Μετάλλαξη Όμικρον: Μεταδίδεται σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους- Διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε δύο- τρεις ημέρες (video)

Καμπανάκι κινδύνου για την μετάλλαξη Όμικρον από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η επαναλοίμωξη είναι 5,4 φορές συχνότερη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από προηγούμενους τύπους του κορωνοϊού και διευκρίνισε ότι η Όμικρον είναι μία μετάλλαξη που μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους.

Όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου με την Όμικρον, η καθηγήτρια Παιδιατρικής επισήμανε ότι ακόμη παραμένει

ερωτηματικό, το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί. Πάντως διευκρίνισε ότι τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή που εισάγονται στα νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου και η νοσηλεία τους κυμαίνεται στις δύο ημέρες, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις 8 ημέρες που είναι η νοσηλεία όσων νόσησαν με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Είπε ακόμη ότι και η θνητότητα της Όμικρον είναι στο 6,6%, ποσοστό πολύ μικρότερο από το 17% που είναι η θνητότητα για τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι το δείγμα των μελετών από τη Νότια Αφρική αφορά κυρίως νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και τόνισε πως δεν ξέρουμε πως θα επιδράσει η μετάλλαξη αυτή στους ηλικιωμένους.

Μετάλλαξη Όμικρον και τρίτη δόση

Η τρίτη δόση φαίνεται να προστατεύει σε σημαντικό βαθμό και από την μετάλλαξη Όμικρον, παρότι τα στοιχεία ακόμη είναι πρώιμα, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά το ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η ύπαρξη της τρίτης δόσης που προτείνεται, φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, εξηγώντας ότι στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην Όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός για όσους έχουν νοσήσει, θα πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες παρότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, όπως είπε, αλλά η σύσταση στην Ελλάδα παραμένει στους τρεις μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Ήπειρος: Έφοδοι της ΕΛ.ΑΣ. σε όλους τους συνδέσμους οπαδών

Χριστούγεννα: Σαρωτικοί έλεγχοι, τεστ σε όλους και αυστηρή τήρηση των μέτρων

Κορωνοϊός-ΠΟΥ: Καλύτερα να μην γίνει μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση παρά να χαθεί μια ζωή

Keywords
Τυχαία Θέματα