Μελβούρνη: Γκρέμισαν τον αποικιοκράτη Κάπτεν Κουκ από το βάθρο – Διχασμός για την «προσβλητική» Μέρα της Αυστραλίας

Η εικόνα με το άγαλμα του Κάπτεν Κουκ να έχει γκρεμιστεί από το βάθρο του και να έχει ακρωτηριαστεί και το μνημείο της Βασίλισσας Βικτώριας να έχει καλυφθεί με κόκκινη μπογιά έχει σοκάρει τους Αυστραλούς.

Η αποκαθήλωση έγινε τη νύχτα στη Μελβούρνη και οι αρχές μίλησαν για βάνδαλους, που προφανώς ήθελαν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στη γιορτή για την Ημέρα της Αυστραλίας.

Στις 26 Ιανουαρίου η Αυστραλία γιορτάζει την επέτειο της πρώτης αποβίβασης Βρετανών στρατιωτών στο Σίδνεϊ Κόουβ, που σηματοδότησε την έναρξη της αποικιοκρατίας

.

Και την παραμονή της επετείου εκείνοι που αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Κάπτεν Κουκ έγραψαν στο βάθρο με κόκκινη μπογιά το σύνθημα «η αποικία θα πέσει».

«Το άγαλμα αποκόπηκε από τους αστραγάλους. Αρκετά άτομα βρίσκονταν στην περιοχή την ώρα του συμβάντος», ανακοίνωσε η αστυνομία της Βικτόρια.

Το συγκεκριμένο άγαλμα στήθηκε το 1914 – ένα από τα παλαιότερα του Βρετανού εξερευνητή- για να τιμηθεί το ταξίδι που έκανε το 1768-1771 όταν αποβιβάστηκε στην ανατολική ακτή της Αυστραλίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται στόχος βανδαλισμού. Το 2022 καλύφθηκε με κόκκινη μπογιά και το 2018 γράφτηκαν συνθήματα στο βάθρο, ενώ δίπλα βρέθηκε μια σημαία των ιθαγενών.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτόρια, Γιακίντα Άλαν δήλωσε ότι οι βανδαλισμοί «δεν έχουν θέση στην κοινότητά μας» και διαβεβαίωσε ότι το άγαλμα θα επιδιορθωθεί και θα αποκατασταθεί.

Η δήμαρχος του Πορτ Φίλιπ, Χίδερ Κουνσόλο δήλωσε ότι καταλαβαίνει «τις διαφορετικές απόψεις για την Ημέρα της Αυστραλίας», αλλά πρόσθεσε ότι δεν δέχεται «τον βανδαλισμό δημόσιας περιουσίας, με συνέπεια κόστη που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους».

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα ισχυρό ποσοστό – 60%- των σημερινών κατοίκων της Αυστραλίας που υποστηρίζουν τον εορτασμό της Ημέρας της Αυστραλίας, αλλά και ένα εξίσου ισχυρό ποσοστό (το υπόλοιπο 40%) που τον θεωρεί προσβολή στη μνήμη των ιθαγενών που εξολοθρεύτηκαν από τους Βρετανούς κατακτητές. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια στη γιορτή αυτή γίνονται διαδηλώσεις καταγγελίας της «Ημέρας της Εισβολής».

Ποιος ήταν ο Τζέιμς Κουκ

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η προσωπικότητα του θαλασσοπόρου Τζέιμς Κουκ, που γεννήθηκε στην Αγγλία το 1728 και έμεινε στην ιστορία ως μέγας εξερευνητής, χαρτογράφος και καπετάνιος του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας.

Γιος αγρότη, στα 17 του ήταν βοηθός κάποιου καταστηματάρχη, για να στραφεί όμως γρήγορα στα ναυτιλιακά, ως μαθητευόμενος εταιρίας ενός Κουακέρου εμπόρου κάρβουνου. Ήταν η εποχή που αναπτυσσόταν η βρετανική ναυσιπλοΐα και ο νεαρός Κουκ κατετάγη στο Βασιλικό Ναυτικό, όπου το 1757 πήρε το δίπλωμα του καπετάνιου.

Το πρώτο ταξίδι του Κάπτεν Κουκ, με τον βαθμό του υποπλοιάρχου, έγινε προς τη νήσο Ταϊτή,, στο νότιο Ειρηνικό, με πρόσχημα την εγκαθίδρυση παρατηρητηρίου αστρονομίας. Το πλοίο που ξεκίνησε το ταξίδι στις 26 Αυγούστου 1768 ήταν το Endeavour, που έφτασε στην Ταϊτή στις 13 Απριλίου του επόμενου έτους.

