Μελέτη Deloitte: Τα 10,4 δις θα αγγίξει η αξία του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα το 2029

Ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει σε ιστορικά υψηλά μεγέθη μέχρι το 2029, με την αξία του να αγγίζει τα 10,4 δισ. ευρώ, ή περίπου το 4,6% του εθνικού ΑΕΠ.

Η πρόβλεψη αυτή καταγράφει αύξηση 35% σε σχέση με το 2024 και 80% σε σχέση με το 2019, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να διατηρηθεί η αναπτυξιακή του πορεία.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα πετύχει σύγκλιση με την Ευρώπη, το μέγεθος του κλάδου θα μπορούσε να φτάσει τα 12,5 δισ. ευρώ, με ποσοστό του ΑΕΠ να ανέρχεται στο 5,5%. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κλάδος αναπτύσσεται με ρυθμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την υπόλοιπη οικονομία, γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική του.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης που δημοσίευσε η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), με τίτλο «Οι προοπτικές του κλάδου ΤΠΕ στην Ελλάδα». Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Digital Economy Forum 2024, με θέμα Navigating the Digital Future.

Σημαντική συνεισφορά στην οικονομία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ στην Ελλάδα έχουν εκτιμώμενο κύκλο εργασιών που προσεγγίζει τα 13,8 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολούν πάνω από 300.000 άτομα. Η συμβολή τους στην εθνική οικονομία είναι σημαντική και συνεχώς αυξανόμενη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχίας του κλάδου αποτελεί η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης μέσω του gov.gr και του ΚΕΔ, η οποία απέφερε περίπου 3 δισ. ευρώ σε οφέλη κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας τους, ενώ έχει προσφέρει επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ μέσω περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Τεχνολογικές προτεραιότητες και ευκαιρίες

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 200 στελέχη του κλάδου ΤΠΕ αναδεικνύει τις κύριες τεχνολογικές προτεραιότητες για την επόμενη τριετία: Τεχνητή Νοημοσύνη (30%), Κυβερνοασφάλεια (18%) και Cloud (13%), ενώ το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και τα Μεγάλα Δεδομένα αναγνωρίζονται ως τομείς με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό άλλων τομέων της οικονομίας, με μεγαλύτερες ανάγκες στον τομέα της Υγείας (20%), της Ενέργειας (15%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (11%).

Προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης

Παρά τη δυναμική του, ο κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η έλλειψη ταλέντου, οι περιορισμένες υποδομές και οι κανονιστικοί περιορισμοί. Μόνο το 2% των στελεχών θεωρεί ότι οι υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές είναι επαρκείς, ενώ το 63% αναγνωρίζει την ανάγκη για σημαντικές βελτιώσεις.

Ωστόσο, το 53% των στελεχών του κλάδου είναι “επιφυλακτικά αισιόδοξοι” για το μέλλον, ενώ το 27% βλέπει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, κυρίως μέσω των αναδυόμενων τεχνολογιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Προοπτικές για το 2029

Η μελέτη αναγνωρίζει τέσσερις βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του κλάδου:

Διεθνοποίηση: Ενίσχυση των εξαγωγών και δημιουργία διεθνών κέντρων, όπως data centers.Επένδυση στην Καινοτομία: Στήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων για εθνικές ανάγκες, όπως η κυβερνοασφάλεια και η άμυνα.Ανθρώπινο Δυναμικό: Προσέλκυση ταλέντου από το εξωτερικό και ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.Ψηφιακή Οικονομία: Προώθηση της ψηφιακής κουλτούρας με πλήρη ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει τις βάσεις για να μετατρέψει τον τομέα ΤΠΕ σε καταλύτη ανάπτυξης, αρκεί να ξεπεράσει τα υφιστάμενα εμπόδια και να αξιοποιήσει τις αναδυόμενες ευκαιρίες.

Διαβάστε επίσης:

Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank: Ο Βασίλης Ράπανος άφησε ανεξίτηλο το προσωπικό του αποτύπωμα στη δημιουργία μιας ανθεκτικής τράπεζας

Hellenic Properties: Συμμετέχει στις εξελίξεις του κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού – Επενδύει σε οικιστικά και ξενοδοχεία

Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης Alpha Bank Services & Holdings – Alpha Bank

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μελέτη Deloitte, 104, Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών, Ελλάδα, 2029,meleti Deloitte, 104, technologion pliroforikis, epikoinonion, ellada, 2029