Μέση Ανατολή: Σαφάρι Μπλίνκεν για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – Πιέσεις στη Χαμάς να μη βάζει νέους όρους

Διπλωματικός μαραθώνιος του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή με στόχο να γίνει από όλα τα μέρη αποδεκτή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι ΗΠΑ και εγκρίθηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ.

Από την Ντόχα, έναν ακόμη σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για την προώθηση μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας,

ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς πρότεινε «πολλές αλλαγές» στην απάντησή της στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ και ενώ ορισμένες από τις αλλαγές είναι ανεφάρμοστες, κάποιες άλλες δεν είναι.

Hamas Says Blinken 'Part of the Problem' as Ceasefire Deal Falters https://t.co/eQVmsAL1pL

— America First Newsroom (@AmFrstNewsRoom) June 12, 2024

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι ορισμένες από τις προτάσεις της Χαμάς στην απάντηση της αμερικανικής πρότασης εκεχειρίας υπερβαίνουν ό,τι είχε αποδεχθεί προηγουμένως το παλαιστινιακό κίνημα στις συνομιλίες για μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Ωστόσο τόνισε ότι το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να «γεφυρωθεί». Συμπληρωματικά υποστήριξε ότι μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα θα μείωνε «σημαντικά» τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

#Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'i kabul etti ve #Gazze'deki savaşı durdurmak için devam eden arabuluculuk çabalarını tartıştılar. @AmiriDiwan @ABlinken pic.twitter.com/ac5QqohMdX

— Al Khaleej Online TR (@AlkhaleejOnlTR) June 12, 2024

Παράλληλα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες ιδέες για την μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας, πιέζοντας παράλληλα το Ισραήλ να αναπτύξει ένα σχέδιο.

Η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει «μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα βασικά σημεία» για τη μεταπολεμική περίοδο, «συμπεριλαμβανομένων απτών ιδεών για τον τρόπο διακυβέρνησης, την ασφάλεια και την ανασυγκρότηση» στη Γάζα, ανέφερε.

Changes proposed by Hamas to ceasefire proposal are minor and the US will work with fellow mediators Egypt and Qatar to bridge gaps in the proposal, says White House National Security Adviser Jake Sullivan.

LIVE updates: https://t.co/noqcJzCwDB pic.twitter.com/UEWHPLdnJD

Al Jazeera English (@AJEnglish) June 12, 2024

Από την πλευρά του ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε ότι υπάρχει μια σαφής και σταθερή έκκληση για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Η υπάρχουσα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, είπε. «Είμαστε μάρτυρες προσφάτως μιας αλλαγής σε αυτή τη σύγκρουση, υπάρχει μια σαφής και σταθερή έκκληση να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», ανέφερε ο Καταριανός πρωθυπουργός.

«Η Χαμάς θα μπορούσε να απαντήσει μονολεκτικά: Ναι», δήλωσε σήμερα ο Μπλίνκεν από την Ντόχα. «Αντ΄αυτού, η Χαμάς περίμενε σχεδόν δύο εβδομάδες και στη συνέχεια πρότεινε περισσότερες αλλαγές, ορισμένες από τις οποίες ξεπερνούν τις θέσεις που είχε προηγουμένως λάβει και αποδεχτεί», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας: «ωστόσο τις επόμενες ημέρες, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με τους εταίρους μας με το Κατάρ, με την Αίγυπτο, για να προσπαθήσουμε να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία».

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι η απάντηση στην πρόταση επιβεβαίωσε τη θέση του κινήματος ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα και απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθούν εδώ και μήνες να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός και να απελευθερώσουν τους ομήρους, περισσότεροι από 100 από τους οποίους πιστεύεται ότι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Γάζα: Η απόγνωση των κατοίκων μπροστά στην έλλειψη νερού

Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ή τις χερσαίες συγκρούσεις που κάνει την καθημερινότητα για τους Παλαιστίνιους της Γάζας πραγματική δοκιμασία. Είναι επίσης ο καθημερινός αγώνας να βρουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν, όπως το νερό, για να πιουν, να μαγειρέψουν ή να πλυθούν.

