Μειώνονται οι εξαγωγές – Βαρύ πλήγμα για την ελληνική οικονομία

Παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις φαίνεται υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σημείωσαν μείωση κατά 503,9 εκατ. ευρώ ή κατά 11,2% τον Ιανουάριο του 2024 και διαμορφώθηκαν στα 4,01 δισ. ευρώ, από 4,51 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Χωρίς πετρελαιοειδή οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 8,3% ή κατά 242,6 εκατ. ευρώ και έφτασαν μόλις στα 2,70 δισ. ευρώ, από 2,94 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, η αστάθεια που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, τα υψηλά επιτόκια και

οι αναταράξεις από τα πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την προσπάθεια ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η γενικότερη κατάσταση δεν φαίνεται ότι θα μεταβληθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ιδίως μάλιστα αφού η ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται να κινηθεί λίγο πάνω από το μηδέν!

Η ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδει τον στόχο

Ποιος ήταν όμως ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση;

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, ο πήχης είχε τεθεί στα 70 δισ. ευρώ το 2023, από τα 55,76 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί η αξία τους το 2022.

Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς αντίθετα, κάτι που έχει άμεση σχέση και με την κυβερνητική πρακτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το 2023 ανήλθε στο ποσό των 50,92 δισ. ευρώ, έναντι 55,76 δισ. ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας μείωση 8,7% ή κατά 5,29 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε επίσης μείωση κατά 1,07 δισ. ευρώ ή κατά 3%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 1,17 δισ. ευρώ ή 3,2%, σε σχέση με το 2022.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη κατά 19 δισ. ευρώ και αυτό δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο της αύξησης των εξαγωγών ώστε να αντιστοιχούν στο 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2027.

Το 2022, οι εξαγωγές (προϊόντων και υπηρεσιών) αντιστοιχούσαν περίπου στο 49% του ΑΕΠ (ως εξαγωγές λογίζονται και τα έσοδα του τουρισμού, που από μόνα τους ανέρχονται σε περισσότερα από 18 δισ. ευρώ).

Για να φτάσει η αναλογία στο 60% το 2027, έτος κατά το οποίο το ΑΕΠ θα είναι κοντά στα 260 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές θα πρέπει θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ετησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Αρνητική εκτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδος

Η κατάσταση ήταν καλύτερη το 2022.

Εκείνη τη χρονιά έφτασαν στο 49% (μαζί με τον τουρισμό), κάτι το οποίο οφειλόταν και στη μεγάλη άνοδο των τιμών ενέργειας.

Το 2023 ο τουρισμός σημείωσε την καλύτερη επίδοση.

Ωστόσο, η αναλογία των εξαγωγών υποχώρησε κοντά στο 45%, με την τάση μείωσης να είναι πέρα για πέρα εμφανής. Και φέτος αναμένεται να σημειωθεί μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Όμως τα πρώτα στοιχεία του 2024 είναι αποθαρρυντικά.

Πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρει ότι η συμβολή του εμπορικού τομέα στο πραγματικό ΑΕΠ θα είναι ελαφρώς αρνητική κατά τα επόμενα χρόνια, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης

Άνω των 2,2 δισ. ευρώ τα τελικά ποσά του ΕΝΦΙΑ – Ο χάρτης πληρωμών

Παραλίες: Πρόστιμα μέχρι 60.000 σε όσους φράζουν την πρόσβαση – Ποιες περιπτώσεις θεωρούνται παρεμπόδιση

Συντάξεις Μαΐου 2024: Νωρίτερα οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα