Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει ανησυχίες, αλλά ανησυχεί για τη Μέση Ανατολή

Σε προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες για νέο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα από τη Μέση Ανατολή που φλέγεται επιδόθηκε η κυβέρνηση, ανησυχίες που επέτεινε και η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη, αλλά και οι δραματικές εξελίξεις με την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αλλά και τις εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινών και λιβανικών στρατευμάτων, αλλά και δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Από τον Έβρο όπου βρέθηκε χθες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε

το μήνυμα ότι η χώρα είναι έτοιμη για όλα λέγοντας ότι «τις πολύ δύσκολες μέρες του Μαρτίου του 2020, η απόφαση η οποία πήραμε τότε, να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας -και την υλοποιήσαμε με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή- υπήρξε ιστορική, διότι ουσιαστικά άλλαξε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά για τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη φυλάει τα σύνορά της».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε, δε, ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι χώρα-πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων, και των χερσαίων και των θαλασσίων, με υποδειγματική -και θέλω να το τονίσω αυτό- συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και με διαρκή πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για το θέμα στη διάρκεια του briefing, δήλωσε ότι «δεν είμαστε σε ένα σημείο, αυτή τη στιγμή, αυξημένης επικινδυνότητας ή κάποιας ορατής απειλής αύξησης του αριθμού (σ.σ. των προσφύγων και μεταναστών). Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, οφείλει η χώρα να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρείται, αυτή τη στιγμή, κάποια τέτοια ανάγκη, κάποιος τέτοιος κίνδυνος. […] Δεν υπάρχει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή κάποιος ορατός κίνδυνος, αλλά προφανώς είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση».

Πιο… σαφής φάνηκε να είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είμαστε ανήσυχοι για τη Μέση Ανατολή και αναμένουμε την αντίδραση του Ισραήλ». Στην πραγματικότητα, η λακωνική δήλωση Γεραπετρίτη αντικατοπτρίζει και την αγωνία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις, καθώς, όπως οι πάντες ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης από τη Συρία του 2014-2015 δεν μπορεί να τη σηκώσει ούτε η χώρα ούτε η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι ως τώρα τα έχει πάει καλά στο ζήτημα.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι, παρά τα καθησυχαστικά λόγια, η κυβέρνηση προτίθεται να κινητοποιηθεί σε τρεις άξονες:

· Ανάταξη των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην ενδοχώρα, καθώς η παραμονή νεοαφιχθέντων σε νησιά έχει αποκλειστεί για πολλούς και διάφορους λόγους.

· Στενή παρακολούθηση των ροών μεταναστών και προσφύγων διά θαλάσσης, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει περίπτωση Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα τη Γάζας να περάσουν από την Αίγυπτο στη Λιβύη και από εκεί να κινηθούν προς την Κρήτη.

· Ακόμα μεγαλύτερος συντονισμός με την Τουρκία για την αποτροπή της δράσης των δουλεμπόρων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια της γείτονος χώρας στα νησιά του Αιγαίου.

Πάντως, η βασική ελπίδα της κυβέρνησης είναι να υπάρξει σταδιακή εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως έχει πει και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «εκεί, όλες οι στρατηγικές πάνε στράφι, και πάμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης»…

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κύρωση της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού – Μειώνονται στα 2,5 ευρώ τα διόδια από την Κυριακή

Χάρης Δούκας: «Δεν θέλουμε ένα κλειστό και φοβικό κόμμα» – Η κριτική στον Ανδρουλάκη και τα πεπραγμένα στο Δήμο Αθηναίων

Διαμαντοπούλου: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί τώρα να ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα – Έχω τριπλό σχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα