Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναβιώσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν (video)

Για τη Μέση Ανατολή αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η Ουάσινγκτον ωθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου 2023 η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση μαχητών Χαμάς στο Ισραήλ η οποία προκάλεσε

τον πόλεμο στη Γάζα, πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα και στον Λίβανο εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης μαχητών Χεζμπολάχ.

Ο Μπλίνκεν θα συζητήσει με ηγέτες της περιοχής τη σημασία τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, τρόπους κατάρτισης ενός μεταπολεμικού σχεδίου για τον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς και το πώς θα επιτευχθεί διπλωματική επίλυση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ, ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν θα ξεκινήσει με το Ισραήλ, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά δεν αναφέρθηκε στους άλλους προορισμούς.

«Σε όλη την περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα συζητήσει τη σημασία να οδηγηθεί ο πόλεμος στη Γάζα σε ένα τέλος, εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση όλων των ομήρων, και μετριάζοντας την οδύνη του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα συνεχίσει τις συζητήσεις για τον σχεδιασμό της περιόδου μετά τη σύγκρουση και θα τονίσει την ανάγκη να χαραχθεί ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός που θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ξανακτίσουν τις ζωές τους», ανέφερε ακόμη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, και πολλοί άλλοι Δυτικοί ηγέτες έχουν πει πως θα ήθελαν να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα μετά τη δολοφονία την περασμένη εβδομάδα από το Ισραήλ του Σινουάρ, που θεωρούνταν ο ιθύνων νους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη πει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί και αναλυτές λένε ότι μπορεί να προτιμά να περιμένει μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν τον Ιανουάριο, και να δοκιμάσει την τύχη του με τον επόμενο πρόεδρο, είτε τη Χάρις είτε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο Νετανιάχου έχει στενές σχέσεις.

Ο Μπλίνκεν θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη διοχέτευσης περισσότερων τροφίμων, φαρμάκων και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Ισραήλ ενέτεινε τη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες. Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, υγειονομικοί αναφέρουν ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και ιατρικών εφοδίων για τη φροντίδα ασθενών στα τρία εναπομείναντα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει στην περιοχή.

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 253 οδηγήθηκαν στη Γάζα ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Ο πόλεμος του Ισραήλ, που ακολούθησε, κατέστρεψε τη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42.500 ανθρώπους, με άλλους 10.000 να θεωρούνται νεκροί κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τις αρχές υγείας της Γάζας.

«Το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ δεν είναι αρκετό»

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Έιμος Χόχσταϊν δήλωσε σήμερα στη Βηρυτό πως η Ουάσινγκτον εργάζεται για μια διευθέτηση «το ταχύτερο δυνατό» της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ στη βάση του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, όμως η δέσμευση των δύο πλευρών να το εφαρμόσουν δεν είναι πλέον αρκετή.

Σε δήλωση στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, ο αμερικανός απεσταλμένος προειδοποίησε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον του Λιβάνου» να συνδέεται η τύχη του «με άλλες συγκρούσεις στην περιοχή».

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Έιμος Χόχσταϊν, ο οποίος είπε ότι εργάζεται «χωρίς ανάπαυλα» για κατάπαυση του πυρός, αφότου η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ μετατράπηκε στις 23 Σεπτεμβρίου σε ανοικτό πόλεμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να θέσουν τέλος στη σύγκρουση «το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο αμερικανός απεσταλμένος.

«Η δέσμευση που έχουμε είναι να επιλύσουμε τη σύγκρουση αυτή στη βάση του ψηφίσματος 1701 (του ΟΗΕ), σε αυτό θα πρέπει να μοιάζει η λύση», πρόσθεσε.

