Μετά την Αστυπάλαια, η Χάλκη το επόμενο «πράσινο» νησί - Ελληνογαλλική συνεργασία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Στα κλιματικά ουδέτερα νησιά πρόκειται να συμπεριληφθεί σύντομα και η Χάλκη μετά την Τήλο και την Αστυπάλαια.

Συγκεκριμένα μετά τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στην Τήλο και την ανακοίνωση για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε χθες ότι, σειρά παίρνει και τρίτο νησί του Αιγαίου για να μπει στη λίστα με τα κλιματικά ουδέτερα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τη Χάλκη, στην

οποία σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ένας υβριδικός σταθμός παραγωγής ρεύματος, ενώ θα εφαρμοστούν και πολλές άλλες καινοτομίες ώστε να μετατραπεί σε ένα πράσινο νησί.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Πατρίκ Μεσονάβ, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου και εκπροσώπων των γαλλικών εταιρειών Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece, συζητήθηκε γενικότερα η ανάπτυξη συνεργειών σχετικά με την προώθηση καινοτόμων παρεμβάσεων για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με την παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές.

Μνημόνιο Συνεργασίας
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του worldenergynews.gr, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έπεσαν από την ελληνική πλευρά τα ονόματα κι άλλων νησιών, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία όλων των μερών. Ίσως δεν ήταν τυχαίο ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Γραμματεία της Καθαρής Ενέργειας για τα Νησιά της ΕΕ (Clean Energy for EU Islands Secretariat) είχε διοργανώσει Ημέρες Πληροφόρησης για την τοπική κοινότητα της Χάλκης και την ενημέρωσή της για το σχέδιο μετάβασης του νησιού.

Για την άμεση πιλοτική εφαρμογή του εγχειρήματος, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν την κατάρτιση σχετικού οδικού χάρτη με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων εταιρειών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του μήνα. Το έργο, σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού με συνδυασμό ΑΠΕ και σταθμού αποθήκευσης ενέργειας, στα πρότυπα του μοντέλου που έχει εγκαταστήσει η Eunice στο νησί της Τήλου, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία του νησιού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Και πλωτά μέσα μηδενικού αποτυπώματος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε χθες ότι, μέσω του έργου, δρομολογείται ο εξηλεκτρισμός του στόλου του νησιού με την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων από ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα και τη δημιουργία τοπικού δικτύου φόρτισης, ενώ προβλέπεται και η ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων ηλεκτροφωτισμού του νησιού. Για πρώτη φορά μέρος του εξηλεκτρισμού των μετακινήσεων θα αποτελέσει και η θαλάσσια μεταφορά, με πλωτά μέσα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρέσβης εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για την επιτυχή υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία, όπως σημείωσε, εναρμονίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Clean Energy for EU Islands, αλλά και με την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τη προώθηση των «πράσινων» μεταφορών και της σημαντικής μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, οι τοπικές κοινωνίες των ελληνικών νησιών είναι έτοιμες για τέτοιες αλλαγές, γεγονός που είχε αποτυπωθεί και σε έρευνα του WWF.
Όπως είχε προκύψει οι κάτοικοι 15 νησιών του Αιγαίου επιθυμούν στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με βασικό στόχο να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα.
Η έρευνα είχε συμπεριλάβει τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Ανάφη, Δονούσα, Καστελλόριζο, Αμοργός, Σύμη, Νίσυρος, Χάλκη, Μήλος, Σίφνος, Ρόδος, Σαντορίνη, Σκύρος και Ικαρία.

Κώστας ΣκρέκαςνησιάΑΠΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα