Μετάλλαξη Όμικρον: «Πιθανώς αποτελεσματικά» τα εμβόλια έναντι σοβαρής νόσησης

Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πιθανόν αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας από την νέα παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Νότιας Αφρικής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ.

Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να μπορούν να πουν οι επιστήμονες αν η Όμικρον οδηγεί σε πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα από προηγούμενες παραλλαγές του ιού, πρόσθεσε ο καθηγητής Καρίμ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής στην

αρχική ανταπόκρισή της στην πανδημία.

Ωστόσο, πρόσθεσε, δείχνει όντως να είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι είναι πιο πιθανόν να προσβάλει ανθρώπους που έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω προσβολής τους από αυτόν.

“Βάσει αυτού που γνωρίζουμε και του πώς οι άλλες παραλλαγές ανησυχίας έχουν αντιδράσει στην ανοσία από τα εμβόλια, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε υψηλή αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας και της σοβαρής νόσησης και ότι η προστασία των εμβολίων θα παραμείνει πιθανόν ισχυρή“, σημείωσε ο Αμπντούλ Καρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η πρόληψη σοβαρής νόσησης είναι κυρίως λειτουργία της ανοσίας των λεμφοκυττάρων–Τ, κάτι το οποίο διαφέρει από την ανοσία των αντισωμάτων που συχνά αποκλείει την μόλυνση, “άρα ακόμη κι αν υπάρχει κάποια διαφυγή από τα αντισώματα είναι πολύ δύσκολο να διαφύγει από την ανοσία των λεμφοκυττάρων–Τ“, σημείωσε.

Υπάρχει πιθανότητα για περισσότερες επαναμολύνσεις και νέες μολύνσεις, αλλά οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19, τόνισε.

Η ειδικός δημόσιας υγείας Oυασίλα Τζάσατ συμπλήρωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η επαρχία Γκαουτένγκ, η αστική περιοχή στο κεντρικό τμήμα της χώρας όπου αυξήθηκαν τα κρούσματα από τότε που εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, δεν έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει αύξηση των θανάτων από COVID-19.

Η Όμικρον περιγράφηκε πρώτα στην Μποτσουάνα και μετά στη Νότια Αφρική, δήλωσε επίσης ο Αμπντούλ Καρίμ, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν έχει σχεδόν κανένα όφελος καθώς ήδη από την Κυριακή, 11 χώρες είχαν αναφέρει κρούσματά της.

Ο εντοπισμός του νέου αυτού παραλλαγμένου στελέχους σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής προκάλεσε μεγάλη αντίδραση παγκοσμίως, με χώρες να περιορίζουν τα ταξίδια από την περιοχή της νότιας Αφρικής και να επιβάλλουν άλλου είδους περιορισμούς φοβούμενες ότι μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα ακόμη και σε εμβολιασμένους πληθυσμούς.

Στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή αυτή θέτει έναν πολύ υψηλό κίνδυνο παγκοσμίως αύξησης των μολύνσεων, αν και χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα για να αποτιμηθεί αν αυτή έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρει η ανοσία από τα εμβόλια και από προηγούμενη μόλυνση από τον ιό.

Την Κυριακή, Νοτιοαφρικανός γιατρός, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που υποψιάστηκαν την παρουσία του νέου στελέχους του κορωνοϊού, δήλωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον δείχνει μέχρι στιγμής να προκαλεί ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο ο Αμπντούλ Καρίμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κουαζούλου-Νατάλ στη Νότια Αφρική και του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα, επειδή οι γιατροί μπορούν να κάνουν σχόλια στηριζόμενοι μόνον στους ασθενείς που φροντίζουν αυτοί.

“Όσον αφορά την κλινική εικόνα, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία”, υπογράμμισε.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας σημείωσε επίσης ότι τα νέα κρούσματα στη Νότια Αφρική θα ανέλθουν σε περισσότερα από 10.000 την ημέρα ως το τέλος της εβδομάδας. “Περιμένω ότι θα ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα την ημέρα ως το τέλος της εβδομάδας, θα δούμε την πίεση στα νοσοκομεία τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες“, σημείωσε.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει τις εγκαταστάσεις του συστήματος υγείας ώστε να αντιμετωπίσουν τη νέα παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε παράλληλα κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε διαδικτυακά ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής.

“Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού. Το έχουμε ξαναπεράσει“, σημείωσε ο Τζο Φάαλα, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα έχει ήδη αντιμετωπίσει την εμφάνιση των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα.

“Τις προσεχείς μέρες ή τις προσεχείς εβδομάδες, οι επιστήμονές μας θα έχουν τις απαντήσεις“, συνέχισε.

Ο Τζο Φάαλα πρόσθεσε επίσης ότι οι Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι έχουν διαβουλεύσεις με χώρες που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής, προσπαθώντας να τις πείσουν να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους, ενώ και ο Αμπντούλ Καρίμ σημείωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν εμποδίζει την διασπορά της Όμικρον.

Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Αιχμές Κακλαμάνη για την ασφυξία στο ΕΣΥ – «Να βοηθήσουν και τα μεγάλα θεραπευτήρια» (Video)

Αχτσιόγλου: «Συμπολίτες μας πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και η κυβέρνηση λέει ότι είναι επαρκής η στήριξη του ΕΣΥ»

Απάντηση Πλεύρη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Τον αφήνουμε μόνο του στο πεδίο που λαϊκισμού»

Keywords
Τυχαία Θέματα