Το ψήφισμα αυτό που έβαλε τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ το 2006 προβλέπει παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών και ορίζει ότι μόνον οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Το ψήφισμα 1701 κατάφερε να βάλει τέλος στον πόλεμο το 2006 αλλά (…) κανείς δεν έκανε τίποτα για το θέσει σε εφαρμογή», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

«Η δέσμευση των δύο πλευρών να σεβαστούν το ψήφισμα 1701 δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπέρι, όπως μετέδωσε χθες βράδυ το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya, η επίσκεψη του Έιμος Χόχσταϊν είναι η τελευταία ευκαιρία πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου να επιτευχθεί λύση στον Λίβανο.

Ο Χόχσταϊν συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, που κάλεσε τον ΟΗΕ να εγκρίνει ψήφισμα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να ανανεώσει τη δέσμευση εφαρμογής του ψηφίσματος 1701.

Οι απαιτήσεις του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο

Το Ισραήλ παρέδωσε -την περασμένη εβδομάδα- στην Ουάσινγκτον έγγραφο με τους όρους του για μια διπλωματική λύση του πολέμου στον Λίβανο, η οποία θα επιτρέπει στους εκτοπισμένους αμάχους και από τις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ανέφεραν στο Axios αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού έδωσε το έγγραφο στον Λευκό Οίκο ενόψει της σημερινής επίσκεψης του απεσταλμένου του προέδρου Μπάιντεν στη Βηρυτό, Άμος Χόχσταϊν, με σκοπό να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει με τον Λιβανέζο αναπληρωτή πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μανπίχ Μπέρι και άλλους κρατικούς αξιωματούχους

Οι ισραηλινές απαιτήσεις, που διαμορφώθηκαν μετά από διαβουλεύσεις του υπουργείου Άμυνας με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), επικεντρώνονται στη δυνατότητα του ισραηλινού στρατού να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία που θα διασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί, ούτε θα ξαναφτιάξει τη στρατιωτική της υποδομή στο νότιο Λίβανο, καθώς και στη δυνατότητα της ισραηλινής αεροπορίας να πετά ελεύθερα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Όμως και τα δύο αιτήματα έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι οι Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις (LAF) και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν τη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πολύ απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους, οι οποίοι θα υπονόμευαν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια χθες Κυριακή, ο Μπέρι προειδοποίησε ότι η επίσκεψη Χόχσταϊν είναι «η τελευταία ευκαιρία πριν από τις αμερικανικές εκλογές για να βρεθεί λύση» στον πόλεμο στον Λίβανο, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι η χώρα του αρνείται να τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, κάτι που ουσιαστικά απαιτεί το Ισραήλ.

Ο Χόχσταϊν πιέζει για μια ευρεία ανάπτυξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο ως μέρος κάθε διπλωματικής λύσης που τερματίζει τον πόλεμο στον Λίβανο, όμως τα τελευταία χρόνια ο λιβανέζικος στρατός είχε πολύ περιορισμένες δυνάμεις στην περιοχή, η οποία ελέγχεται κυρίως από τη Χεζμπολάχ.

Παρά το γεγονός ότι μετά τον πόλεμο του 2006, η UNIFIL μετά βίας εφάρμοσε το ψήφισμα 1701 και δεν κατάφερε να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ από το να κατασκευάσει μια σημαντική στρατιωτική υποδομή στο νότιο Λίβανο κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ θέλει επίσης να αναβαθμίσει την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ώστε να μπορεί να βοηθά τον λιβανέζικο στρατό στην αποτροπή ανάπτυξης ένοπλων οργανώσεων ή ατόμων που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Βηρυτού κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα για το 1 εκατ. δολάρια ημερησίως του Μασκ ζητούν οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ: Γυναίκες σταρ του Χόλιγουντ σε εκστρατεία υπέρ της Κάμαλα Χάρις (videos)

H πρώτη αντίδραση της Άγκυρας για τον θάνατο του Γκιουλέν: «Η είδηση αυτή δεν θα μας οδηγήσει σε εφησυχασμό»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, ΗΠΑ, Γάζα –, Τελ Αβίβ, Μπλίνκεν,mesanatoliko, ipa, gaza –, tel aviv, blinken