Μέχρι 31 Μαΐου νέες αντικειμενικές και νέος ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά τα σενάρια για καθυστέρηση και αναβολή στον ορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών και των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι "όλα θα έχουν τελειώσει έγκαιρα”. Πώς εννοούν το "έγκαιρα”; Μέχρι τις 31 Μαΐου μαζί με την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο δουλεύουν πλέον στο ΥΠΟΙΚ αναφορικά

με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ είναι το εξής:

- Εντός του Μαΐου και πιθανότατα έως τις 20 Μαΐου θα τεθούν με υπουργική απόφαση σε ισχύ οι νέες τιμές ζώνης για όλη την Ελλάδα. Αυτήν την περίοδο η ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο ΥΠΟΙΚ "κοσκινίζει” τις προτάσεις που έγιναν από τους πιστοποιημένους εκτιμητές για τις νέες τιμές ζώνης που θα είναι ευθυγραμμισμένες με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Η ομάδα εργασίας θα καθορίσει σε ποιες ζώνες θα οριστικοποιηθούν νέες τιμές και ποιες ζώνες λόγω ελλιπών και μη αξιόπιστων στοιχείων θα παραπεμφθούν στην δευτεροβάθμια επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι ζώνες που θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή θα είναι λίγες, ίσως και λιγότερες από 1.000 από το σύνολο των περίπου 10.000 ζωνών στις οποίες είναι χωρισμένη η επικράτεια.

- Εφόσον από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες προκύψει ανάγκη για αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο φόρος θα συνεχίσει να αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, τότε αυτές οι αλλαγές θα περάσουν με διάταξη στη Βουλή το αργότερο έως τις 31 Μαΐου. Ωστόσο, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες σε συνδυασμό με την υφιστάμενη διάρθρωση του ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλες αυξομειώσεις στον φόρο και στη συνολική βεβαίωση. Έτσι, όπως λένε, είναι πολύ πιθανό τελικά να μην χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Οι προτάσεις για τις νέες τιμές ζώνης

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που προσέλαβε το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλαν πρόσφατα τις προτάσεις τους αναφορικά με την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης προκειμένου αυτές, όπως ορίζει η σχετική μνημονιακή υποχρέωση, να ευθυγραμμιστούν με τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές. Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης που προτάθηκαν από τους εκτιμητές κινούνται κατά κανόνα σε τρία "μονοπάτια”:

- Αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

- Αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες (π.χ. 30%) προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δυο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη)

- Μειώσεις προτείνονται από τους εκτιμητές κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη) καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20% στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.

- Στις υπόλοιπες περιοχές οι τιμές ζώνης που προτάθηκαν είναι ουσιαστικά αυτές που ισχύουν σήμερα με μικρές αυξομειώσεις. Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες μεσαίες αστικές περιοχές που με την κρίση οι εμπορικές αξίες υποχώρησαν στο επίπεδο των αντικειμενικών (π.χ. τιμές ζώνης από 1.400 έως 2.000 ευρώ).

ΕΝΦΙΑαντικειμενικέςΥπουργείο ΟικονομικώναλλαγέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα