Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ άσκησαν διώξεις στην ηγεσία της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ποινικές διώξεις κατά του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και άλλων ανώτερων στελεχών της οργάνωσης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ.

Η ποινική δίωξη που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης περιλαμβάνει κατηγορίες όπως συνωμοσία για παροχή υλικής υποστήριξης

σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση με αποτέλεσμα τον θάνατο, συνωμοσία για τη δολοφονία Αμερικανών υπηκόων και συνωμοσία για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Κατηγορεί επίσης το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι παρείχαν οικονομική στήριξη, όπλα, συμπεριλαμβανομένων ρουκετών, και στρατιωτικές προμήθειες στη Χαμάς για χρήση σε επιθέσεις.

Συμβολική κίνηση

Ο αντίκτυπος της υπόθεσης μπορεί να είναι κυρίως συμβολικός, δεδομένου ότι ο Σινουάρ πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες στη Γάζα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι τρεις από τους έξι κατηγορούμενους πιστεύεται ότι είναι πλέον νεκροί. Αλλά αξιωματούχοι λένε ότι αναμένονται πρόσθετες ενέργειες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη στοχοποίηση της Χαμάς που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση το 1997 και η οποία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχει συνδεθεί με μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας.

Η καταγγελία κατατέθηκε αρχικά σφραγισμένη τον Φεβρουάριο για να δοθεί χρόνος στις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να θέσουν υπό κράτηση τον τότε ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και άλλους κατηγορούμενους, αλλά αποσφραγίστηκε την Τρίτη μετά τον θάνατο του Χανίγια τον Ιούλιο και άλλες εξελίξεις στην περιοχή μείωσαν την ανάγκη για μυστικότητα, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Οι κατηγορίες που αποσφραγίστηκαν σήμερα είναι μόνο ένα μέρος της προσπάθειάς μας να στοχεύσουμε κάθε πτυχή των επιχειρήσεων της Χαμάς», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ. «Αυτές οι ενέργειες δεν θα είναι οι τελευταίες μας».

Προσπάθεια εκεχειρίας

Οι διώξεις έρχονται την ώρα που ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι επεξεργάζεται μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός και συμφωνίας για τους ομήρους με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και του Κατάρ, προκειμένου να προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τον τερματισμό του σχεδόν 11μηνου πολέμου στη Γάζα. Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημόσια για την υπόθεση και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε στο Associated Press ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει ότι οι κατηγορίες θα επηρεάσουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι πρόσφατες «εκτελέσεις» έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού, του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, από τη Χαμάς υπογραμμίζουν «την αίσθηση του επείγοντος» στις συνομιλίες. «Ερευνούμε τη δολοφονία του Χερς, και κάθε μία από τις βάναυσες δολοφονίες Αμερικανών, ως τρομοκρατικές ενέργειες», ανέφερε ο Γκάρλαντ στην ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την προσπάθεια ολόκληρης της κυβέρνησης να φέρει τους Αμερικανούς που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στην πατρίδα τους».

Ο νέος ηγέτης της Χαμάς

Ο Σινουάρ διορίστηκε γενικός επικεφαλής της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Χανίγια στο Ιράν και βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου καταζητούμενων του Ισραήλ. Πιστεύεται ότι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 10 μηνών ζώντας σε σήραγγες κάτω από τη Γάζα, και δεν είναι σαφές πόση επαφή έχει με τον έξω κόσμο. Έχει κρατηθεί επί μακρόν από το Ισραήλ και απελευθερώθηκε σε μια ανταλλαγή που θα μπορύσε να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων. Ο Χανίγια κατηγορήθηκε επίσης.

Άλλοι ηγέτες της Χαμάς που αντιμετωπίζουν κατηγορίες είναι ο Μαρουάν Ίσα, αναπληρωτής ηγέτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος βοήθησε στο σχεδιασμό της περσινής επίθεσης και ο οποίος, σύμφωνα με το Ισραήλ, σκοτώθηκε όταν μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν υπόγειο συγκρότημα στο κέντρο της Γάζας τον Μάρτιο, ο Χαλέντ Μασάαλ, ένας άλλος αναπληρωτής του Χανίγια και πρώην ηγέτης της οργάνωσης που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο Κατάρ, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο επί μακρόν σκιώδης στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Γάζα τον Ιούλιο, και ο Αλί Μπαράκα, επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της Χαμάς, με έδρα το Λίβανο.

Διαβάστε επίσης

Ντόναλντ Τραμπ: Σκέφτεται να κινηθεί νομικά για την ταινία «The Apprentice» που αφορά τη ζωή του (Video)

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα

Ουκρανία: Επτά νεκροί στη Λβιβ από νέα ρωσική επίθεση – Το «πράσινο φως» των συμμάχων για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς ζητάει ο Ζελένσκι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Χαμάς, 7ης Οκτωβρίου,mesi anatoli, ipa, chamas, 7is oktovriou