Μεσανατολικό: Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συζητούν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά του Ισραήλ (video)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμμετείχαν για πρώτη φορά σε μια «σημαντική» συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μιχόλ Μάρτιν.

«Υπήρχε μια πολύ σαφής συναίνεση σχετικά με την ανάγκη υποστήριξης των διεθνών ανθρωπιστικών νομικών θεσμών», είπε ο Μάρτιν σε δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) αποφάσισε

την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για να επιτραπεί η απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Ωστόσο, το Ισραήλ συνέχισε τις επιχειρήσεις του στη Ράφα και την Κυριακή βομβάρδισε έναν προσφυγικό καταυλισμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Τα πλήγματα καταδικάστηκαν ευρέως από τους ηγέτες της ΕΕ.

«Για πρώτη φορά σε μια σύνοδο της ΕΕ, με πραγματικό τρόπο, είδα σημαντική συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις και το “τι θα γινόταν αν”», είπε ο Μάρτιν. Ανέφερε ότι υπάρχει «κάποια απόσταση μεταξύ των ανθρώπων που εκφράζουν την ανάγκη για μια προσέγγιση βασισμένη στις κυρώσεις, εάν το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου… και της συμφωνίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, δεδομένων όλων των διαφορετικών προοπτικών εκεί».

«Αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία… μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με μια ξεκάθαρη κατάσταση όπου το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί, έχει εκδώσει προσωρινές διαταγές και η ΕΕ πάντα υποστήριζε την ανεξαρτησία του δικαστηρίου αυτού και την ανάγκη να συμμορφωθούν τα έθνη με αυτό», αυτός είπε.

«Υπήρξε μια έντονη συζήτηση σχετικά με τις προσωρινές διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου», είπε ο Μάρτιν, με «πολύ σαφείς απόψεις ότι το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει αυτές τις προσωρινές διαταγές για άνοιγμα της συνοριακής διάβασης με τη Ράφα και παύση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Ράφα».

«Ένα από τα συμπεράσματα ήταν να συγκληθεί μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να εκφράσουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες και να ζητήσουμε από το Ισραήλ μια απάντηση όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις διαταγές του Δικαστηρίου», είπε.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γεγονότα τώρα θέτουν πραγματικά αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο, ιδιαίτερα μετά την επίθεση χθες το βράδυ, όταν σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι».

«Η λογοδοσία είναι πολύ σημαντική. Είναι σημαντικό για όλους εκείνους που δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς, ότι θα υπάρξει λογοδοσία για ό,τι έκανε η Χαμάς, για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν βάναυσα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Μάρτιν.

Το Τμήμα Εξωτερικού Τύπου του Ισραήλ δήλωσε στο Politico ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μάρτιν, αλλά ότι πριν από το χτύπημα, «εκτιμήθηκε ότι δεν θα υπήρχε απροσδόκητη βλάβη σε αμάχους».

Παράλληλα, είπαν ότι ο Μηχανισμός Διερεύνησης και Αξιολόγησης Γεγονότων του Γενικού Επιτελείου των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ (IDF) «διερευνά τις συνθήκες θανάτου αμάχων στην περιοχή μετά το χτύπημα» και πως οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ «λυπούνται για οποιαδήποτε βλάβη σε μη εμπλεκόμενους αμάχους κατά τη διάρκεια της μάχης».

Εμπορικές και… οικονομικές κυρώσεις;

Να σημειωθεί πως πριν από περίπου τρεις μήνες, Ισπανία και Ιρλανδία είχαν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ εξαιτίας των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου. Όπως αναφέρει το Euronews, το άρθρο 2 της εν λόγω συμφωνίας ορίζει ότι η συμφωνία «βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών».

Η Ευρώπη είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού εμπορίου, πράγμα που σημαίνει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για την ΕΕ ώστε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα και εν γένει στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανάλυσή του, το Foreign Policy εκτιμούσε πως η κυβέρνηση του Νετανιάχου οδηγεί «βήμα-βήμα» το Ισραήλ να μετατραπεί σε ένα «κράτος παρία» στη διεθνή κοινότητα, εκτιμώντας πως υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν και οικονομικές κυρώσεις ή κάποιο μποϊκοτάζ από δυτικές εταιρείες, εν μέσω των εντεινόμενων πιέσεων από τη Δύση για τη σφαγή στη Γάζα.

«Ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ»

«Πήραμε την απαραίτητη ομοφωνία για να ζητήσουμε τη σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης με το Ισραήλ για να συζητήσουμε την κατάσταση στη Γάζα (…) και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Ισραήλ στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης και πώς σκοπεύουν να εφαρμόσουν την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην απόφαση της Παρασκευής του δικαστηρίου της Χάγης.

«Όμως αυτό που βλέπουμε από τότε που το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του δεν είναι η διακοπή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων, αλλά αντίθετα η αύξηση τους, η αύξηση των βομβαρδισμών και η αύξηση των απωλειών στους αμάχους, όπως είδαμε το βράδυ της Κυριακής», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την απόφαση να συγκληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «ισχυρό μήνυμα». «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες και οι αξίες μας γίνονται σεβαστές από όλους και κυρίως από τους εταίρους μας, όπως το Ισραήλ. Η αξιοπιστία μας εξαρτάται από αυτό», πρόσθεσε, η κυβέρνηση της οποίας είναι ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων.

Άλλοι υπουργοί Εξωτερικών, όπως η Τάνια Φαχόν της Σλοβενίας, ζήτησαν από το ευρωπαϊκό μπλοκ να προχωρήσει περισσότερο, επιβάλλοντας κυρώσεις στο Ισραήλ για τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά την επίθεσή του στη Γάζα. «Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση του Ισραήλ χθες το βράδυ κατά των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, κατά την οποία πολλά παιδιά κάηκαν επίσης μέχρι θανάτου», δήλωσε, η κυβέρνηση της οποίας λαμβάνει μέτρα για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

«Θα υπερασπιστώ τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε περίπτωση συνεχιζόμενων παραβιάσεων, η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει ομοιόμορφα και αποφασιστικά, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Μαγιόρκα: 49χρονος κρατούσε 12χρονη ως σκλάβα του σεξ επί πέντε χρόνια

Οι Χούθι χτύπησαν στην Ερυθρά Θάλασσα φορτηγό πλοίο ελληνικής διαχείρισης

Ισορροπία τρόμου: Διχασμένη η Ευρώπη για τη χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος – Ποιοι αντιδρούν

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, ΥΠΕΞ, Ισραήλ,mesanatoliko, ypex, israil