Μεγιστάνες στο κυνήγι της αθανασίας - Ποιοι ξοδεύουν τρελά ποσά σε έρευνες για να... νικήσουν το θάνατο

ΥΓΕΙΑ

Η είδηση ότι οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν περισσότερο πλούτο απ’ ό,τι συνολικά τα φτωχότερα 3,6 δισ. των ανθρώπων στη Γη, κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες. Μάλιστα, η ανισότητα αποτυπώνεται ακόμα καλύτερα αν υπάρξει σύγκριση με το 2010, όταν εκείνη τη χρονιά ήταν 388 τα άτομα τα οποία είχαν πλούτο ισοδύναμο με εκείνον των 3,6 δισ. ανθρώπων.

Ωστόσο, δεν είναι ευρέως γνωστό ότι όλο και περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, κυρίως από τον τομέα της τεχνολογίας, αφιερώνουν πολλά από τα εκατομμύριά τους προσπαθώντας να λύσουν το απόλυτο πρόβλημα της ανθρωπότητας.

Αυτό του θανάτου! Είναι, μάλιστα, αποφασισμένοι να ζήσουν για πάντα, με οποιοδήποτε κόστος, και κάποιοι θεωρούν ότι η λύση όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά θα υπάρξει σύντομα.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του PayPal, Πίτερ Θίελ έχει αποφασίσει να ζήσει τουλάχιστον μέχρι τα 120! Συγκρινόμενος με άλλους μεγιστάνες της τεχνολογίας είναι μάλλον μετριοπαθής. Ο Ντμίτρυ Ιτσκόφ (φωτό), μεγιστάνας των ρωσικών μίντια και του ίντερνετ, έχει θέσει ως στόχο τα 10.000 χρόνια.

Ο συνιδρυτής της Google Σέργκευ Μπριν και το αφεντικό της Oracle, Λάρυ Έλισον ρίχνουν πακτωλούς χρημάτων σε έρευνες που σκοπό έχουν να βρουν την θεραπεία για τον θάνατο.

Τα σχέδιά τους μπορεί να μοιάζουν πέρα από άπληστα και σουρεαλιστικά, όμως τα δισεκατομμύρια που ξοδεύουν - ή κατά τους ίδιους επενδύουν - αυτοί οι τιτάνες του χρήματος στο κυνήγι της αθανασίας είναι εντελώς αληθινά. Χρηματοδοτούν νέους αναδυόμενους, κι εν πολλοίς άγνωστους, τομείς σε ιατρική, έρευνα και τεχνολογία που φιλοδοξούν να αλλάξουν εκ βάθρων όσα πιστεύουμε για την ζωή και τον θάνατο.

Ο Θίελ έχει δώσει ήδη 3,5 εκατομμύρια δολάρια στο "Ίδρυμα Μαθουσάλα", που προσπαθεί να βρει νέα φάρμακα που θα θεραπεύουν και αναστρέφουν τα εφτά σημαντικότερα γνωρίσματα αλλοίωσης των ανθρωπίνων κυττάρων λόγω γήρατος. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει ετήσιο μπάτζετ 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπριν της Google δημιούργησε και χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Calico. Πρόκειται για μια συνεργασία με φαρμακευτικό κολοσσό, με σκοπό να βρεθεί η... θεραπεία για τον θάνατο. Η Google είναι ιδιαιτέρως μυστικοπαθής για το όλο πρότζεκτ, όμως έχει γραφτεί ότι οι δυο τους κατασκευάζουν ένα φάρμακο που θα μιμείται το γονίδιο FOXO3, που σχετίζεται με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ουσιαστικά, οι έρευνες που οι μεγιστάνες της Σίλικον Βάλευ χρηματοδοτούν με αστρονομικά ποσά επικεντρώνονται στο να κάνουν το ανθρώπινο σώμα να "επισκευάζει" και να αντιστρέφει βλάβες και φθορές πέρα από τα όρια της καθημερινής εφαρμοσμένης ιατρικής και φαρμακολογίας.

Ο 33χρονος Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρυ Ιτσκόφ δεν ευελπιστεί απλά να ζήσει αφύσικα πολύ όπως οι προηγούμενοι. Η δική του φιλοδοξία είναι να νικήσει τον θάνατο! Γι' αυτό τον σκοπό, έχει ιδρύσει το δικό του πρόγραμμα, το 2045Initiative, που έχει ήδη απασχολήσει τον διεθνή Τύπο. Η ιδέα του πρότζεκτ του είναι ότι αφού το ανθρώπινο σώμα μοιραία αποτελεί πηγή προβλημάτων και γίνεται... αναξιόπιστο όσο περνούν τα χρόνια, η λύση είναι να αντικατασταθεί μια και καλή.

Ο στόχος του Ιτσκόφ είναι ίσως ο πιο ακραίος και για να τον επιτύχει έχει ήδη συγκεντρώσει κάποιους από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες στους τομείς της ρομποτικής, της νευρολογίας και της δημιουργίας τεχνητών οργάνων.

Με τα δισεκατομμύρια του Ρώσου να ρέουν, οι επιστήμονες αυτοί δουλεύουν πυρετωδώς για να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο σώμα με ολόγραμμα. Κάτι σαν Avatar.

Το πρόγραμμά του προχωράει ακάθεκτο. Ήδη έχει αναθέσει στην Hanson Robotics, μια εταιρία ρομποτικής στο Τέξας, να κατασκευάσει ένα μοντέλο του εγκεφάλου του. Επόμενο βήμα θα είναι η απόπειρα να αναπαραχθεί το περιεχόμενο του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ένα ρομποτικό ομοίωμα, ένα Avatar. Όσον αφορά το Avatar του ίδιου του δισεκατομμυριούχου αυτό έχει ήδη κατασκευαστεί στα βασικά του στάδια, όμως μένει να βρεθεί τρόπος να μπορεί να αναπαραχθεί η ανθρώπινη αίσθηση.

Η ανθρώπινη φιλοδοξία να αναβάλλει τον θάνατο για όσα περισσότερα χρόνια μπορεί, παραβλέπει ένα παράδοξο. Ήδη, ο μέσος όρος ζωής έχει σχεδόν διπλασιαστεί, όμως η κοινωνία μας είναι επικεντρωμένη αποκλειστικά στα νιάτα.

Μπορεί η επιβίωση μέχρι τα βαθιά γεράματα να αποτελεί πανανθρώπινο πόθο, όμως οι ηλικιωμένοι θεωρούν ότι μάλλον δεν αναγνωρίζονται, ούτε στηρίζονται όσο θα περίμενε κανείς σε έναν κόσμο που κάνει τα πάντα για να συνεχίσει να ζει.

Σύμφωνα με έρευνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το 61% των ηλικιωμένων νιώθει ότι η κοινωνία τούς θεωρεί βάρος. Ένα 57% θεωρεί ότι τα media συνεισφέρουν στην ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν πρόβλημα για την κοινωνία. Στις ΗΠΑ, εις βάρος του 10% των ηλικιωμένων έχει επίσημα καταγραφεί κακοποίηση. Υπολογίζεται, τέλος, ότι για κάθε υπόθεση κακοποίησης ηλικιωμένου που αναφέρεται στις αρχές υπάρχουν 24 περιστατικά που δεν αναφέρονται ποτέ.

αθανασίαμεγιστάνεςδισεκατομμυριούχοιθάνατοςΥγείαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα