Μέρκελ: Έχει ευθύνη για το ενεργειακό, λένε επικριτές της – Αφέλεια ή έλλειψη διορατικότητας;

Τις τελευταίες ώρες πριν «πατήσει το κουμπί» του πολέμου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να τον σταματήσει είναι η Άνγκελα Μέρκελ.

Όταν άρχισε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν πάνω από την εικόνα της δημοφιλούς σιδηράς κυρίας και πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως η στενή σχέση που είχε αναπτύξει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, άφησε τελικά την Ευρώπη ευάλωτη απέναντι στις διαθέσεις του ηγέτη του Κρεμλίνου.

Η Άνγκελα

Μέρκελ που παρουσιαζόταν ως η ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, κατηγορείται τώρα ότι ενέτεινε  την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία κάνοντας μία καταστροφική εκτίμηση για τις πραγματικές φιλοδοξίες του Πούτιν.

Ο πόλεμος ανέτρεψε πολιτικές επιλογές δεκαετιών

Οι ενέργειες της Μέρκελ που αποσκοπούσαν στη σύναψη επιχειρηματικών συμβολαίων φαίνονται τώρα λανθασμένες, έγραψε η Die Welt, επισημαίνοντας ότι «ανατρέπονται οι πολιτικές της Μέρκελ που αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση της ειρήνης μέσα από εμπορικές συμφωνίες» με απολυταρχικά καθεστώτα..

Την τελευταία δεκαετία η εξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία αυξήθηκε από το 36% το 2014 στο σημερινό 55% ως προς τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Γι’αυτό η Γερμανία εμφανίζεται σήμερα απρόθυμη να επιβάλει πετρελαϊκό εμπάργκο στην Ρωσία.

Μία από τις στενότερες συνεργάτιδες της κυρίας Μέρκελ, η πρώην υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ έκανε λόγο για «ιστορική αποτυχία» της Γερμανίας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της τα τελευταία χρόνια. «Μετά την Γεωργία, την Κριμαία και το Ντονμπάς δεν κάναμε καμία προετοιμασία που θα μπορούσε να αποτρέψει τον Πούτιν», έγραψε στο twitter η πρώην υπουργός Άμυνας.

I'm so angry at ourselves for our historical failure. After Georgia, Crimea, and Donbas, we have not prepared anything that would have really deterred Putin.

— A. Kramp-Karrenbauer (@akk) February 24, 2022

Στην πραγματικότητα, η Άνγκελα Μέρκελ συνέχισε την πολιτική του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Σοσιαλδημοκράτης πιστώνεται την λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, η Χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος, έβαλε τις υπογραφές για τον Nord Stream 2, που θα παρέκαμπτε την Ουκρανία, από την οποία αφαιρούσε έτσι τα σημαντικά έσοδα από τους δασμούς στη ροή του φυσικού αερίου.

Η ημερήσια εφημερίδα Sueddeutsche γράφει πως η Μέρκελ «πρέπει να πάρει το βάρος που της αναλογεί για την προθυμία να συσφίξει τις οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία». Ήταν όμως η ίδια εφημερίδα, όπως και το σύνολο του Τύπου στην Γερμανία, που χαιρέτιζε το θαύμα της γερμανικής οικονομίας στα χρόνια της Μέρκελ.

Η Μέρκελ ήξερε, αλλά έκανε το παιχνίδι της

Πως έγινε αυτό το θαύμα; Ποιος έβαζε βενζίνη στην γερμανική ατμομηχανή που καθοδηγούσε όλα αυτά τα χρόνια το τρένο της Ευρώπης;

«Είχε πολύ καλή εικόνα για το ποιος είναι ο Πούτιν και η Ρωσία σήμερα», λέει ο Γιέργκ Φόρμπριγκ, διευθυντής του τμήματος κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στο γερμανικό Ίδρυμα Μάρσαλ, αλλά λάμβανε αποφάσεις υπό την πίεση των κυβερνητικών εταίρων της (των Σοσιαλδημοκρατών για τα 12 από τα 16 χρόνια που έμεινε στην καγκελαρία) και του επιχειρηματικού λόμπι που ήθελε ενεργειακές πηγές μετά την απόφαση για εγκατάλειψη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Ο αγωγός Nord Stream 2 θα ξεκινούσε  από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, θα περνούσε κάτω από την Βαλτική και θα κατέληγε στην Γερμανία, εξασφαλίζοντας την ροή 110 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου κάθε χρόνο, χωρίς να επιβαρύνεται η τιμή από τους δασμούς στην Ουκρανία. Κάποιους ενόχλησε όλο αυτό το σχέδιο.

Μπορούμε, λοιπόν, να ισχυριστούμε ότι η γερμανική ηγεσία αποδείχτηκε αφελής και ο Πούτιν πολύ έξυπνος; Ή μήπως ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε ως «χρήσιμους ηλίθιους» τους Γερμανούς ηγέτες για να μπορέσει να απλώσει τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του;

Δεν ήταν η γερμανική βιομηχανία που ευνοήθηκε από την απόφαση της Μέρκελ να επιβάλει σε όλη την Ευρώπη την στροφή στις λεγόμενες πράσινες – ανανεώσιμες μορφές ενέργειας; Ποιος αμφισβητούσε την ορθότητα της απόφασης αυτής, το 2011, όταν είχε γίνει το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα;

Πριν από λίγες μέρες ρώτησαν την Μέρκελ αν έχει μετανιώσει που αποφάσισε την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας. Κι εκείνη απάντησε ότι δεν λυπάται, αλλά σε κάθε απόφαση υπάρχουν συνέπειες. Και η Γερμανία θα εξαρτάται από το φυσικό αέριο, πρόσθεσε. Αυτό λέγεται real politik. Και γι’αυτό επί των ημερών της Μέρκελ η Γερμανία «μεγάλωσε» ακόμα περισσότερο.

Επικρίσεις από όσους έχαναν από τις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας

Τα ΜΜΕ που εκφράζουν αυτούς που ενοχλήθηκαν από την γιγάντωση της γερμανικής οικονομίας, χαρακτηρίζουν σήμερα «πολιτικά αφελή» την Άνγκελα Μέρκελ και το Politico την παραλληλίζει με τον Νέβιλ Τσάμπερλεν, τον βρετανό πρωθυπουργό που ακολουθούσε πολιτική κατευνασμού του Αδόλφου Χίτλερ μέχρι και τις παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σημειώνει όμως ότι αυτή την πολιτική δεν την είχε μόνο η Μέρκελ, αλλά άρχισε ήδη από τις μέρες του Βίλι Μπραντ. Ήταν μια γενιά που προτιμούσε να ασκεί πολιτική μέσω του εμπορίου.

Κι είναι ακριβώς αυτός ο κόσμος της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου στην Γερμανία που σήμερα ανησυχεί εξαιτίας του πολέμου. Όχι βεβαίως για την καταστροφή που υφίσταται η Ουκρανία και τα θύματα, αλλά για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την σταθερότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ρόιτερς, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής ασφάλειας έπεσε στο 90,8% τον Μάρτιο, δηλαδή μειώθηκε κατά 8,5 μονάδες μέσα σε ένα μήνα. Και οι φόβοι εντείνονται όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ενισχύεται το ρούβλι, πέφτει το χρηματιστήριο

Προβληματισμός στη Γερμανία για την εγκατάσταση ενός Iron Dome

Γερμανία: Γιατί τέθηκε εκτός νόμου το σύμβολο «Ζ»;

Keywords
Τυχαία Θέματα