Αλλά ο ουσιαστικός σκοπός του ταξιδιού, που κρατήθηκε μυστικός, ήταν η ανακάλυψη άγνωστων περιοχών στο νότιο ημισφαίριο, που αποκαλούνταν Terres Australes Incognita. Ήταν οι στεριές που οι γεωγράφοι από τον 15ο ως τον 18ο αιώνα υπέθεταν πως υπάρχουν στο νότιο ημισφαίριο και κρατούσαν την Γη σε ισορροπία σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο. Η θεωρία της εξισορρόπησης του πλανήτη από τις στεριές στα δύο ημισφαίρια παρουσιάστηκε ήδη από τον 5ο αιώνα σε χάρτες, από τον Μαρκόμπιους, που πρώτος χρησιμοποίησε τον όρο Australis. Στο Μεσαίωνα αυτή η ήπειρος της εξισορρόπησης του πλανήτη αποκαλείτο «Αντίποδες».

Ο Κάπτεν Κουκ έπλευσε στη Νέα Ζηλανδία τον Οκτώβριο του 1769, την οποία είχαν ήδη ανακαλύψει οι Ολλανδοί, την χαρτογράφησε λεπτομερώς και διαβεβαίωσε ότι δεν ήταν τμήμα της ηπείρου που ανέφεραν οι γεωγράφοι της εποχής. Το 1770 από τη Νέα Ζηλανδία έπλευσε προς την άγνωστη γη που σήμερα αποκαλείται Αυστραλία και στις 22 Αυγούστου κήρυξε την βρετανική κυριαρχία στα εδάφη αυτά. Ένα χρόνο μετά γινόταν δεκτός με τιμές στη Βρετανία, έχοντας κάνει τον γύρο του κόσμου με το πλοίο Endeavour.

Τι συνέβη στις 26 Ιανουαρίου 1788

Στο Λονδίνο ο Κάπτεν Κουκ έπεισε το παλάτι ότι έπρεπε να δημιουργηθεί αποικία στην περιοχή Μπότανι Μπέι, το σημερινό Σίδνεϊ. Και 18 χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 1788, ένας στόλος βρετανικών πλοίων έφτασε στο Μπότανι Μπέι για να εγκαταστήσει εποίκους. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη αποικία των Βρετανών στην Αυστραλία. Αλλά αυτή η εγκατάσταση έγινε με την βία και την εξολόθρευση του πολιτισμού των ιθαγενών. Προφανώς τα επίσημα βιβλία της ιστορίας αποσιώπησαν αυτή τη διάσταση.

Σήμερα, απόγονοι των ιθαγενών, που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια, λένε πως όταν οι πρόγονοί τους είδαν τους Βρετανούς, νόμιζαν πως ήταν πνεύματα, γιατί δεν είχαν ξαναδεί λευκούς ανθρώπους. Άρχισαν λοιπόν να τους λιθοβολούν για να μην επιτρέψουν την αποβίβασή τους στην ξηρά. Οι Βρετανοί απάντησαν πυροβολώντας. Ήταν η αρχή μιας αιματηρής κατάκτησης της ηπείρου, που αποκαλείτο και Terra Nullius, δηλαδή «η Γη που δεν ανήκει σε Κανέναν», ή αλλιώς «η Γη του Κανένα».

Οι έποικοι άρπαξαν με τη βία τη γη των ιθαγενών, επέκτειναν τις αποικίες, προσπάθησαν να εξαλείψουν από προσώπου γης τον πολιτισμό τους και διέσπειραν ασθένειες που μετέφεραν.

Γι αυτό, για τους απογόνους των ιθαγενών ο Κάπτεν Κουκ, είναι ο Captain Crook, που σημαίνει «ο κάπτεν-απατεώνας», ή ο «ανέντιμος καπετάνιος». Και αγωνίζονται για να ακουστούν οι ιστορίες των προγόνων τους.

Πάντως οι σύγχρονοι Αυστραλοί αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα πως ο Κάπτεν Κουκ διακήρυξε την κυριαρχία του βρετανικού στέμματος σε μια γη που ανήκε σε άλλους. Γιατί είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι ιθαγενείς είχαν εγκατασταθεί στην σημερινή Αυστραλία περίπου πριν από 50-65 χιλιάδες χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Στις φλόγες διυλιστήριο στη νότια Ρωσία

Kολομβία: Αντιμέτωπη με πάνω από 20 δασικές πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα (Video)

ΗΠΑ: Ένοχος για απάτη και συνωμοσία δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ – Πώς αποκόμισε ως κέρδη χιλιάδες δολάρια

Keywords
Τυχαία Θέματα