Για την οικογένεια Σενμπάρι, αυτό μπορεί να σημαίνει περπάτημα 90 λεπτών, με την ελπίδα να βρουν ένα αυτοσχέδιο σημείο διανομής στα ερείπια του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Τώρα που όλη η Τζαμπάλια έχει ισοπεδωθεί, όλα τα πηγάδια έχουν ισοπεδωθεί. Δεν υπάρχει ούτε ένα πηγάδι για νερό», δήλωσε ο πατέρας της οικογένειας, ο Άχμεντ αλ-Σενμπάρι, το περασμένο Σάββατο. «Το νερό είναι μια μεγάλη τραγωδία στην Τζαμπάλια».

#NorthenGazaStarving AGAIN
700 thousands are starving in the north of gaza, no food no water, save hem.
Raise your voice.
Israeli terrorism. https://t.co/oMMG73GO5K

— مصطفى نجيب (@MostafaNageep) June 12, 2024

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς, η οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, σκότωσε 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία, και απήγαγε άλλους 250 περίπου ως ομήρους στη Γάζα. Η επίθεση του Ισραήλ ως αντίποινα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 37.000 ανθρώπους ενώ έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και νερό σε έναν θύλακα όπου τα σπίτια και οι υποδομές έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε ερείπια.

«Τα παιδιά και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να χρησιμοποιούν νερό από μη ασφαλείς πηγές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι ή είναι ιδιαιτέρως μολυσμένες», δήλωσε η Κάθριν Ράσαλ, διευθύνουσα σύμβουλος της UNICEF.

«Χωρίς ασφαλές νερό, πολύ περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν από τη στέρηση και από ασθένειες τις ερχόμενες ημέρες».

Οι κάτοικοι έχουν σκάψει πηγάδια σε περιοχές κοντά στη θάλασσα όπου τους έχουν ωθήσει οι βομβαρδισμοί, ή βασίζονται στο υφάλμυρο νερό βρύσης από τον μοναδικό υδροφορέα της Γάζας, που έχει τώρα μολυνθεί με θαλασσινό νερό και λύματα.

Watch…the joy of the displaced people at the emergence of water from the ground as they dig to set up their tents in the Gaza Strip’s waterways. #cat #bombing #goodbye #animals #conscience#gaza #palestine #save_gaza #savegaza #save_palestine #savepalestine #save_children #savec pic.twitter.com/ByF2rmIbUr

— Ahmad Alnajjar (@Medogaza20) June 12, 2024

Τα παιδιά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να σταθούν στην ουρά σε αυτοσχέδια σημεία συλλογής. Συχνά δεν έχουν τη δύναμη να μεταφέρουν τα δοχεία που γεμίζουν με νερό και αναγκάζονται να τα σύρουν πάνω σε ξύλινες σανίδες.

«Όπως βλέπετε, πλένουμε τα παιδιά μας σε μια μικρή λεκάνη. Είναι το νερό από το πλύσιμο των πιάτων, δεν είναι καθαρό, λόγω της έλλειψης νερού», δήλωσε η Φατίμα, η σύζυγος του Άχμεντ. Η ίδια πλένει τον γιο της στο πάτωμα ενός χώρου που είναι ό,τι έχει απομείνει από ένα διαλυμένο σχολείο, το οποίο πλέον αποτελεί το νεότερο σπίτι τους ύστερα από σειρά εκτοπισμών.

The Municipality of Gaza City: Residents are suffering from severe thirst and water shortages due to #Israel's destruction of wells and pipelines since the beginning of the aggression. pic.twitter.com/5s83RSOP8B

— Rukayyah Ruky313 (@RukayyahRuky313) June 12, 2024

«Έχουμε ηπατίτιδα, που προκαλεί κιτρίνισμα των ματιών», δήλωσε. «Έχουμε επίσης εντερικές λοιμώξεις… Ακόμα και το ‘φιλτραρισμένο νερό’ δεν είναι πραγματικά φιλτραρισμένο. Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας και προσποιούμαστε».

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Απέλυσαν κωμικό από δημόσιο ραδιόφωνο για σχόλια κατά του Νετανιαχου

Νέα συμφωνία σε θέματα ασφαλείας υπογράφουν ΗΠΑ-Ουκρανία

Γαλλία: Καθαιρέθηκε από την προεδρία των Ρεπουμπλικανών ο Έρικ Σιοτί μετά τις δηλώσεις του για συνεργασία με την ακροδεξιά

Keywords
Τυχαία Θέματα