΕ (WMO), που δημοσιεύθηκε χθες.

Συνεχης άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι το 2024

«Η φετινή χρονιά έχει ήδη εμφανίσει υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ, που μπορούν να συγκριθούν μόνο με εκείνες του 2016. Καλωσορίζουμε όλες τις πρόσφατες δεσμεύσεις από μέρους κυβερνήσεων για περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη των στόχων», είπε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Πέτερι Τόλας.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Α.P. και αναδημοσιεύει η Καθημερινή, οι πιθανότητες προσωρινής ανόδου της μέσης θερμοκρασίας της Γης, πέρα από τον 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2024, βρίσκονται στο 20%.

Η Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, την οποία έχουν επικυρώσει οι περισσότερες δυτικές χώρες, ορίζει ότι τα βιομηχανικά κράτη πρέπει να ελαττώσουν τις εκπομπές καυσαερίων για να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά πιο κοντά στον 1,5 βαθμό, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου χαρακτηρίζεται η καλύτερη δυνατή εξέλιξη, δεδομένης της υπάρχουσας τάσης προς την υπερθέρμανση.

Καύσωνες και ξηρασία

Οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ εξακολουθούν να προβλέπουν ότι ακόμη και μια περιορισμένη άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε πιο συχνούς και έντονους καύσωνες, βροχοπτώσεις και ξηρασία σε πολλές περιοχές της Γης.

Τέτοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και το 2020, σύμφωνα με την έκθεση της WMO. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση κατεγράφη στη Σιβηρία, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή τους πρώτους δέκα μήνες του χρόνου ήταν κατά πέντε βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο, προκαλώντας πρωτοφανή αριθμό πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα, οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής βρίσκονταν όλο τον χρόνο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Η Γροιλανδία, για παράδειγμα, έχασε φέτος 152 δισ. τόνους πάγου.

Οι ωκεανοί, οι οποίοι έχουν απορροφήσει το 93% της θερμότητας των αερίων του θερμοκηπίου από τη δεκαετία του 1970, εμφάνισαν φέτος σημαντική άνοδο της μέσης θερμοκρασίας τους.

Τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι 80% των ωκεανών υπέστη υποθαλάσσιο καύσωνα κάποια στιγμή μέσα στο 2020, την ώρα κατά την οποία το θαλάσσιο οικοσύστημα πλήττεται από την αυξημένη οξύτητα των υδάτων – επίσης αποτέλεσμα της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα.

 

ΑρκτικήπάγοιθερμοκρασίαάνοδοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα