Μελάνωμα: Ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους – Πώς να τον εντοπίσετε εγκαίρως
Κατά μέσο όρο ένας ενήλικας έχει μεταξύ 10 και 40 σπίλους, οι οποίοι, τις περισσότερες φορές, είναι αποτέλεσμα της έκθεσης του δέρματος σε υπεριώδη ακτινοβολία.
Παρότι γίνεται κυρίως λόγος για την ανάγκη προστασίας από τον ήλιο τις μέρες του καλοκαιριού, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται καυτός ήλιος για να προκληθεί βλάβη στο δέρμα και να κάνουν την εμφάνισή τους αυτά τα μικρά οζίδια.
Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να κάνει τη ζημιά της ύπουλα και ανώδυνα, ακόμη και στις δροσερές, ανοιξιάτικες μέρες με συννεφιά, χωρίς να γίνεται καθόλου αντιληπτή.
Και δυστυχώς δεν ευθύνεται
«Οι σπίλοι είναι συστάδες κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανινοκύτταρα) και γι’ αυτό οι ελιές που σχηματίζονται τις περισσότερες φορές έχουν κάποια απόχρωση του καφέ. Πρόκειται για βλάβες που είναι είτε συγγενείς, υπάρχουν δηλαδή από τη γέννηση, είτε επίκτητες. Οι περισσότεροι είναι μικροί, στρογγυλοί και επίπεδοι ή επηρμένοι και δεν απαιτούν θεραπεία. Είναι καλοήθεις που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αλλάξουν σε μέγεθος ή χρώμα, ιδίως σε περιόδους που στον οργανισμό συμβαίνουν ορμονικές διαταραχές, όπως στην εφηβεία και στην εγκυμοσύνη. Ένα μικρό ποσοστό τους έχει πιθανότητα εξαλλαγής», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ. Χρήστος Στάμου.
«Μια εσφαλμένη αντίδραση των σπιλοκυττάρων (δηλαδή των μελανινοκυττάρων που έχουν σχηματίσει ελιά) στην υπεριώδη ακτινοβολία εξαιτίας γενετικών λόγων μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθεια», προσθέτει διευκρινίζοντας ότι ο καρκίνος μπορεί να προκύψει ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν υποστεί ποτέ στη ζωή τους έγκαυμα.
«Το δέρμα έχει μνήμη, η οποία δεν διαγράφεται ποτέ. Κάθε φορά που εκτίθεται στον ήλιο ή σε σολάριουμ χωρίς προστασία καταγράφεται σε αυτήν και όσο το άθροισμα αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος».
Πιο επιρρεπείς είναι όσοι έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, περιλαμβανομένου του μελανώματος, περισσότερους από 10 σπίλους στα χέρια και 200 στο σώμα, πολλούς δυσπλαστικούς σπίλους (δηλαδή καλοήθεις ελιές αλλά με ύποπτο χρώμα, σχήμα ή μέγεθος) και οικογενειακό ιστορικό μελανώματος στο μάτι.
Ειδικά αυτές οι ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να εξετάζουν απαρέγκλιτα, τακτικά και επισταμένα το δέρμα τους για τυχόν αλλαγές στους υπάρχοντες σπίλους ή για νέες κηλίδες ή ογκίδια, αφού το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα. Και όσο νωρίτερα εντοπιστούν τόσο πιθανότερη είναι η ίαση.
Δεδομένου δε ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν προκαλεί πόνο, ο οποίος σημαίνει πάντα συναγερμό, ο δρ. Στάμου συμβουλεύει άπαντες να παρατηρούν το δέρμα τους, να το γνωρίσουν, να αποτυπώσουν στο μυαλό τους το σχήμα, την υφή, το χρώμα και το μέγεθος των σπίλων τους.
Η αυτοεξέταση είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή. Ο στόχος είναι ο εντοπισμός των συμπτωμάτων εκείνων που είναι ύποπτα για έναν από τους τρεις τύπους καρκίνου (μελάνωμα, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) και η αναζήτηση ιατρικής διάγνωσης το ταχύτερο.
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμαΟ συνηθέστερος τύπος και εκείνος που έχει περισσότερες πιθανότητες θεραπείας είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ο οποίος είναι μη μελανινοκυτταρικός.
Προκύπτει από τα βασικά κύτταρα που βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας, αναπτύσσεται αργά και σπάνια δίνει μεταστάσεις εάν εντοπιστεί σε αρχικά στάδια. Εμφανίζεται συχνότερα αλλά όχι αποκλειστικά σε σημεία που εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως στο πρόσωπο και την μύτη. Οι εξεταζόμενοι με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα θα πρέπει να αναζητούν οποιοδήποτε λευκό περλέ ή κηρώδες εξόγκωμα, ενώ όσοι έχουν σκούρο δέρμα κάποιο καφέ ή μαύρο, που μπορεί να αιμορραγεί και να αναπτύσσει κρούστα. Δεν αποκλείεται να έχει επίπεδη μορφή ή σπανιότερα να μοιάζει με λευκή κηρώδη ουλή.
Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμαΤο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος. Αιτία εμφάνισης και αυτής της κακοήθειας είναι η έκθεση στον ήλιο ή σε σολάριουμ και γι’ αυτό εμφανίζεται συνηθέστερα στο κεφάλι, το λαιμό, τα αυτιά, τα χείλη, τα πόδια και τα χέρια. Και αυτός ο τύπος έχει αργή ανάπτυξη, όμως μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μεταστάσεων. Ο εντοπισμός οποιουδήποτε κόκκινου εξογκώματος σε σχήμα θόλου, με τραχιά επιφάνεια που ενδεχομένως να αιμορραγεί όταν το ξύνετε, ή/και προκαλεί κνησμό ή πόνο αποτελεί λόγο επίσκεψης στον δερματολόγο. Είναι δε αυτονόητο ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνετε εάν έχετε κάποια ουλή ή πληγή που δεν κλείνει.
ΜελάνωμαΤο γνωστό σε όλους μελάνωμα είναι σπανιότερος καρκίνος, αλλά ο πιο επιθετικός και θανατηφόρος. Το 70% περίπου των περιπτώσεων πάσχει από επιφανειακό επεκτεινόμενο μελάνωμα, το 20% από οζώδες και το υπόλοιπο 10% από μελάνωμα δίκην κακοήθους φακής ή σπανιότερες ακόμη μορφές. Αναλόγως του τύπου, μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα ακόμα και στους βλεννογόνους του στόματος ή του αιδοίου ή σε εσωτερικά όργανα. Εμφανίζεται ως νέα κηλίδα ή ως υπάρχουσα κηλίδα που αλλάζει χρώμα, μέγεθος ή σχήμα. Σε κάποιες περιπτώσεις η βλάβη έχει ομοιόμορφο χρώμα, το οποίο κυμαίνεται από ροζ έως μαύρο. Μεγαλώνει γρήγορα και αρχίζει να αιμορραγεί.
«Σημαντικό είναι να μην παραλείπεται ο έλεγχος δυσπρόσιτων σημείων όπως το τριχωτό της κεφαλής, η πλάτη και τα αφτιά. Ο εντοπισμός οποιασδήποτε διαφοροποίησης από την προηγούμενη κατάσταση δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι καρκίνος. Όμως, επειδή η κακοήθεια και κυρίως το μελάνωμα είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί συχνά μοιάζει με σπίλο, ή κρύβεται πίσω από αυτόν, το σοφότερο είναι εκτός από την αυτοεξέταση να γίνεται τακτικά έλεγχος και από δερματολόγο, ιδιαίτερα σε όσους έχουν παράγοντες κινδύνου.
Η εξέταση πρέπει να γίνεται από έμπειρο ειδικό με σύγχρονο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό, αφού υπό αυτές τις προϋποθέσεις βελτιώνεται το ποσοστό διάγνωσης κατά 30%. Η δερματοσκόπηση είναι απολύτως ανώδυνη, γίνεται με ειδικές συσκευές στις οποίες τοποθετούνται φακοί που μεγεθύνουν τις βλάβες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ελέγχου των μορφολογικών τους χαρακτηριστικών. Αυτές δεν χρησιμοποιούν ιοντίζουσα ακτινοβολία, οπότε είναι ακίνδυνες.
Τα άτομα με δυσπλαστικούς (άτυπους) σπίλους αλλά και όσοι έχουν ιστορικό μελανώματος ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι πρέπει να προχωρούν στη χαρτογράφηση όλων των ελιών που έχουν στο σώμα τους, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής σύγκρισής τους με την εικόνα που θα παρουσιάζουν σε μελλοντικές επανεξετάσεις.
Στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος ύποπτος σπίλος, γίνεται αμέσως αφαίρεσή του, προκειμένου να ελεγχθεί εργαστηριακά. Έτσι δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος και διευκολύνεται η θεραπεία της κακοήθειας», καταλήγει ο δρ. Χρήστος Στάμου.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος Στοματοφάρυγγα: Ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που αυξάνει τον κίνδυνο
Υπέρταση: Η «ύπουλη» νόσος που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο
Διατροφή: Το καλοκαιρινό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και «απομακρύνει» τις φλεγμονές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σία Κοσιώνη: Αυτή είναι η ηλικία μου – Είμαι πιο αποφασισμένη από ποτέ
- Eγκεφαλικό Επεισόδιο: Δύο SOS συμπτώματα που θα μας υποψιάσουν – Η θεραπεία που σώζει
- Απόφαση «βόμβα» δικαστηρίου έβαλε «φρένο» στην ασυδοσία των funds: Τι συνέβη
- Tουρκία: Τα λάθη Κιλιτσντάρογλου που στοίχισαν την πρωτιά -«Βγαίνει μπροστά» ο Ιμάμογλου ενόψει του β’ γύρου των εκλογών
- Επεισόδιο με σκυλί που επιτέθηκε σε άλλα στο Αρχοντοχώρι.
- Δεκαεπτάχρονος σκοτώθηκε με την μηχανή που έκλεψε
- Μέγκαν Μαρκλ: Τιμήθηκε με το βραβείο «Women of Vision» - Η λαμπερή βραδιά και το χρυσό φόρεμα
- Μαθητής σκοτώθηκε σε τροχαίο με τη μηχανή που είχε κλέψει στο Περιστέρι
- Αναβίωσε στο δικαστήριο ο άγριος ξυλοδαρμός 33χρονου σε μπαρ στο Βόλο -Έμεινε σε κώμα, υποβλήθηκε σε 11 χειρουργεία
- Βέλγιο: Έρχεται η Greek Day 2023
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τσίπρας: «Η Θεσσαλονίκη έδειξε τη νίκη!» – Πλήθος κόσμου στην ομιλία του στην ΔΕΘ (Videos/Photos)
- Εορτολόγιο: Ποιο γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 17 Μαΐου
- Μελάνωμα: Ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους – Πώς να τον εντοπίσετε εγκαίρως
- ΑΑΔΕ: Χορήγηση 20 βεβαιώσεων με λίγα «κλικ»
- Φεστιβάλ Καννών: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα και οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί (photos)
- Χανιά: Στην ΜΕΘ παραμένει το 2,5 ετών κοριτσάκι που παρέσυρε ο πατέρας του με το αυτοκίνητο (Video)
- Θεσσαλονίκη: Πήγε να πνίξει τη σύζυγό του επειδή μάλωσε την 8χρονη κόρη τους
- Θεσσαλονίκη: Με καρκίνο σε τελικό στάδιο είχε διαγνωστεί ο γιατρός που αυτοπυρπολήθηκε (Video)
- Πόσοι Ρώσοι στρατιώτες επιχειρούν στην Ουκρανία
- Νέο Μεξικό: Μαθητής Λυκείου ο μακελάρης που σκότωσε τρεις ηλικιωμένες (photos/videos)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Μελάνωμα: Ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους – Πώς να τον εντοπίσετε εγκαίρως
- Κίνα: 39 αγνοούμενοι μετά από ανατροπή αλιευτικού
- Φεστιβάλ Καννών: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα και οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί (photos)
- Νέο Μεξικό: Μαθητής Λυκείου ο μακελάρης που σκότωσε τρεις ηλικιωμένες (photos/videos)
- ΣΥΡΙΖΑ: Η προτεραιότητα της κάθαρσης στο δημόσιο βίο, η κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού και η Προανακριτική
- Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Αν στην εφηβεία δεν είχα τον πατέρα μου, θα είχα πολύ κακή συνέχεια» (Video)
- Θεσσαλονίκη: Πήγε να πνίξει τη σύζυγό του επειδή μάλωσε την 8χρονη κόρη τους
- Τσίπρας: «Η Θεσσαλονίκη έδειξε τη νίκη!» – Πλήθος κόσμου στην ομιλία του στην ΔΕΘ (Videos/Photos)
- Πόσοι Ρώσοι στρατιώτες επιχειρούν στην Ουκρανία
- Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας (Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φεύγει για το Άγιο Όρος η εικόνα της Παναγιάς «Άξιον Εστί» – Δείτε εικόνες του news
- MasterChef – Αποχώρησε ο Δημήτρης Πολιτάκης: «Ελπίζω η φωνή μου να μην σας λείψει απ’ την οθόνη σας»
- Εκλογές 2023: Δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια – Πόσο θα διαρκέσει το μέτρο
- Νάγκετς – Λέικερς: Ο Νίκολα Γιόκιτς έφερε το 1-0 στους τελικούς της Δύσης με ιστορικό triple double
- Άρχισε η υποβολή δηλώσεων για ζημιές από το χαλάζι της 28ης Απριλίου
- Θεσσαλονίκη: “Άνοιγαν” πολυτελή ΙΧ στην Καλαμαριά – Πάνω από 12.000 ευρώ η λεία τους
- Οι τιμές της φετινή σεζόν για το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Ελλάδας-Κύπρου
- H Margot Robbie σε ρόλο μπαργούμαν… – Δείτε την ηθοποιό να σερβίρει σφηνάκια (video)
- Τέλενδος: Θρίλερ με την εξαφάνιση 75χρονης Βρετανής τουρίστριας